Απόσυρση τώρα

Γράφει ο Γιώργος Ζάρρας, Αρχειονόμος

Το μεγάλο μου παράπονο είναι που δεν σπούδασα οικονομικά! Αδαής, καθώς είμαι, περί των οικονομικών, μου είναι αδύνατον να αντιληφθώ τι γίνεται σ’ αυτή τη χώρα. Μέτρα επί μέτρων ανακοινώνονται καθημερινά. Εγώ τίποτα. Οι ανύπαρκτες μακροοικονομικές μου γνώσεις δεν μου αφήνουν περιθώρια κατανόησης των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση και προσπαθεί να υλοποιήσει μέσω του επικυρωποιημένου μνημονίου! Άκουσα για παράδειγμα, την ανακοίνωση για την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων και ότι αυτό θα τονώσει την αγορά.

Πώς θα γίνει αυτό; Δηλαδή όλοι θέλαμε να αγοράσουμε καινούριο ΙΧ αλλά μας λείπανε 1000 ευρώ; Και τώρα που μας τα χορηγεί η κυβέρνηση θα τρέξουμε όλοι στις αντιπροσωπείες! Για να καταλάβω. Μείωσαν τους μισθούς, ανέβασαν τα καύσιμα στα ύψη, αύξησαν τα τέλη κυκλοφορίας απαγορευτικά, αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα, αύξησαν τα διόδια, αυξήθηκε το κόστος συντήρησης ενός αυτοκινήτου και μας λένε ότι αν αποσύρουμε το παλιό θα κερδίσουμε για την αγορά νέου; Πώς γίνεται αυτό; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Γιατί πάντα ο ορθός δρόμος ανάπτυξης των καπιταλιστικών οικονομιών να είναι πρώτα οι επιχειρηματίες και ό,τι περισσέψει για το λαό; Το κονδύλι που θα δαπανηθεί για την χρηματοδότηση του μέτρου θα εισπραχθεί εξ ολοκλήρου από τους μεγαλοεισαγωγείς αυτοκινήτων.

Γιατί δεν χρησιμοποιούσαν αυτό το κονδύλι για τη μείωση της τιμής των καυσίμων και των τελών κυκλοφορίας; Έτσι θα μετέτρεπαν ένα μέτρο τόνωσης της «αγοράς» σε ένα λαϊκό μέτρο. Ας το έκαναν και θα βρίσκαμε και 1.000 ευρώ για να καλυφθούμε. Αγορά για μερικούς δε σημαίνει ο καταναλωτής αλλά ο πωλητής. Ποιος μπορεί να διαθέσει σήμερα 15.000 ή 20.000 ευρώ για την αγορά νέου αυτοκινήτου έτσι ώστε να επωφεληθεί από 500 έως 2.000 ευρώ λόγω της απόσυρσης; Αυτοί που αντέχουν στη σημερινή κρίση σίγουρα δεν εντάσσονται σ’ αυτό που ονομάζουμε λαό! Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους αυτούς, καλά κάνουν. Απλά πρέπει να ζήσουμε και μείς οι άλλοι! Το μέτρο αυτό λοιπόν ξεκάθαρα ευνοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αυτοκινήτου και μερικούς ακόμα έχοντες. Η υποκρισία προκειμένου να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στη τσέπη μας ποια είναι; Του χρόνου θα πουν ότι αυξάνονται τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας. Επιχείρημα τους θα είναι ότι δώσαμε κίνητρα για απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων. Αφού δεν το εκμεταλλευτήκατε πληρώστε τώρα!

Είμαστε μια χώρα όπου οι πολιτικοί της μισούν το αυτοκίνητο. Το θεωρούν είδος πολυτελείας και απομυζούν ότι μπορούν από τους κατόχους. Φέρουν την ευθύνη για χιλιάδες θανάτους, στους κάκιστης ποιότητας δρόμους που έφτιαξαν μαζί με τους ημέτερους, κάθε φορά, μεγαλοεργολάβους τους. Ακόμα και το καμάρι τους η Εγνατία οδός πριν μερικούς μήνες έγινε πλωτή!!! Ας μην είμαι άδικος. Μήπως ξέρουν να οδηγούν για να μπορούν να ασχοληθούν σοβαρά με την αυτοκίνηση; Ο George πέφτει με το ποδήλατο, χάνεται με το κανό, σκεφτείτε τι θα συμβεί αν οδηγήσει κιόλας. Μήπως πήγε κανείς τους τα παιδιά το πρωί σχολείο με αυτοκίνητο και να κολλήσει στην πρωινή κίνηση; Χάρηκε κανείς τους κάποια όμορφη επαρχιακή διαδρομή; Άλλαξε λάστιχο κανένας; «Έφυγε» σε κάποια στροφή από ολισθηρό οδόστρωμα; Ονειρεύτηκε κάποιο ακριβό μοντέλο; Αφού όλα αυτά τα κάνουν άλλοι γι’ αυτούς. Κι όταν «ονειρευτούν» κάποιο ακριβό μοντέλο κάνουν αίτημα στο προεδρείο της Βουλής!

Πιο πολύ λυπάμαι για τον Άρη Σταθάκη, βουλευτή της Ν.Δ. (δεν ξέρω αν επανεξελέγη) ο οποίος είναι γνώστης και δάσκαλος (μέσα από τις εκπομπές του για πολλούς από μας) της αυτοκίνησης και δεν κατάφερε να βάλει έστω και ένα λιθαράκι στη προσπάθεια, εκτός από τις συνεχόμενες αυξήσεις των προστίμων της τροχαίας. Και να πει κανείς, ως αντιστάθμισμα, ότι έχουμε ένα ανεπτυγμένο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς. Το λεωφορείο κοστίζει περισσότερο από το taxi, όταν περνάει!!! Το αυτοκίνητο δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι αναγκαίο μέσο το οποίο όμως μπορεί να σου αφαιρέσει τη ζωή! Τα σύγχρονης τεχνολογίας αυτοκίνητα παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας, μην τα στερείτε από τον κόσμο. Οι μεγάλοι κατασκευαστές δε θα χαθούν αν μειωθούν οι πωλήσεις στους στην Ελλάδα. Ένας οδηγός όμως μπορεί εύκολα να «χαθεί» αν δεν έχει ABS, ESP, AIR BAG κλπ. στους, ακόμα και για το Rally Acropolis, επικίνδυνους δρόμους που φτιάξατε. Σκεφτείτε και μια φορά «λαϊκά»! Πάντως, εμείς ως πολίτες, ευχαρίστως προτιθέμεθα να επιδοτήσουμε τη δικιά σας απόσυρση από τη θέση του πολιτικού. Έτσι κι αλλιώς μόνο 300 είστε!!!

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply