Αξιοπρέπεια

Γράφει η Μαρία Κουκιάρη, στιχουργός

Μαρία ΚουκιάρηΤι σημαίνει άραγε αυτή η λέξη; Τι αξία της δίνει ο καθένας; Απ’ όσο είδα δεν την ανέδειξαν πολλοί σοφοί και λίγοι έχουν ασχοληθεί έως σήμερα! Μήπως γι αυτό την έχουμε ξεχάσει;

Τι σημαίνει για μένα και πως την έχω μεταφράσει στο φτωχό μυαλό μου; Αξιοπρεπής είναι εκείνος που σέβεται πρώτα απ’ όλα τον εαυτό του και κατά συνέπεια τους γύρω του, είναι εκείνος που διαθέτει ευγένεια ψυχής, αλλά και μεγαλόψυχος, ο ταπεινός, εκείνος που πεινάει και δεν απλώνει το χέρι να πάρει το φαί του διπλανού του, εκείνος που υπομένει καρτερικά χωρίς να σπρώξει για να βγει μπροστά, εκείνος που ακούει τον άλλον με υπομονή χωρίς να τον κατακρίνει, εκείνος που αν και αδικήθηκε από δικούς, πολύ δικούς δεν θα αδικήσει με τον ίδιο τρόπο, εκείνος που στην αρρώστια του είναι παλληκάρι και δεν κακομοιριάζει, εκείνος που ενώ μπορεί να πάρει με τον εύκολο τρόπο προτιμά να κερδίσει με την αξία του έστω κι αν χρειαστεί να υποφέρει, εκείνος που τιμάει τον φίλο του και τα μυστικά που του εμπιστεύθηκε σε μια στιγμή αδυναμίας, ακόμη κι αν μετά από αυτό δεν είναι ακόμα φίλος! Εκείνος που ακόμη αγάπησε, ερωτεύθηκε παράφορα και κράτησε τις αξίες του ακόμη κι αν του ήταν τρομερά δύσκολο, εκείνος που προτίμησε να μη πουλήσει τον εαυτό του όσο όσο προκειμένου να απολαύσει τα υλικά αγαθά!

Θα μπορούσα να μιλάω ώρες γι αυτή τη λέξη! Μιλώντας δε γι αυτήν ανακαλύπτω ότι η Αξιοπρέπεια περικλείει όλες τις αξίες και τις αρετές μαζί!!

Πού τη συναντάμε την αξιοπρέπεια; Σίγουρα όχι παντού και φυσικά δεν έχει καμμία σχέση με τα κοινωνικά στάτους, αλλά ούτε και με την οικονομική επιφάνεια κάποιου, ούτε συνοδεύει τους “σπουδαίους” απαραίτητα! Μπορεί να την συναντήσουμε παντού και στον οποιονδήποτε! Πώς θα καταλάβουμε ότι είναι αξιοπρεπής; Θα ‘χει ένα χαμόγελο να χαρίσει κι έναν καλό λόγο να πει όποιος την έχει!! Θα το νιώσουμε! γιατί θα μας ζεστάνει περνώντας από δίπλα του!!

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply