Ανακοίνωση Π.Α.ΜΕ. ΟΤΑ Ν. Ιωαννίννων

no_logoΑνακοίνωση Π.Α.ΜΕ. ΟΤΑ Ιωαννίνων:

«« Απαιτείται ενιαίος, συντονισμένος αγώνας. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Στη πρώτη γραμμή των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων βρίσκονται οι ΟΤΑ:

Η τρικομματική κυβέρνηση σκοπεύει μέσα από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των Νομικών Προσώπων και τη μετατροπή των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ να γεμίσει τις δεξαμενές των απολυμένων και να πιάσει τους συμφωνημένους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ στόχους.

Γι’ αυτό προωθεί άμεσα το Σχέδιο Νόμου για την «Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης», που υπηρετεί τις γενικότερες στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου για ένα κράτος πιο αυταρχικό, που θα υπηρετεί ακόμη περισσότερο τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Το Σχέδιο Νόμου της δίνει τη δυνατότητα με ένα απλό προεδρικό διάταγμα να απολύσει περισσότερους από 60.000 εργαζόμενους ΙΔΑΧ, να αποχαρακτηρίσει το καθεστώς υπηρεσιών από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση να καταργεί και μόνιμες θέσεις προσωπικού.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας, που κάνει για την υλοποίησή του το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει από τους ΟΤΑ αναλυτικά στοιχεία (προσωπικό και οικονομικά δεδομένα) για όλα τα Νομικά Πρόσωπα (Παιδικούς Σταθμούς, άλλες Κοινωνικές Υπηρεσίες, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης κ.ά). Στους πίνακες που «διαρρέουν» στα μέσα ενημέρωσης αποτυπώνεται το μέγεθος της κατακρεούργησης των υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, αθλητισμού, πολιτισμού κ.α. που προωθούν.

Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ με το νομικό τους οπλοστάσιο και μέσα από τη συνεχιζόμενη πολιτική υποβάθμισης, συρρίκνωσης, κατάργησης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών και την υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ (οι περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων έχουν ήδη φτάσει την τελευταία τριετία στο 60%) θέλουν:
– να πετύχουν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος με τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες και την κάλυψη των βασικών κενών που θα δημιουργηθούν με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μέσω ΜΚΟ με τη λεγόμενη κοινωφελή εργασία, με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης κλπ.
– να επιταχύνουν και να διευκολύνουν την παράδοση αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ (ολόκληρων ή τμημάτων τους) απορρίμματα, νερό, σίτιση, καθαριότητα, τεχνική υποστήριξη κλπ σε επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να στηρίξουν την κερδοφορία τους.
– να συρρικνώσουν Κοινωνικές Υπηρεσίες και να ξεφορτωθούν σχετικές αρμοδιότητες, με την δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστών Επιχειρήσεων, μέσω της Κοινωνικής Οικονομίας, που προωθούν συγκυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, για να αμβλύνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να σπείρουν ψευδαισθήσεις κυρίως σε άνεργους.
– να φορτώσουν νέα βάρη με διάφορες μορφές στη λαϊκή οικογένεια (αύξηση της ανταποδοτικότητας, τροφεία, τέλη και παράβολα).

Η κυβέρνηση προωθεί την αντεργατική πολιτική της για να βγάλει το κεφάλαιο από την κρίση, βουλιάζοντας το λαό και σπέρνοντας αυταπάτες ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, αν οι εργαζόμενοι σκύψουμε το κεφάλι και αποδεχτούμε την ανάπτυξη που προωθεί με τσακισμένες τις ζωές μας. Προσπαθεί να δημιουργήσει διαχωρισμούς και αντιπαλότητες στους εργαζομένους ότι κάποιοι μπορεί να γλυτώσουν. Όμως η επίθεση δεν ξεχωρίζει εργαζόμενο μόνιμο, ΙΔΑΧ, συμβασιούχο κλπ.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ και τα λαϊκά στρώματα, που πληρώνουν αδρά αυτή τη πολιτική πρέπει να ορθώσουν τείχος. Ο εχθρός είναι κοινός και πρέπει να τον αντιμετωπίσουν μαζί, σαν μια γροθιά. Να μην εμπιστευτούν Δήμαρχους και Περιφερειάρχες, γιατί υλοποιούν διαχρονικά αυτή την πολιτική και η αντίθεση που εκφράζουν στο Σχέδιο Νόμου στέκεται σε επιμέρους ζητήματα κι όχι στην συνολική κατεύθυνση που αυτό έχει. Η κατάσταση ούτε αλλάζει, ούτε σώζεται μόνο με το πέρασμα κάποιων Νομικών Προσώπων σε Δήμους και Περιφέρειες, αλλά με την υιοθέτηση πλαισίου λειτουργίας τους, που θα υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Να διαμορφώσουν κοινό πλαίσιο πάλης και να συντονίσουν τους αγώνες τους.

Με μαζικές κινητοποιήσεις να απαιτήσουν:
– Όλες οι υπηρεσίες να παρέχονται από τους ΟΤΑ. Καμιά ιδιωτικοποίηση (άμεση και έμμεση), καμιά εκχώρηση αρμοδιότητας. Έξω οι ΜΚΟ και οι Κοιν. Σ.Επ. από τους ΟΤΑ. Φτηνό και ασφαλές νερό για το λαό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους ΟΤΑ.
– Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες με πλήρη κρατική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη φορολόγηση του κεφαλαίου και από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των ΟΤΑ.
– Κοινωνικές υπηρεσίες και δομές χωρίς τροφεία και ανταποδοτικότητα. Δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς Βρεφικούς-Παιδικούς Σταθμούς, που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
– Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με μισθούς και δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκείς αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η μισθοδοσία των εργαζομένων να είναι υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η επίθεση, είναι αναγκαίο, να αντιτάξουμε ένα ισχυρό ταξικά προσανατολισμένο μέτωπο, που θα συσπειρώνει την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, που θα βάζει αιτήματα που όχι μόνο να αποκρούουν την επίθεση αλλά να βάζουν στόχο ώστε εμείς οι εργαζόμενοι να γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε ένα σωματείο που θα οργανώνει την πάλη για όλα τα προβλήματα, θα αναδεικνύει τις αίτιες και τους υπαίτιους των προβλημάτων. Που θα αγωνίζεται ενάντια στο αστικό κράτος και την Τοπική Διοίκηση. Που θα παλεύει για μια άλλη φιλολαϊκή ανάπτυξη, που επίκεντρό της θα έχεις τις δικές μας ανάγκες, και όχι το κέρδος των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Που θα είναι καρφί στο μάτι της πλουτοκρατίας και των συνδικαλιστικών ηγεσιών που “τα μαζεύουν και τα διπλώνουν”.. Που θα οργανώνει και θα πρωτοστατεί για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Που θα οικοδομεί τη συμμαχία με τους παραγωγούς του πλούτου (εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, φτωχά λαϊκά στρώματα) που συνθλίβονται στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Που δίνει προοπτική στους αγώνες για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την απαλλαγή του λαού από τα δεσμά της δικτατορίας των μονοπωλίων.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 28ης ΜΑΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ “ΕΝΟΤΗΤΑ” ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΤΑ Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ »»

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply