Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας: Ανακοίνωση

no_logoΑνακοίνωση Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας:

«« ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΔΙΕΥΘ/ΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΕΡΤ Α.Ε, κ. ΣΙΜΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

Αγαπητέ κ. Σίμο

Από τετραετίας και πλέον, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη και διάσωση των ιστορικών μνημείων που είχαν την ατυχία, να βρίσκονται πλησίον των έργων της εκτροπής του Αχελώου στις Πηγές Άρτας- στα σύνορα νομών Άρτας Καρδίτσας -όπου γειτνιάζουν οι δήμοι Γ. Καραϊσκάκη και Αργιθέας.

Παράλληλα ανελήφθη μια αξιέπαινη πρωτοβουλία φορέων, για την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου [η μεγαλύτερη μονότοξη των Βαλκανίων έχουσα άνοιγμα βάσης 46 μ. και μέσο ύψος 25μ.] Κατασκευάστηκε το 1515 από τον Άγιο Βησσαρίωνα, Επίσκοπο τότε Λάρισας και ανατινάχθηκε στις 28 Μαρτίου του 1949 κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Για την ευόδωση του σκοπού αυτού ιδρύθηκε το 2009 η Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας – Καρδίτσας για την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου,την αναστήλωση της Κούλιας-φυλάκιο γεφύρας και διάσωση του τόξου της Κουτσοκαμάρας [ερείπια άλλης Ρωμαϊκής γέφυρας που θάφτηκε από τα εργοτάξια των έργων το 1998.]

Επικεφαλής της επιτροπής αυτής, ορίστηκαν ο διακεκριμένος Αργιθεάτης λαογράφος, μελετητής και δικηγόρος, κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου του οποίου ιδέα και όραμα ήταν η ανακατασκευή της θρυλικής γέφυρας.

Στην Διανομαρχιακή αυτή Επιτροπή, που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συμμετέχουν ως μέλη Αυτοδιοίκητικοί φορείς Α’ και Β’ βαθμίδας, επιστήμονες – μελετητές πέτρινων γεφυριών ο Δντής του Κ.Π .Ε Μουζακίου [κ. Κώστας Γραμμένος], περιβαλλοντολογικοί σύλλογοι των δύο νομών και Πολιτιστικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων και η Αδελφότητά μας.

Στις 23-8-2010 διοργανώθηκε Ημερίδα Πανελλαδικού χαρακτήρα στις Πηγές Άρτας, Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, για την ανάδειξη του θέματος και την ευαισθητοποίηση κρατικών υπηρεσιών και φορέων. Επίσης στις 27-11-2010 έγινε ανάλογη ημερίδα από το ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ Ελλάδος [Πρόεδρος Σπ.Μαντάς].

Τα αποτελέσματα των ημερίδων αυτών,αποτυπώθηκαν σε ψηφίσματα πού εξέδωσε η Οργανωτική Επιτροπή καλώντας όλους να βοηθήσουν την προσπάθειά της.

Η ΕΡΤ Α.Ε συμμετέχουσα ευγενώς στήν προσπάθεια μας αυτή, απέστειλε, δύο φορές, συνεργείο της, με επικεφαλής τον σπουδαίο Ηπειρώτη σκηνοθέτη και συμπατριώτη μας κ.Νίκο Παπαθανασίου. Το συνεργείο αυτό, παρέμεινε επί τετραήμερο και πραγματοποίησε αρκετά γυρίσματα, πού είχαν σχέση με την ιστορία των μνημείων αυτών, το χρονικό της καταστροφής της γέφυρας Κοράκου ως θύμα στο βωμό του εμφυλίου σπαραγμού, την σημερινή κατάσταση των μνημείων, τις δράσεις των φορέων για την αναστήλωσή της γέφυρας Κοράκου και την διάσωσή των υπολοίπων.

Απώτερος σκοπός ήταν, να προβληθεί σε προγραμματισμένη εκπομπή, το αμέσως χρονικό διάστημα από την Ε.Ρ.Τ. Δυστυχώς όμως προϊούσας και της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, που είχε σαν συνέπεια και την περιστολή δαπανών κρατικών φορέων, το πολύτιμο αυτό οπτικοαουστικό υλικό δεν έτυχε τηλεοπτικής μετάδοσης και παραμένει μέχρι σήμερα αναξιοποίητο.

Επειδή θεωρούμε την τηλεοπτική του μετάδοση μεγίστης σημασίας ενέργεια για την προώθηση των στόχων της ανακατασκευής της γέφυρας Κοράκου, αναστήλωσης της Κούλιας και ανάδειξης της Κουτσοκαμάρας, αλλά και της προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, θα σας παρακαλέσουμε θερμά να μεριμνήσετε προσωπικά, για την μετάδοσή του από τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα. Νομίζουμε ότι το ιστορικό αυτό γεφύρι δικαιούται ολίγον τηλεοπτικό χρόνο από τα προγράμματά σας. Αυτό θα καταδείξει για μια ακόμη φορά και την γνωστή ευαισθησία της Ε.Ρ.Τ σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ως ημερομηνία προβολής θα προτείναμε την επετειακή 28η Μαρτίου του 2013, ημέρα μνήμης της ανατίναξής της, ώστε να σηματοδοτήσει σημειολογικά και την συνέχιση της όλης ανιδιοτελούς προσπάθειας που ξεκινήσαμε.

Με την παρούσα σας αποστέλλουμε για ενημέρωση σας τα πεπραγμένα των ημερίδων και φωτογραφικό υλικό.

Με εκτίμηση,
Χρήστος Β. Καπερώνης
Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας »»

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply