Ακόμα ραγιάδες!!!

Γράφει ο Γιώργος Ζάρρας, Αρχειονόμος

Δυστυχώς είναι η πικρή αλήθεια! Ο ραγιαδισμός μας ποτέ δεν ξεπεράστηκε. Χειρότερα, σήμερα είμαστε περισσότερο ραγιάδες από τους προγόνους μας. Άλλως πως δεν εξηγείται η στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην λαίλαπα που υφιστάμεθα. Δεν υπάρχουν και μπροστάρηδες να μας οδηγήσουν στην «επανάσταση»! Κι όμως υπάρχουν. Απλά δεν βρίσκουν το λόγο ή δεν έχουν κάποιο συμφέρον για να το πράξουν, όπως οι οργανωτές της επανάστασης του ’21! Παρένθεση. Μη γελιέστε η επανάσταση του ’21 είχε πρωτίστως οικονομικά ελατήρια. Όσο και αν προσπαθούν οι υπεύθυνοι του ΣΚΑΙ να μας πείσουν για την εθνική μας παλιγγενεσία η αλήθεια είναι άλλη. Όταν κατάλαβαν οι τότε οικονομικά ισχυροί ότι δεν υπάρχει πια λόγος να δίνουν μερίδιο στους Οθωμανούς τότε αποφάσισαν να «αφυπνίσουν» τον ελληνικό λαό! Βέβαια σ’ αυτήν την προσπάθεια υπήρξαν άνθρωποι που πίστεψαν πραγματικά στην ιδέα και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Εκ του αποτελέσματος όμως συμπεραίνουμε ότι οι προνομιούχοι της Τουρκοκρατίας ήταν αυτοί που οργάνωσαν την επανάσταση και για κάποιο «περίεργο» λόγο όχι μόνο παρέμειναν προνομιούχοι αλλά γιγαντώθηκαν στο πέρας των ετών εις βάρος πάντα του δύσμοιρου ελληνικού λαού!

Ποιος θα ακολουθούσε το Δεληγιάννη και το Μαυρομιχάλη αν δεν υπήρχε ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης; Τον κοτζαμπάση θα ακολουθούσαν ή τον επαναστάτη; Σήμερα δεν υπάρχουν επαναστάτες. Μόνο σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες! Είναι και το «βραδύκαυστο» του ελληνικού λαού! Σαν το πετρέλαιο ένα πράμα! Δύσκολα ανάβει αλλά όταν ανάψει υπερνικάει αυτοκρατορίες! Ας μας ανάψει κάποιος. Γιατί από μόνοι μας δεν το βλέπω.

15% έφτασε η ανεργία και ιδρώνει κανενός το αυτί! Αν δεν μπορούν αυτοί να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους, τότε ποιος μπορεί; Οι καλοβολεμένοι; Το πρόβλημα του ελληνικού λαού είναι, πέραν του «βραδυκαύστου», τα δύο μεγάλα προτερήματα που έχουμε σαν λαός. Η προσαρμοστικότητα και το «γνώθι σεαυτόν»!!! Προσαρμοστικότητα: για 400 και πλέον χρόνια ο εργαζόμενος ήξερε ότι ο ιδρώτας του θα «κατατεθεί» σε τέσσερις σταθμούς! Τον (έλληνα) κοτζαμπάση, τον τοπικό αγά, τον πασά και θα καταλήξει στην Πύλη! Με ό,τι περίσσευε προσπαθούσε να θρέψει την οικογένεια του και ευχαριστούσε κάθε μέρα το Θεό που του χαρίζουν τη ζωή!

Σήμερα, οι «σταθμοί» κλοπής του ιδρώτα μας είναι απίστευτα πολλοί με έναν βασικό. Το κράτος. Αντί να αγωνιστούμε για τα αυτονόητα υμνούμε κάθε μέρα τον Κύριο που έχουμε δουλειά (έστω και με 400 ευρώ) και δεν πεθαίνουμε στο δρόμο απ’ το κρύο (έγινε και αυτό εν έτει 2011 στη σύγχρονη Ελλάδα)!!! Αν γίνουμε λοιπόν λίγο πιο απροσάρμοστοι ίσως και να αλλάξει κάτι. Όσον αφορά δε, στο «γνώθι σεαυτόν» έχω σημειώσει τα εξής: τα 2/3 των εργαζομένων στο δημόσιο είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Δημοτικό, γυμνάσιο και σε πολλές περιπτώσεις λύκειο! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η συμπαθής κυρία που εργάζεται ως δακτυλογράφος π.χ. στο Υπ. Οικονομικών χρησιμοποιώντας το γνωστό «μέσον» και παίρνει 3.000 το μήνα αλλά δεν είναι άξια ούτε σκάλες να καθαρίσει, το αναγνωρίζει!!! Και βεβαίως λέει: «κάτσε στα αυγά σου, ποιος ο λόγος να αγωνιστείς; Αν σε πάρουν είδηση τι θα κάνεις;»!!! Τι να περιμένεις από τέτοιους ανθρώπους; Και δυστυχώς είναι πολλοί!!!

Σίγουρα οι περισσότεροι ανάξιοι βρίσκονται σε υψηλές θέσεις όχι με «μέσον» αλλά με ψήφο!!! Το σύστημα οργανώθηκε καλά. Σημαία (κομματική), ψήφος, θέση! Το τρίπτυχο της κατάντιας μας. Αντίστοιχη ήταν η κατάντια και του υποδουλωμένου λαού μας στην Τουρκοκρατία απλά τότε οι ορισμοί ήταν ευδιάκριτοι και όπως αποδείχθηκε αντιμετωπίσιμοι. Κοτζαμπάσης, αγάς, πασάς. Σήμερα οι ορισμοί έχουν πολλαπλασιαστεί. Πρωθυπουργός, υπουργός, γενικός γραμματέας, συνδικαλιστής, επενδυτής, δημοσιογράφος κ.α.!!! Από πού να φυλαχτεί κανείς; Όλοι ταγμένοι στον ίδιο αγώνα. Να «τσιμπήσουμε» ότι μπορούμε απ’ το υστέρημα του λαού στο δρόμο για το δημόσιο ταμείο. Βέβαια εξελιχθήκαμε. Η αρπαγή δεν γίνεται τόσο στη διαδρομή αλλά στη διανομή! Γι’ αυτό μπήκαν και άλλες ειδικότητες στο παιχνίδι, όπως οι δημοσιογράφοι! Η σημερινή Ελλάδα μοιάζει με αυτοκίνητο που τρέχει χωρίς βενζίνη, λάστιχα, αμορτισέρ, με βενζινοβόρο κινητήρας, ωραίο σαλόνι και με οδηγό κάποιον που κρατάει πρώτη φορά τιμόνι στα χέρια!!! Αν τερματίσει ποτέ γράψτε μου…

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply