“Ήπειρος – Τόπος να ζεις”: Ανακοίνωση

Η θέση της παράταξης «Ήπειρος – Τόπος να ζεις» σχετικά με την ημερίδα της περιφέρειας Ηπείρου:

«« Παρακολουθούμε την ημερίδα της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου με θέμα «Η Ήπειρος σε Σταυροδρόμι». Κατ’ αρχήν θέλουμε να καλωσορίσουμε όλους τους ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης και τους ευχαριστούμε σαν Ηπειρώτες για την προσφορά των γνώσεων τους. Θα είναι σίγουρα σημαντικές προκειμένου να διαμορφώσουμε, να συμπληρώσουμε και να τεκμηριώσουμε τα βήματα μας με στόχο την ανάπτυξη της Ηπείρου, του τόπου μας.

Η παράταξη «Ήπειρος – Τόπος να ζεις», εδώ και πολύ καιρό έχει διατυπώσει τις θέσεις και τις προτάσεις της τόσο για τα μεγάλα θέματα της περιοχής, όσο κυρίως και για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσουμε συστηματικά, συλλογικά και συγκροτημένα.

Διατυπώσαμε επανειλημμένα τις θέσεις μας, ποια θέματα και πως πρέπει να απασχολήσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το ανώτατο όργανο της Περιφέρειας.

Επισημάναμε από την αρχή, ότι απαιτείται: σοβαρός διάλογος για το τι θέλουμε σαν Ήπειρος για όλα τα μεγάλα θέματα (Αναπτυξιακά Προγράμματα, Παιδεία, Υγεία, Ενέργεια, Παραγωγή, Μεταφορές, Περιβάλλον, Τουρισμός, Μετανάστες κλπ.) και διατύπωση στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Πιστεύουμε ότι έχει γίνει λάθος επιλογή της διαδρομής που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Η κάθε παράταξη είχε και έχει πρόγραμμα. Ειδικά η παράταξη που ανέλαβε την ηγεσία στην Περιφέρεια και καλείται να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, όφειλε να το είχε καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εξειδικεύοντας το με χρονοδιάγραμμα και στοχευμένες δράσεις.

Εκεί, μέσα από γόνιμο διάλογο, στον οποίο εμείς δηλώσαμε ότι θα είμαστε δημιουργικά παρόντες, θα προσδιορίζαμε, σαν Περιφερειακό Συμβούλιο, τους βασικούς μας στόχους και τα θέματα προτεραιότητας.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαμε να ζητήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερη γενικότητα τη βοήθεια των ειδικών που θα μας εξόπλιζε με τις απαραίτητες γνώσεις και θα αποσαφήνιζε απορίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις.

Απώτερος σκοπός η προσπάθεια για την ανάπτυξη να είναι συλλογική και κατά συνέπεια ισχυρή, οργανωμένη και τεκμηριωμένη.

Πριν μιλήσουν οι ειδικοί επί συγκεκριμένων θεμάτων οφείλουμε εμείς να έχουμε επεξεργαστεί και καταλήξει στους στόχους, τις πολιτικές που θέλουμε να αναπτύξουμε, στις βασικές μας προτεραιότητες, στην αποτύπωση του οράματός μας για το μέλλον του τόπου μας.

Η διαδικασία αυτή έπρεπε να προηγηθεί και είναι διαδικασία που γίνεται μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Ηπείρου. Για εμάς η ανάπτυξη και η ευημερία των πολιτών δεν είναι υπόθεση ή προνόμιο ή δυνατότητα μόνο μιας παράταξης, ενός προσώπου ή ενός χώρου. Είναι υπόθεση συλλογική προκειμένου να μην είναι απλά και μόνο επικοινωνιακό και λαϊκίστικο τέχνασμα.

Με αυτές τις προϋποθέσεις, πιστεύουμε πως μια εκδήλωση σαν την σημερινή θα αποκτούσε την βαρύτητα που της πρέπει.

Θα είχε τη σωστή προετοιμασία, θα είχε τις κατευθυντήριες γραμμές της συζήτησης, θα είχε την έμπρακτη υποστήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου και των φορέων της Ηπείρου, όχι στα λόγια αλλά στην ουσία.

Σήμερα δεν υπάρχει η πολυτέλεια της συζήτησης για τη συζήτηση, της διοργάνωσης γεγονότων για να μη μας πουν ότι δεν κάνουμε κάτι.

Οι συνθήκες τις χώρας απαιτούν σοβαρότητα, μεθοδικότητα και συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες.

Το «βλέποντας και κάνοντας» και το «τσουβάλισμα» πληθώρας θεμάτων μέσα σε μία μέρα, προσφέρεται απλά και μόνο για επικοινωνία και παράταση χρόνου στην ανυπαρξία ουσιαστικού λόγου από τα υπεύθυνα όργανα της Ηπείρου.

Εμείς είμαστε εδώ και θα ακούσουμε με προσοχή όσα θα λεχθούν. Πάντοτε επιθυμούμε να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας γιατί δε θεωρούμε ότι διαθέτουμε την πλήρη σοφία και το αλάθητο.

Και βέβαια περιμένουμε όλα αυτά τα θέματα να έρθουν και να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πού πρέπει άμεσα να διατυπώσει στρατηγικό σχέδιο ενεργειών και προτεραιοτήτων και όχι ευκαιριακά να περιμένει τι θα κάνουν ή τι θα πουν άλλοι ή εάν μπορεί να πάρει αποσπασματικά καμία ιδέα από αυτές που ακούγονται.

Οφείλουμε στον τόπο να πάρουμε την τύχη του στα χέρια μας γιατί μη νομίζει κανείς ότι θα γλιτώσει από τους πολίτες παίζοντας κρυφτό και μεταθέτοντας ευθύνες και αποφάσεις.

Η Ήπειρος μπορεί με συλλογικότητα, συγκροτημένη δράση και δημιουργική διάθεση από όλους μας, να κάνει την υστέρησή της πλεονέκτημα και να ανοίξει δρόμους ανάπτυξης και ευημερίας σε ένα νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα και διεθνώς. »»

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply