“ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο”: Ανακοίνωση

Η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«« Με πελατειακή λογική οι νέες άδειες για πλωτά σε Παμβώτιδα & Αχέροντα:

Η σπουδή της Περιφερειακής Αρχής και της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου να εγκρίνουν και νέες άδειες για πλωτά μέσα (3 στη λίμνη Παμβώτιδα και 3 στις εκβολές του Αχέροντα) «μυρίζει» από χιλιόμετρα πελατειακή λογική και εξυπηρέτηση ημετέρων.

Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» επισημαίνει ότι:

– Ο προσδιορισμός του αριθμού των νέων αδειών έγινε με αυθαίρετο τρόπο, χωρίς την παραμικρή οικονομική μελέτη, χωρίς στατιστικά στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα για τον αριθμό των επιβατών.

– Η εισήγηση δεν συνοδευόταν ούτε από στοιχειώδη περιβαλλοντική αξιολόγηση ούτε από γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων Φορέων Διαχείρισης (Παμβώτιδας και εκβολών Αχέροντα & Καλαμά αντιστοίχως). Μάλιστα από τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο προέκυψε ότι ο Φ.Δ. Παμβώτιδας παραπέμπει σε παλιότερη κατηγορηματική άρνησή του στην αύξηση του αριθμού των πλωτών μέσων

– Δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στις προδιαγραφές των νέων σκαφών και στην υποχρεωτική χρήση νέων τεχνολογιών πιο φιλικών στο περιβάλλον.

Ειδικά στην περίπτωση της Παμβώτιδας η σπουδή της Περιφερειακής Αρχής συνδυάζεται με την απόλυτη και ακατανόητη σιωπή του Δήμου Ιωαννιτών, στα διοικητικά όρια του οποίου συμπεριλαμβάνεται πλέον ολοκληρωτικά η λίμνη.

Εκτιμούμε ότι η συζήτηση για τα πλωτά μέσα της Παμβώτιδας θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο ερώτημα «τι είδους σκάφη για τη λίμνη», στην αξιοποίηση της σχετικής εμπειρίας από το εξωτερικό (π.χ. από τη λίμνη του Μπλεντ στη Σλοβενία), στην πρόβλεψη δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για την αλλαγή της τεχνολογίας των παλιών σκαφών και στην πρόβλεψη κυρώσεων στην περίπτωση μη συμμόρφωσης. Αντίθετα η εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής για το συγκεκριμένο ζήτημα περιορίζεται σε ευχολόγια.

Δεν είμαστε κατ’ ανάγκην αντίθετοι σε νέες άδειες πλωτών. Είμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι στις πελατειακές λογικές και στην απουσία ευθύνης και ήθους. »»

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply