Ανακοίνωση “Δημιουργίας Ξανά”

Δημιουργία ΞανάΑνακοίνωση «Δημιουργίας Ξανά»:

«« Ακριβά σφάλματα

Πριν μια εβδομάδα παρουσιάστηκε μια απαράδεκτη συμφωνία που κατέστρεψε, ίσως για πάντα, την αξιοπιστία του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Ο σκοπός φαίνεται πως ήταν να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για τους μεγάλους Ρώσους καταθέτες. Όμως το κούρεμα των καταθέσεων, ιδιαίτερα των εγγυημένων κάτω από 100.000 Ευρώ, ήταν η κόκκινη γραμμή που δεν έπρεπε ποτέ να περάσουν.

Μετά από μια εβδομάδα ένδοξης υποχώρησης της Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας και ταπεινωτικά ταξίδια στη Ρωσία, το κόστος για τους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ στις δυο μεγάλες Κυπριακές τράπεζες μεγάλωσε: 30% και συζητιέται το 40%! Το κόστος για μετόχους, κατόχους ομολόγων των τραπεζών και επενδυτές σε άλλα προϊόντα με σαφές ρίσκο παραμένει ασαφές. Η αδέξια προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας έβλαψε σημαντικά την αξιοπιστία της χώρας.

Το άλλο μοντέλο ανάπτυξης του νησιού που θα στηρίζεται στην πραγματική οικονομία, στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών και η αναγκαία στήριξή του από την Ε.Ε. δεν ήρθε καν στο τραπέζι, ούτε από τους Κύπριους ούτε από τους Ευρωπαίους. Ούτε είδαμε να προχωράει επιτέλους η συζήτηση για πανευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς κανόνες χαλιναγώγησης της ασύδοτης κερδοσκοπική συμπεριφοράς του χρηματοοικονομικού κλάδου που από το 1990 και ύστερα μετέτρεψε την παγκόσμια οικονομία σε ένα απέραντο καζίνο, μια παρασιτική οικονομία τοξικών παραγώγων που στραγγαλίζει την οικονομίας της παραγωγής. Η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και αλληλεγγύης έμειναν για μια ακόμα φορά στην άκρη.

Λάθος στόχευση, λάθος κατανόηση των περιθωρίων διαπραγμάτευσης, λάθος κατανόηση των γεωπολιτικών ισορροπιών, έλλειψη πεποιθήσεων για την θέση της χώρας, εν τέλει λάθος μπλόφα.

Παρόλα αυτά η Κύπρος με όπλο την παιδεία, την έλλειψη γραφειοκρατίας, τη φιλική εταιρική νομοθεσία και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό έχει αρκετές από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει να επανακάμπτει σύντομα, στηριγμένη στην τεχνολογία, τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, το εμπόριο, την πραγματική οικονομία. Το ευχόμαστε και το στηρίζουμε.

Η Ελλάδα; Εκτός από το ανθρώπινο κεφάλαιο, ποια από τις υπόλοιπες προϋποθέσεις έχει;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ!
Τ.Θ. 20069, ΑΘΗΝΑ 118 10
ΤΗΛ: 211.8005665
FAX: 211.8003365
www.dimiourgiaxana.gr
[email protected]
#DimiourgiaXana

Εκπρόσωποι τύπου συνεδρίου:
Σεραφείμ Αθ. Κοτρώτσος (6977.880995),
Νικόλαος Λ. Μαυρίδης (6977.022395) »»

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply