“Ήπειρος – Τόπος να ζεις”: Ανακοίνωση

Η παράταξη «Ήπειρος – Τόπος να ζεις» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«« Με πρωτοβουλία της παράταξης «Ήπειρος – Τόπος να ζεις» λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το έργο Τύρια – Θεσπρωτικό:

Με πρωτοβουλία της παράταξης «Ήπειρος – Τόπος να ζεις» και συνυπογραφή από τις λοιπές παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, προτάθηκε και συζητήθηκε στη συνεδρίαση της 30/11/2011 το θέμα της εξέλιξης του έργου «Τύρια – Σιστρούνι – Θεσπρωτικό».

Τόσο ο Κώστας Αρβανίτης, που παρουσίασε την εισήγηση της παράταξης, όσο και οι σύμβουλοι Δήμητρα Αναγνώστου και Ρόη Ζηκίδου, αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλης Αργύρης τόνισαν τη σημασία του έργου που συνδέει την ΕΓΝΑΤΙΑ στον κόμβο της Τύριας με την ΠΕ Πρέβεζας μέσω Θεσπρωτικού.

Όπως τονίστηκε από τους εισηγητές, το συγκεκριμένο έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού μειώνει σημαντικά τη χρονική απόσταση της Πρέβεζας και της ενδοχώρας της Περιφερειακής Ενότητας με τα Γιάννενα αλλά και συνολικότερα τους προορισμούς της ΕΓΝΑΤΙΑΣ. Παράλληλα δίνει μια σημαντική αναπτυξιακή διέξοδο σε περιοχές όπως η περιοχή Θεσπρωτικού αλλά και της Λάκκας Σουλίου, που αποτελούν τις πλέον υποβαθμισμένες αναπτυξιακά περιοχές των νομών Πρέβεζας και Ιωαννίνων.

«Το έργο στο σύνολο του περιλαμβάνει τρία τμήματα:
– Τύρια – Σιστρούνι
– Σιστρούνι – όρια νομών
– Γέφυρα Μπακόλα – Θεσπρωτικό.

Μετά από λανθασμένους χειρισμούς στη διαδικασία ανάθεσης του τμήματος Τύρια – Σιστρούνι, φτάσαμε με καθυστέρηση 1 έτους στην ανάθεση στον 2ο ανάδοχο της σχετικής εργολαβίας με αμφίβολα από πλευράς νομιμότητας αποτελέσματα.

Η καθυστέρηση αυτή σίγουρα θα θέσει εν κινδύνω τη χρηματοδότηση του από το ΕΑΠ ΠΙΝΔΟΣ αφού οι εθνικοί πόροι του ΠΔΕ χρόνο με το χρόνο μειώνονται τραγικά λόγω μνημονίου.

Το τμήμα Σιστρούνι – όρια νομού Πρέβεζας βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο από πλευράς ωριμότητας αφού δεν υπάρχουν ούτε μελέτες σε εξέλιξη. Για το υπόλοιπο κομμάτι του ίδιου άξονα στα όρια της ΠΕ Πρέβεζας, οι μελέτες έχουν ανατεθεί από το τέλος του 2009 και συμβατική προθεσμία τον Απρίλιο 2011. Μετά από 6 μήνες σε σχέση με τον συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης της μελέτης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και στην καλύτερη περίπτωση η μελέτη θα οριστικοποιηθεί το Μάρτιο 2012.»

Μετά την παρουσίαση των δεδομένων του έργου ο εισηγητής της παράταξης κατέληξε στην ακόλουθη πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία και ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις:
– Να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το τμήμα του έργου «Τύρια – Σιστρούνι», που βρίσκεται σε σημαντικό επίπεδο ωριμότητας και εφόσον διασφαλίζεται ότι ακολουθήθηκαν σύννομες διαδικασίες.
– Να τροποποιηθεί ο τίτλος του ενταγμένου έργου στο ΠΙΝΔΟΣ και αντί του τμήματος Τύρια – Σιστρούνι, να περιλάβει το τμήμα Θεσπρωτικό – Γέφυρα Μπακόλα, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια.
– Να χρηματοδοτηθούν από τους ΚΑΠ της Περιφέρειας οι μελέτες του τμήματος Σιστρούνι – όρια νομών.

Η παράταξη «Ήπειρος – Τόπος να ζεις» θεωρεί ότι εφόσον προωθηθούν από την Περιφέρεια οι παραπάνω ενέργειες θα μπορέσει να υλοποιηθεί ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την Ήπειρο, που έχει εξαγγελθεί εδώ και 20 χρόνια αλλά καρκινοβατεί. »»

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply