“Ήπειρος τόπος να ζεις”: Παρουσίαση Προγράμματος

Ο συνδυασμός «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» παρουσίασε σήμερα στα ΜΜΕ και τους Κοινωνικούς Φορείς το πρόγραμμα του συνδυασμού για τη νέα Περιφερειακή Διοίκηση Ηπείρου. Όπως τόνισε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Βαγγέλης Αργύρης, «σήμερα, για πρώτη φορά στη διαδικασία της προεκλογικής περιόδου ανοίγει ολοκληρωμένα η πραγματική «ατζέντα» της αναμέτρησης. Στις 7 Νοεμβρίου ψηφίζουμε για τη νέα εποχή των Περιφερειών. Οι υπάρχουσες δομές των Νομαρχιών τελειώνουν και ανοίγει μία καινούργια σελίδα. Απέναντι στην παραπολιτική και τις κινήσεις σκοπιμότητας, βάζουμε την ουσία και την πρόταση.

Απέναντι στη στενή αντίληψη της πελατειακής και εκβιαστικής διαχείρισης των υπαρχουσών εξουσιών που καταργούνται, βάζουμε την προοπτική της αιρετής Περιφέρειας. Απέναντι στην επίκληση της πολιτικής μόνο όταν ο «κύκλος στενεύει» , βάζουμε την αναλυτική πρόταση και προοπτική της επόμενης ημέρας των εκλογών. Στις 7 Νοεμβρίου δεν κρίνεται το προσωπικό μέλλον κανενός. Κρίνεται το μέλλον της Ηπείρου» τόνισε ο κ. Αργύρης και στη συνέχεια έγινε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης το σύνολο των υποψηφίων του συνδυασμού.

Το Πρόγραμμα

ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

Παρουσιάζουμε στους πολίτες το πρόγραμμα μας. Ένα κείμενο αυστηρό, λιτό και συγκεκριμένο.

Ένα πρόγραμμα με στόχους, προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα, σαφείς και ρεαλιστικούς, βγαλμένους μέσα από την εμπειρία, τη γνώση, την αλήθεια μιας ολόκληρης διαδρομής. Με την ευκαιρία αυτή απευθυνόμαστε σε κάθε Ηπειρώτισσα, σε κάθε Ηπειρώτη ξεχωριστά.

Τους καλούμε να οραματιστούμε μαζί αυτό που με τον αγώνα μας επιδιώκουμε.

Να γίνει η Ήπειρος Τόπος να Ζεις.

Καρδιά της προσπάθειας μας είναι ο άνθρωπος και η ποιότητα της ζωής του.

Μας ρωτάνε: Ποια είναι επιτέλους η σύσταση αυτής της ανάπτυξης που όλοι ορκίζονται στο όνομα της;

Απαντάμε χωρίς περιστροφές.

Από το έδαφος, τη θάλασσα, τα βουνά και τους κάμπους, τις λίμνες και τα ποτάμια θα πάρουμε πλούτο που θα διασφαλίσει την αυτάρκεια και την επάρκεια της διατροφής.

Από τη γνώση, την επιστήμη, την καινοτομία, την πρωτοβουλία του πολυμήχανου Ηπειρώτη θα δώσουμε προστιθέμενη αξία στο προϊόν.

Από την ιστορία και τις πηγές του τόπου μας θα δώσουμε υπόσταση στον ξεχωριστό πολιτισμό, στη γλώσσα, στην τέχνη, στο πνεύμα μιας παμπάλαιης περιοχής.

Από το ανυπέρβλητο περιβάλλον, το οικοσύστημα, το φυσικό πλούτο που απλώνεται από τις άκρες μέχρι τα κορφοβούνια, θα δώσουμε δύναμη σ’ ένα τρόπο ζωής γεμάτο και πλούσιο σε χρήσιμες αξίες.

Όποιες υποδομές απαιτούνται για να υπηρετήσουν τους μεγάλους μας στόχους ολοκληρώνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Η Ήπειρος γίνεται πύλη εισόδου και εξόδου, διαμετακομιστικό και επικοινωνιακό κέντρο, κόμβος με θεσμικές, κοινωνικές, οικονομικές δομές που αναβαθμίζουν τη ζωή μας.

Κάθε γεωγραφικό της διαμέρισμα, Νομός, Δήμος, χωριό, θα αποκτήσει ξεχωριστή ταυτότητα και στόχους.

Κάθε μέρα που περνά, όσοι πιστεύουμε σε αυτή την πατρίδα γινόμαστε και πιο πολλοί. Γινόμαστε πλειοψηφία.

Από την επόμενη μέρα της Νίκης, θα γίνουμε ποτάμι Δημιουργίας.

Το αξίζουμε. Το αξίζει η πατρίδα μας και η ζωή μας.

Η Ήπειρος στο νέο Αυτοδιοικητικό τοπίο

Με το νέο σχέδιο περιφερειακής διοίκησης οι Περιφέρειες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διοίκηση και την ανάπτυξη κάθε περιοχής.

Το αυτοδιοίκητο δίνει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να συμμετέχουν και να δρουν ανταγωνιστικά στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, να δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και να αλλάζουν δραστικά το εσωτερικό τους τοπίο.

Το πρόγραμμά μας διέπεται από αυτούς τους κανόνες του Ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και από τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν.

Το πρόγραμμά μας θέτει συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι προσδιορίζονται με το βλέμμα στραμμένο σε μία μορφή Ανάπτυξης που κατευθύνεται από το όραμα για μία νέα Ήπειρο.

Μία περιφέρεια που έχει τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά και συνδυάζει τον χαρακτήρα της με αναγνωρισμένη, για αυτή, ταυτότητα.

Το Όραμα για την Ήπειρο

Επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Επιδιώκουμε την ανάπτυξη της Ηπείρου, μέσα από την λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μοντέλου διοίκησης, για την δημιουργία όλων των προϋποθέσεων που κάνουν την Ήπειρο ελκυστική και προσφέρουν συνθήκες ποιοτικής διαβίωσης στους κατοίκους της και δυνατότητες ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ανάπτυξης.

Κάθε Ηπειρώτισσα και Ηπειρώτης, όπου και εάν βρίσκεται, είναι σημαντικός, αφού συμμετέχει στην διοίκηση, δημιουργεί και τελικά γίνεται αποδέκτης του συνόλου των στόχων του προγράμματος.

Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της περιοχής και κάνουμε χρηστή αξιοποίηση των πόρων της Περιφέρειας.

Η ανάπτυξη της Ηπείρου απαιτείται να είναι ισόρροπη και για τις τέσσερεις Περιφερειακές της Ενότητες. Την Άρτα, τα Γιάννενα, τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα.

Με αυτό το όραμα, το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία, περιλαμβάνει στόχους άμεσους και μακροπρόθεσμους.

Στόχους εφικτούς και μετρήσιμους.

Στόχους που Γίνονται…

Το πρώτο εξάμηνο κατοχυρώνουμε….

Περιφερειακή Διοίκηση με Διαφάνεια, Συνέπεια και Αποτέλεσμα

Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης του τόπου.

Η Ήπειρος αποτελεί οντότητα που έχει τα εφόδια να ανταγωνίζεται τις άλλες περιφέρειες.

Διεκδικεί, διαπραγματεύεται και μέσα από εσωτερικές διαδικασίες αναπτύσσεται με στόχους που καθορίζονται από τα όργανα που τη διοικούν και με σεβασμό στις προτάσεις και τις απόψεις όλων των τοπικών φορέων

Στο πρώτο εξάμηνο της νέας λειτουργίας επανεξετάζεται συνολικά ο τρόπος διοίκησης, δημιουργείται αναλυτικό οργανόγραμμα των υπηρεσιών και τοποθετούνται τα κατάλληλα στελέχη που έχουν τα απαραίτητα προσόντα και τις ικανότητες για τη θέση που υπηρετούν.

Στόχος η εξυπηρέτηση των αναγκών διοίκησης, αλλά, κυρίως, η εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη.

Το μοντέλο διοίκησης λειτουργεί βάση συγκεκριμένου πλάνου ποιοτικής αξιολόγησης. Οι νέες τεχνολογίες αξιοποιούνται για εσωτερική επικοινωνία, ανακοίνωση του συνόλου των αποφάσεων και δράσεων, επικοινωνία με τον πολίτη, επικοινωνία των τεσσάρων γεωγραφικών διαμερισμάτων εξασφαλίζοντας συντονισμένη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δομών τους.

Αξιοποιούμε όλες τις δομές που υπάρχουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη (π.χ. Διεθνής Διαφάνεια) για την ανάδειξη της διαφανούς διοίκησης.

Δέσμευσή μας είναι διαφάνεια παντού.

Σχέδιο Ανάπτυξης με επίκεντρο τους Πολίτες και τις Ανάγκες τους

Στο πρώτο εξάμηνο δημιουργείτε αναλυτικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης (master plan) για την Ήπειρο με προοπτική δεκαετίας.

Καθορίζονται αυστηρά οι χρήσεις γης, οι οικονομικές δραστηριότητες και οι άξονες ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων, φυσικών και οικονομικών, την εμπλοκή του ανθρώπινου δυναμικού, την ενίσχυσή τους και την ενίσχυση της οικονομικής θέσης της Περιοχής, όσον αφορά την ανάπτυξη με τους τρόπους που προσεγγίζεται παραπάνω.

Αποφεύγονται, έτσι, σπατάλη των πόρων και παρεμβάσεις οι οποίες δεν προσδιορίζονται από τους γενικότερους στόχους.

Θέλουμε η Ήπειρος να βαδίζει σε σταθερές βάσεις και προοπτικές.

Αρνούμαστε τη λογική του βλέποντας και κάνοντας που έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα από τις συντηρητικές δυνάμεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν τον τόπο μας.

Στην τετραετία Δημιουργούμε…

Την Ήπειρο της Ανάπτυξης, της Ασφάλειας, της Ποιότητας Ζωής…

Ο δείκτης ανάπτυξης που χρησιμοποιείται σήμερα για την Ήπειρο, (Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν), δίνει μία εικόνα ανάπτυξης και ανθρώπινης ευημερίας που σε πολλές περιπτώσεις αποτυγχάνει.

Στόχος του προγράμματός μας η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών κατ’ άτομο και συνολικά.

Ιδιαίτερη ώθηση δίνεται στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Για την οικονομική ανάπτυξη θέτουμε τις προϋποθέσεις και δημιουργούμε τις διαδικασίες για τη βελτίωση του πλούτου της Ήπείρου.

Η δομή της οικονομίας μας, μας επιτρέπει σημαντικές βελτιώσεις σε μικρό χρονικό διάστημα – αφού θέματα όπως η βελτίωση της εξωστρέφειας, η ανάδειξη των πόρων της περιοχής, η δημιουργία υποδομών προσπελασιμότητας- τίθενται ως άξονες προτεραιότητας.

Στόχος η βελτίωση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με ειδικό πρόγραμμα ήπιας παρέμβασης για την περίοδο 2011 – 2012.

Δημιουργούμε με τον τρόπο αυτό κλίμα εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας.

Αξιοποιούνται οι πόροι του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, μετά την αναμόρφωσή του, και οι πόροι Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων.

Παράλληλα προωθείται η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ηπείρου με συστηματικές παρεμβάσεις οι οποίες συνοπτικά περιγράφονται ως εξής:

 Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και υποστήριξη των υπαρχουσών θέσεων απασχόλησης

 Διεκδίκηση και διασφάλιση πρόσθετων οικονομικών πόρων που βελτιώνουν το οικονομικό κλίμα

 Προστασία της οικογένειας και των νοικοκυριών

 Βελτίωση της κοινωνικής ζωής των κατοίκων και ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής

 Αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και υγειονομικής περίθαλψης με δράσεις και πολιτικές που μετατρέπουν την Ήπειρο σε πρότυπη υγειονομική Περιφέρεια παροχής υπηρεσιών Υγείας καλύπτοντας τις ανάγκες όχι μόνο γειτονικών Περιφερειών, αλλά και των γειτονικών Βαλκανικών περιοχών.

 Αναβάθμιση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών με τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας σε επίπεδο Περιφέρειας αξιοποιώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα και αξιοποιώντας αντίστοιχες δράσεις που αναπτύσσονται σε ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ.

 Επένδυση στη γνώση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση

Την Ήπειρο των Ανοιχτών Οριζόντων ….

Η Ήπειρος σήμερα δεν έχει πρόσβαση σε απευθείας Κοινοτικούς πόρους, ούτε και πόρους που προέρχονται από άλλους οργανισμούς, σε αντίθεση με άλλες Περιφέρεις της Ευρώπης που σήμερα, ανταγωνιστικά και προς όφελος των κατοίκων τους, διεκδικούν και διαχειρίζονται παρόμοιους πόρους και προγράμματα.

Έχουμε επεξεργαστεί αναλυτικό σχέδιο ανάπτυξης της απαραίτητης τεχνογνωσίας και ενεργοποίησης προσβάσεων για την διεκδίκηση, σε ανταγωνιστικό πλαίσιο, των πόρων που είναι διαθέσιμοι.

Η στενή αλληλεπίδραση με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόσβαση στους διεθνείς οργανισμούς, η διαρκής παρακολούθηση των προγραμμάτων και η υποβολή προτάσεων αποτελούν κύριο μέλημα της επόμενης περιόδου. Προτεραιότητα δίνεται στην προσέλκυση οικονομικών πόρων για τομείς που δεν μπορούν να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ και άλλα, τρέχοντα, χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.

Την Ήπειρο με αναγνωρισμένη Ταυτότητα…

Στόχος μας η απόδοση ταυτότητας στη Περιφέρεια.

Η απόδοση χαρακτήρα που ενισχύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναδεικνύει νέα.

Η ταυτότητα δημιουργείται μέσα από συγκροτημένες διαδικασίες και προκύπτει από τον σχέδιο ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Η ταυτότητα χαρακτηρίζει την ανταγωνιστικότητα μίας Περιφέρειας, ενισχύει την ανάπτυξη και δημιουργεί προϋποθέσεις για προσέλκυση πόρων, ανθρώπων και αγαθών.

Η ταυτότητα σχετίζεται με προϊόντα/ υπηρεσίες που παράγονται στην Ήπειρο, αλλά και με το σύνολο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας.

Την Ήπειρο που εμπιστεύεται και αξιοποιεί το Ανθρώπινο Δυναμικό της…

Στόχος μας είναι η βελτίωση του επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού και η αξιοποίησή του για να εξυπηρετηθούν οι νέες διευρυμένες ανάγκες.

Υποστηρίζονται οι δομές εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων για την επίτευξη των ακόλουθων στόχων χωρίς να θίγεται ο ενιαίος, δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης:

 Ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης, διευκόλυνση της πρόσβασης και μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού στην εκπαίδευση.

 Επιτάχυνση του ρυθμού ένταξης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

 Υλοποίηση προγραμμάτων σε θέματα πολιτισμού, αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αθλητισμού.

 Διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και διάδοσή της στη νέα γενιά.

Έχουμε σχεδιάσει εξορθολογισμό της αξιοποίησης των υποδομών, βελτίωσή τους και αξιοποίηση των υπαρχόντων δομών που ικανοποιεί τις ανάγκες του σήμερα και τους στόχους για το αύριο.

Αναπτύσσονται ειδικές δράσεις που περιλαμβάνουν την βελτίωση των δεξιοτήτων των απασχολούμενων σε θέσεις εργασίας αιχμής (π.χ. βιομηχανία, βιοτεχνίες, τουρισμός) και τη δημιουργία στελεχών που μπορούν να αναλάβουν την αξιοποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών με προσανατολισμό την εξωστρέφεια.

Επιδιώκεται συστηματική δράση για προσέλκυση Ηπειρωτών που κατοικούν σε άλλες περιοχές και ενισχύονται οι συνθήκες διαβίωσης σε απομακρυσμένες περιοχές. Έμφαση δίνεται στην έρευνα με στόχο την προσέλκυση νέων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο, τα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα.

Την Ήπειρο που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην Απασχόληση…

Πρωταρχικό μέλημά μας η ενίσχυση της απασχόλησης.

Κεντρικός στόχος η διατήρηση των θέσεων εργασίας στους παραγωγικούς τομείς της Ηπείρου.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει ειδική δράση για ενίσχυση των παραγωγικών μονάδων στην κατεύθυνση της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Ο προσανατολισμός του οράματος στην δημιουργία ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας αποτελεί ειδική χρηματοδοτούμενη δράση. Με νέες δράσεις, ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων και ενίσχυση παραγωγικών επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό δημιουργούντα νέες θέσεις απασχόλησης.

Βασικός μας στόχος η αξιοποίηση του νέου μοντέλου διοίκησης για πρόσβαση των ατόμων με ειδικές δεξιότητες στην εργασία και η ορθολογική αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους. Για τον λόγο αυτό ενισχύεται η εκπαίδευση σε τεχνικά επαγγέλματα και η δομή επαγγελματικού προσανατολισμού που θα δημιουργηθεί.

Το Ηπειρώτικο καλάθι ποιοτικών προίόντων…

Βασικός πυλώνας της ανάπτυξης της Ηπείρου είναι η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιφέρειας στον πρωτογενή τομέα.

Η γεωργία και η κτηνοτροφία κατέχουν πρωταρχική θέση στο πρόγραμμα μας και τόπος μας είναι παράδειγμα αξιοποίησης για βιώσιμη ανάπτυξη, του συνόλου των τοπικών παραγωγικών δυνατοτήτων.

Η παραγωγή ποιοτικών τροφίμων θα αναδείξει στο μέγιστο δυνατό την παράδοση της περιοχής στην παραγωγή ποιοτικών και ταυτοποιημένων προϊόντων.

Παραγωγή που έχει συνδυαστεί, μέχρι σήμερα, με την διατήρηση ενός εξαιρετικού περιβάλλοντος.

Ο αναπροσανατολισμός της ΚΑΠ σε ενεργούς γεωργούς ενταγμένους σε μια παραγωγική διαδικασία, μας βρίσκει σε πολύ καλό σημείο εκκίνησης.

Ποτέ η πρωτογενής παραγωγή της Ηπείρου δεν ήταν εξαρτημένη, όπως σε άλλες περιοχές, πλήρως από τις επιδοτήσεις.

Μας δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων ώστε μέσα από επενδύσεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης να αποκτήσουμε και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μαζί με το ποιοτικό που διαθέτουμε.

Η κτηνοτροφία αποτελεί τη βάση για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

Αναπτύσσονται δράσεις που αφορούν την πιστοποίηση προϊόντων και την απόδοση ταυτότητας σε αυτά, τη διαρκή προβολή και προώθηση, την ενίσχυση επιχειρηματικών δράσεων που αποσκοπούν σε αξιοποίηση παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Δημιουργείται άμεσα μονάδα απόδοσης του Ηπειρωτικού σήματος σε προϊόντα που ικανοποιούν προδιαγραφές και απαιτήσεις ποιότητας.

Καθιερώνεται και ταυτοποιείται το Ηπειρώτικο Καλάθι με διατροφικά προϊόντα, χαρακτηριστικά της παραδοσιακής παραγωγής στην Ήπειρο (Τυρί, Γάλα, Κρέας, Ψάρια, Εσπεριδοειδή κλπ).

Ατμομηχανή σε αυτή την προσπάθεια θα είναι μεγάλες παραγωγικές  αγροτοσυνεταιριστικές και ιδιωτικές μονάδες.

Ειδικά για την Δωδώνη, δεσμευόμαστε ότι θα διατηρήσει τον κοινωνικό της ρόλο και τον Ηπειρώτικο χαρακτήρα της

Η ΔΩΔΩΝΗ ανήκει στις παραγωγικές κτηνοτροφικές δυνάμεις της Ηπείρου. Η αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση, αυτό, το εγγυάται.

Την Ήπειρο των Ολοκληρωμένων και λειτουργικών Υποδομών

Η Ήπειρος αποτελεί κομβικό σημείο συνδυασμένων μεταφορών για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Υστερεί ακόμη σε άξονες οδικούς, υποδομές πρόσβασης και υποδομές εξυπηρέτησης πολιτών.

Οι στόχοι μας στην κατεύθυνση των έργων υποδομών για την Ήπειρο είναι καθορισμένοι και γνωρίζουμε την ωριμότητα και τις δυνατότητες για την επίτευξή τους:

 Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού από Αντίρριο έως Ιωάννινα και η επέκτασή της έως Κακαβιά.

 Η κατασκευή των απαραίτητων συνδέσεων των αστικών κέντρων της Περιφέρειας με του μεγάλους οδικούς άξονες (Εγνατία – Ιόνια) με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών (Αμβρακία – Άκτιο, Φιλιππιάδα –  Πρέβεζα, Τύρια –  Θεσπρωτικό)

 Ο σχεδιασμός ανάπτυξης του εθνικού και περιφερειακού δικτύου εντός της Περιφέρειας της Ηπείρου αλλά και με τις γειτονικές Περιφέρειες (βελτίωση εθνικής οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης, ολοκλήρωση εθνικών οδών Άρτας Τρικάλων και Άρτας Καρδίτσας)

 Η ουσιαστική βελτίωση του παραλιακού άξονα Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας και η επέκτασή του μέχρι Μαυρομάτι και τα Ελληνοαλβανικά σύνορα ιδίως αυτή την χρονική στιγμή που κατασκευάζεται εντός της Αλβανίας το τμήμα Κονίσπολη –  Άγιοι Σαράντα.

 Βελτιώσεις – Συμπληρώσεις του επαρχιακού δικτύου στο σύνολο της Περιφέρειας.

 Η δημοπράτηση της μελέτης της παράκαμψης της πόλης της Ηγουμενίτσας με σκοπό την άμεση κατασκευή του έργου.

 Η ένταξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου στις προτεραιότητες του συνδυασμένου δικτύου μεταφορών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Η βελτίωση του συστήματος θαλασσίων μεταφορών στην Ήπειρο με την ολοκλήρωση των υποδομών στα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας.

 Η ανάπτυξη του δικτύου αεροπορικών μεταφορών έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι σημερινές και μελλοντικές ανάγκες με την αναβάθμιση του ρόλου των αεροδρομίων Ιωαννίνων και Ακτίου.

 Υποδομές και μικρά αρδευτικά έργα για την εξασφάλιση της άρδευσης στους παραγωγούς της Ηπείρου.

Την Ήπειρο της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας

Διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας έχοντας στόχο την εξυπηρέτηση των ακόλουθων αξόνων:

 Αποτύπωση των αλλαγών που συντελούνται και υιοθέτηση κάθε στοιχείου που εισάγει την καινοτομία στην καθημερινή πραγματικότητα.

 Αποτύπωση όλων των αναγκών των επιχειρήσεων στους τομείς αυτούς.

 Εφαρμογή βέλτιστων λύσεων για ικανοποίηση των αναγκών αυτών με χρήση εναλλακτικών μεθόδων συμπεριλαμβανομένης της έρευνας.

 Δημιουργία όλων των προϋποθέσεων διάχυσης τεχνολογίας και πληροφορίας στις επιχειρήσεις

 Καλλιέργεια της ικανότητας και των πόρων που απαιτούνται για καινοτομία

 Εφαρμογή προγραμμάτων προσαρμογής και υλοποίησης νέων τεχνολογιών από τους αποδέκτες

 Εφαρμογή προγραμμάτων βελτίωσης της απόδοσης των επιχειρήσεων μέσω της καινοτομίας.

 Ανατροφοδότηση του εθνικού συστήματος καινοτομίας με νέα δεδομένα.

 Υλοποίηση, όπου είναι δυνατό, αλλαγών στα βήματα για την εισαγωγή καινοτομίας και νέας τεχνολογίας

Την Ήπειρο που προστατεύει το Φυσικό της Πλούτο…

Το περιβάλλον αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ήπειρο καθώς σε αυτό, στηρίζεται η ανάπτυξη του τόπου μας.

Πρώτο μας μέλημα χωροταξικός σχεδιασμός με έμφαση στις ευαίσθητες περιοχές.

Η ολοκλήρωση της εκπόνησης των μελετών του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, καθώς και η παρακολούθηση και εφαρμογή όσων η μελέτη έχει εκπονηθεί, είναι στις προτεραιότητές μας.

Προτεραιότητά μας ο σχεδιασμός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης, η κατασκευή μονάδας ελέγχου αποβλήτων βιομηχανιών και βιοτεχνιών και η απομάκρυνση οχλουσών και ρυπογόνων δραστηριοτήτων από περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδάτινης πολιτικής για την Ήπειρο εντάσσεται στις άμεσες ενέργειες της αιρετής Περιφέρειας.

Παράλληλα προχωρά η αναβάθμιση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος με την δημιουργία ενός συνεκτικού και λειτουργικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών (Παμβώτιδα, Β. Πίνδος, Αμβρακικός, Καλαμάς, Ορεινός όγκος Τζουμέρκων).

Η διαχείριση των περιοχών αυτών δεν μπορεί να αποτελεί ένα στείρο άθροισμα απαγορεύσεων και εξαναγκασμού. Οι προστατευόμενες περιοχές μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν πόλους τοπικής ανάπτυξης. Έχουμε σχέδιο για την διαχείρισή τους που οδηγεί σε αύξηση των τοπικών εισοδημάτων και σε αντιμετώπιση του κοινωνικού και γεωγραφικού αποκλεισμού.

Την Ήπειρο-Πρότυπο της Πράσινης Ανάπτυξης

Ήρθε η ώρα η Ήπειρος να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη οικονομία.

Οικοδομούμε μιας νέα οικονομία, που συμφιλιώνει την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη, συμβαδίζει με τη νέα δομή του Κράτους, προωθώντας την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών μέσω της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

Έχουμε καθορίσει τους στρατηγικούς άξονες πάνω στους οποίους κινείται η νέα αιρετή Περιφέρεια :

 Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή όλων των πολιτών για την επίτευξη των στόχων της πράσινης ανάπτυξης. Αναπτύσσουμε την πληροφόρηση, την αλλαγή της ατομικής και συλλογικής συμπεριφοράς, προωθούμε το διάλογο γύρω από τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων παραγόντων.

 Ενισχύουμε έμπρακτα τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τεχνολογίες και προϊόντα αξιοποίησης ηπίων μορφών ενέργειας.

 Ενισχύουμε κάθε πρωτοβουλία και καινοτομία που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και την ήπια ανάπτυξη.

 Προτεραιότητά μας η υποδειγματική λειτουργία των δημοσίων κτιρίων με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας. Στο πρώτο εξάμηνο θα καταγραφούν όλα τα δημόσια κτίρια και θα μελετηθεί η μετατροπή τους σε μη ενεργοβόρα και μη κοστοβόρα κτίρια. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα διατεθούν για προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

 Στηρίζουμε την ανάπτυξη περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων αγορών και τον εντοπισμό και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών που εντάσσονται στο στόχο της πράσινης οικονομίας.

 Προωθούμε σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς του δημοσίου βίου, της γης, των επιχειρήσεων, ένα συμβόλαιο πράσινης ανάπτυξης, με την προώθηση των οικολογικά υπεύθυνων και οικονομικά βιώσιμων αναπτυξιακών σχεδίων που δημιουργούν θέσεις εργασίας .

 Δημιουργούμε υποδομές διαρκούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης με στόχο την ύπαρξη υπεύθυνων καταναλωτών και παραγωγών, που ενεργούν λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες παραγωγής σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων και τις υπηρεσίες που παράγουν ή καταναλώνουν.

 Διαμορφώνουμε αναλυτικό πρόγραμμα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ήπειρο. Στόχος μας επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον, δημιουργούν θέσεις εργασίας και μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.

 Ενισχύουμε δράσεις έρευνας και τεχνολογίας με έμφαση νέα υλικά και νέες μεθόδους παραγωγής.

Πρόγραμμα με στόχους μετρήσιμους που γίνονται…

Όλα αυτά δεν είναι όμορφα λόγια του αέρα. Είναι τεκμηριωμένα βήματα που γίνονται.

Γίνονται γιατί γνωρίζουμε την υφιστάμενη κατάσταση και τα αίτια των προβλημάτων.

Γίνονται γιατί τολμάμε τη σύνθεση της εμπειρίας και της γνώσης με τη φρεσκάδα και την καινοτομία.

Γίνονται γιατί ξέρουμε να διεκδικούμε, να πετυχαίνουμε και να υλοποιούμε στόχους.

Γίνονται γιατί η Ήπειρος μας ενδιαφέρει ως Τόπος Ζωής και όχι απλής διαμονής ή μετάβασης.

Γίνονται γιατί γνωρίζουμε και μπορούμε να ανοίξουμε τους δρόμους που οδηγούν στις λύσεις.

Γίνονται γιατί έχουμε μάτια, αυτιά και «μυαλά» ανοιχτά σε κάθε φωνή, σε κάθε ενέργεια, σε κάθε δράση και πρωτοβουλία και σε κάθε άποψη που δίνει «πόντους» και δυναμική στους κοινούς μας στόχους.

Στις 7 Νοεμβρίου εκλέγουμε για πρώτη φορά Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και για το λόγο αυτό πιστεύουμε στην ανάδειξη Αξιών και Άξιων.

Καλούμε κάθε πολίτη να δώσουμε μαζί αυτή τη «μάχη». Να κάνουμε την πρόκληση αφετηρία θετικών εξελίξεων. Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία.

Γράφουμε νέα σελίδα ιστορίας. Κάνουμε μια νέα αρχή.

Έχουμε θέληση, σχέδιο, δύναμη και γνώση για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που έρχονται.

Μπορούμε και αξίζουμε το καλύτερο.

Όλοι μαζί στη μάχη για την Ήπειρο του Αύριο.

Δίνουμε σήμερα το παρόν στο μέλλον….

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply