Αγωνιστική Συσπείρωση Γ. Ν. Πρέβεζας: Ανακοίνωση

Η Αγωνιστική Συσπείρωση – Π.Α.ΜΕ. Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«« Συνάδελφοι – συναδέλφισσες εργαζόμενοι,

Η Αγωνιστική Συσπείρωση εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας, σας καλούν σε ισχυρό λαϊκό μέτωπο πάλης με το ΠΑΜΕ για το δικαίωμα όλων σε σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, για την κατάργηση της εμπορευματοποίησης της.

Η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο με τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και ζωής που επιβάλλουν στους εργαζόμενους και στις οικογένειες τους προκαλούν άμεση και μακροπρόθεσμη φθορά της υγείας τους.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας, των ελαστικών σχέσεων δουλειάς, της έλλειψης μέτρων υγείας – ασφάλειας, της ανεργίας, της μείωσης μισθών και συντάξεων προκειμένου να εξασφαλιστούν πιο φτηνοί εργαζόμενοι για μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ταυτόχρονα μειώνουν τις δημόσιες παροχές υγείας – πρόνοιας στο ελάχιστο και μετατρέπουν αυτή την λαϊκή ανάγκη σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας στο «δημόσιο» και στον ιδιωτικό τομέα.

– Λένε ότι η υγεία κοστίζει ακριβά, ότι δεν αντέχει το κράτος αυτή τη δαπάνη. Η αλήθεια είναι ότι το κράτος δεν αντέχει και θεωρεί σπατάλη μόνο ότι αφορά ακόμη και την ελάχιστη προστασία και φροντίδα της υγείας που απέμεινε, γιατί εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Δεν έχει για τη λαϊκή υγεία, όμως τα τελευταία 5 χρόνια, χρηματοδότησε με 850 δισ. € τους επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας.

– Λένε ότι με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων, μονάδων υγείας του ΙΚΑ και προνοιακών ιδρυμάτων, θα μειώσουν τις δαπάνες λειτουργίας και θα αξιοποιήσουν καλύτερα τις υποδομές.

Είναι επικίνδυνοι. Αυτό το ανεπαρκές σημερινό δημόσιο σύστημα, σχεδιάζουν να το συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι για κλείσιμο 10.000 δημόσιων κρεβατιών και η επιπλέον δέσμευση ενός ποσοστού κρεβατιών από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Αδιαφορούν για το ότι θα αυξηθούν οι λίστες αναμονής για εισαγωγή στα νοσοκομεία. Δε θα υπάρχουν κρεβάτια για έκτακτα περιστατικά, για ΜΕΘ, χειρουργεία κλπ. Αδιαφορούν αν οι χρόνια πάσχοντες, ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ, δε βρίσκουν ούτε τώρα μια θέση σε ένα ίδρυμα ή κέντρο αποκατάστασης. Μετατρέπουν ακόμα περισσότερους ασθενείς και αναπήρους σε πελατεία των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία και στην αποκατάσταση.

Όσες μονάδες υγείας θα απομείνουν στο δημόσιο, θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις που ένα μικρό μέρος των δαπανών θα πληρώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και το υπόλοιπο από τους ασθενείς. Ανάλογα με τα κέρδη που θα έχουν αυτές οι μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ή θα κλείνουν στην πορεία. Γι’ αυτό προωθούν την παρακράτηση ενός μέρους της σύνταξης που παίρνουν οι χρόνια πάσχοντες και οι ψυχικά ασθενείς, ως συμμετοχή στην πληρωμή των δημόσιων μονάδων που περιθάλπονται.

Τα 5 € για επίσκεψη στους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και πρόσφατα στα νοσοκομεία του ΙΚΑ, που εντάχθηκαν στο Δημόσιο, αποτελούν πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει.

Στην κατεύθυνση υλοποίησης αυτής της πολιτικής λειτουργεί και το Γενικό νοσοκομείο Πρέβεζας. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Αγωνιστικής Συσπείρωσης – ΠΑΜΕ του Γ.Ν.Π., η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο:

Έχουμε μειώσεις κλινών, σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού υλικού, ειδών ιματισμού (σεντόνια, μαξιλαροθήκες κλπ), μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, εργατοτεχνικό κλπ) που έχει οδηγήσει σε εξοντωτικά ωράρια με ακατάσχετη εντατικοποίηση της δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν τις άδειες τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί πλέον χωρίς ειδικό γιατρό, κατάσταση επικίνδυνη για τους ασθενείς αλλά και γενικότερα για την υγεία του λαού.

Γι’ αυτό απαιτούμε άμεση λύση του προβλήματος.

Έχουμε ήδη ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών που όμως δεν ικανοποιούν τις ουσιαστικές ανάγκες του νοσοκομείου. Έχουμε παραπέρα προώθηση ελαστικών μορφών εργασίας.

Με τα λεγόμενα τους για νοικοκύρεμα κοροϊδεύουν τον κόσμο γιατί αποκρύπτουν ότι η πολιτική τους είναι να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και γενικότερα το ιδιωτικό τομέα που λυμαίνεται το χώρο της υγείας.

Οι νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για τη δημόσια Υγεία κατά 1 δις 300 εκατ € το 2011 και επιπλέον 350 εκατ. € κάθε χρόνο μέχρι το 2015, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο όνομα του «νοικοκυρέματος» και του ελέγχου της «σπατάλης», θα έχουν τραγικές συνέπειες για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες εργαζόμενοι, συμπολίτες,

Χρειάζεται να στρατευτούμε όλοι στην πάλη για να ανατραπεί η πολιτική της υποβάθμισης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Ο Λαός μας, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά, λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη ανάπτυξης Δημόσιων Κέντρων Υγείας σε όλες τις πόλεις που να καλύπτουν δωρεάν όλο τον πληθυσμό, με εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα ΑμΕΑ, τους ψυχικά πάσχοντες, για τις ανάγκες της πρόληψης και προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.

Πέραν των άλλων παλεύουμε:

– Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα δημόσιο νοσοκομείο και κρεβάτι, κανένα Ψυχιατρείο, Κέντρο Υγείας ή υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ, κανένα προνοιακό ίδρυμα.

Να καταργηθούν τα 5 € και κάθε πληρωμή για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, και τεχνικά βοηθήματα για χρόνια ασθενείς και ΑμΕΑ.

Πρέπει άμεσα να δυναμώσουμε τη δράση μας, να ενισχύσουμε την κοινωνική συμμαχία, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης, έτσι που να δυναμώσει η προοπτική για βαθύτερες αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Για να ηττηθεί η πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών του στηριγμάτων, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ή όποιων άλλων είναι σε διαμόρφωση για να το υπηρετήσουν.

Για να ηττηθούν στο συνδικαλιστικό και μαζικό λαϊκό κίνημα τα στηρίγματα αυτής της πολιτικής που σπέρνουν το συμβιβασμό και την ηττοπάθεια.

Η υπεράσπιση της λαϊκής υγείας και η απάντηση στην τρομοκρατία των μέτρων κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου βρίσκεται στη δύναμη του οργανωμένου ταξικού, ριζοσπαστικού κινήματος.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ της 20ης ΙΟΥΛΗ. ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ. »»

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply