Αραβικό ντόμινο…

Γράφει ο Γιώργος Ζάρρας, Αρχειονόμος

Τους τελευταίους μήνες οι εξελίξεις – εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο παίρνουν τη μορφή ντόμινο!!! Μέχρι να καταλάβουμε τι έγινε στην Τυνησία εξεγέρθησαν οι Αιγύπτιοι και τώρα οι Λίβυοι. Λες και καταλάβαμε τι έγινε στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν!!! Λέμε τώρα… Οι επίσημες, πάντως, εκδοχές των δυτικών παρεμβάσεων στις χώρες αυτές δεν είναι άλλες από τον εκδημοκρατισμό και την ελευθερία των κατοίκων!!! Αμερικανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί και λοιποί δυτικοί θα εγγυηθούν τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την ελευθερία σ’ αυτές τις χώρες! Είναι μάλιστα τέτοιες οι «ευαισθησίες» τους που είναι έτοιμοι ακόμα και αίμα να χύσουν (στρατιωτικές παρεμβάσεις) προκειμένου να διαφυλαχτούν τα ύψιστα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Εμείς οι Έλληνες είμαστε απ’ τους πρώτους που βιώσαμε και ακόμα βιώνουμε τις «ευαισθησίες» της δύσης!!! Ποιος δε θυμάται την Μικρασιατική καταστροφή, τον εμφύλιο, την εθνοσωτήρια επανάσταση, την Κύπρο και προσφάτως το ΔΝΤ; Όσες φορές η δύση ενέσκηψε σύσσωμη πάνω από κάποιο ελληνικό πρόβλημα η Ελλάδα βγήκε (με τη σωτήρια βοήθεια τους) ισχυρότερη!!! Και τι έγινε που στοιβάχτηκαν μερικοί στην προβλήτα της Σμύρνης το ’22; Και τι έγινε που χάθηκαν περισσότερες ζωές στον εμφύλιο από όσες χάθηκαν σε δύο παγκόσμιους πολέμους; Και τι έγινε που βυθίστηκε η χώρα στο σκοτάδι της εθνοσωτήριας επαναστάσεως και χάσαμε την Κύπρο; Τίποτα! Παράπλευρες απώλειες λέγονται αυτά. Το σύστημα ισχυροποιήθηκε. Το κράτος που οργάνωσαν απέδωσε. Οι αιματοχυσίες τελείωσαν. Πλέον η ίδια η κοινωνία μας γεννάει τους υπαλλήλους τους που τους χαρίζουν το αίμα και τον ιδρώτα μας. Όχι βέβαια με ναπάλμ όπως παλιά αλλά με μέτρα διάσωσης μας!

Βέβαια η Ελλάδα μετά την πτώση της Σοβ. Ένωσης δεν είναι πια σοβαρό θέμα γι’ αυτούς. Τα λεφτά τους πίσω θέλουν να πάρουν οι άνθρωποι και όταν τα πάρουν θα φροντίσουμε εμείς να ξαναδημιουργήσουμε χρέη έτσι ώστε να τα ξαναπάρουν. Εμείς μάθαμε πως θα ζήσουμε. Οι άραβες όμως; Εκεί υπάρχει ψωμί. Πετρέλαιο. Η λογικοφανής επιχειρηματολογία συγκάλυψης των παρεμβάσεων τους η οποία διεκπεραιώνεται με επιτυχία από τα ΜΜΕ φαίνεται να αποδίδει. Όλοι ξαφνικά ανακαλύψαμε τα απολυταρχικά καθεστώτα του Μπεν Αλί, του Μουμπάρακ και του Καντάφι. Το περίεργο είναι ότι μαζί με μας τα ανακάλυψαν και οι λαοί των χωρών αυτών. Που δεν τα ‘χαν ανακαλύψει δεκαετίες τώρα. Τέτοιο timing πια; Όλοι θυμόμαστε την «ανακούφιση» του ιρακινού λαού μετά την απαλλαγή του από τον δυνάστη του Χουσεΐν. Όλοι θυμόμαστε την «ανακούφιση» του αφγανικού λαού μετά την απαλλαγή τους από τους αιμοσταγείς ταλιμπάν. Παρόλα αυτά οι μάχες μαίνονται ακόμα και τα αντάρτικα φουντώνουν. Τι έγινε; Υπάρχουν ακόμα πιστοί των καθεστώτων αυτών ή κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι ο νέος δυνάστης τους με το δημοκρατικό προσωπείο είναι χειρότερος;

Και βέβαια βλέποντας χώρες σαν τη δική μας καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται να απαλλαγούν εύκολα απ’ αυτόν!!! Δεν υπονοώ ότι τα καθεστώτα αυτά δεν ήταν απολυταρχικά. Απλά επισημαίνω ότι τα νέα που θα προκύψουν μετά τις εξεγέρσεις θα είναι σαφώς χειρότερα. Και όταν εγκαθιδρυθούν θα τους είναι αδύνατο να τα αντιμετωπίσουν. Όπως ακριβώς εμείς τώρα. Θα υπακούουν στις διαταγές των διασωστών τους οι οποίες θα ονομάζονται μέτρα σωτηρίας και θα εφαρμόζονται από δημοκρατικά εκλεγμένες υπαλληλικές κυβερνήσεις!!! Μόνοι τους να λύσουν τα προβλήματα τους. Χωρίς δυτικούς σημαιοφόρους της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Μόνοι τους να εκμεταλλεύονται τον πλούτο των χωρών τους. Αυτός είναι και ο φόβος των δυτικών δημοκρατών. Τα πετροδολάρια τους! Συναλλαγή η οποία σε όλες τις χώρες διώκεται, σε διεθνές επίπεδο είναι θεμιτή, αποδεκτή και γίνονται πόλεμοι για την ύπαρξή της.

Τι εννοώ; Όταν πας σε κάποιο μπαρ και παίρνεις ένα ποτό, με τα χρήματα που δίνεις, πληρώνεις το ποτό, την εφορεία, τους υπάλληλους του μπαρ, τα λειτουργικά του έξοδα και το κέρδος του επιχειρηματία. Σωστά; Όταν όμως έρθει ο «φουσκωτός» και πάρει μέρος των χρημάτων σου πουλώντας προστασία στο μαγαζί, αυτό είναι παράνομο και διώκεται αυστηρά από το νόμο, σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Όταν όμως αγοράζεις πετρέλαιο από μια πετρελαιοπαραγωγική χώρα ποιος είναι ο τρίτος που κερδίζει; Ποιο νόμισμα ισχυροποιείται; Θέλετε απάντηση; Περιττό, όλοι γνωρίζουν. Η συναλλαγή αυτή όμως στα ελληνικά λέγεται «νταβατζηλίκι»!!! Και δε γουστάρουμε άλλο παγκόσμιο «νταβατζηλίκι». Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι η πλούσια ελληνική γλώσσα έχει αντίθετη λέξη προς αυτή. Απέναντι στο αμερικάνικο «νταβατζηλίκι» έχουμε το ελληνικό «νταηλίκι». Μόνο που η λέξη αυτή παραμένει άγνωστη εδώ και πολλά χρόνια στους κυβερνώντες μας. Ένα λεξικό ρε παιδιά…

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply