Ήπειρος: Ζητείται η επαναλειτουργία των Κ.Π.Ε.

Την άρση της αδικίας σε βάρος της Ηπείρου, όσον αφορά τη λειτουργία των Περιβαλλοντικών Κέντρων Εκπαίδευσης, αποφάσισε να ζητήσει από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας με ομόφωνη απόφαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο. Την αναγκαιότητα ανάκλησης της απόφασης, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας ότι η Ήπειρος στηρίζεται σε δύο μοχλούς ανάπτυξης, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό. «Τα κέντρα είναι χρήσιμα σε κάθε περιοχή. Είναι σαφές ότι είναι ζήτημα που το διαχειρίζεται το Υπουργείο Παιδείας και το πρόβλημα είναι η τοποθέτηση καθηγητών. Η Διοίκηση της Περιφέρειας από την πρώτη ημέρα που έγινε γνωστή η απόφαση του Υπουργείου, έστειλε έγγραφο με το οποίο ζητούσε την ανάκληση της, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία απάντηση».

Όπως ανέφερε στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Παιδείας και Αθλητισμού κ. Παντελής Κολόκας, με την από 22η Ιουλίου 2011 απόφαση του το Υπουργείο Παιδείας, «προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση των Κ.Π.Ε. της Ηπείρου, γεγονός που συνέβη σε ελάχιστες Περιφέρειες της Ελλάδας. Με την παραπάνω απόφαση – συνέχισε – στην Ήπειρο απομένουν σε λειτουργία μόνο δύο από τα πέντε Κ.Π.Ε. που μέχρι πρόσφατα υπήρχαν. Η συρρίκνωση αυτή δεν αντιστοιχεί στο έως τώρα έργο των συγκεκριμένων Κ.Π.Ε. και πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία αιτιολόγηση. Αρκούμενο σε τρεις λέξεις που περιέχονται στη φράση «λόγω οργανωτικών αδυναμιών» το ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ. δεν παραθέτει επαρκή αιτιολογία αλλά αντίθετα μηδενίζει χωρίς διάλογο το έργο των Κ.Π.Ε. της Ηπείρου».

Στο ίδιο θέμα και δίνοντας έμφαση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ζηρού τοποθετήθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου. Όπως τόνισε οι εγκαταστάσεις «ανακαινίστηκαν για αυτό το σκοπό με δαπάνες του πρώην Δήμου Φιλιππιάδας, της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας και της Περιφέρειας Ηπείρου, δαπάνες που ανήλθαν μέχρι του ποσού του 1.000.000,00 € περίπου, επιπλέον αυτών και η πρόσφατη διάθεση πόρων 570.000,00 € για την αντικατάσταση των στεγών αμιάντου. Επιπροσθέτως, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας έχει εντάξει άλλες 175.000 ευρώ για το 2011 από δικούς της Κ.Α.Π για την ολοκλήρωση των εργασιών. Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε ένα άριστο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ένα πρότυπο ΚΠΕ, στο ιδεώδες φυσικό περιβάλλον της λίμνης Ζηρού, το οποίο μάλιστα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας μαθητών». «Εμείς, ως παράταξη – τόνισε κατά τη διάρκεια παρέμβασης του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Ιωάννου – είμαστε αντίθετοι στη λογική να λειτουργήσουν τα Κέντρα, αν περισσέψουν εκπαιδευτικοί. Εμείς θέλουμε εξ αρχής τοποθετήσεις καθηγητών σε αυτά. Εκείνο δε που μας προβληματίζει είναι το ότι το 20% των κέντρων που έκλεισαν σε όλη την Ελλάδα είναι στην Ήπειρο. Το να αναστείλουμε τη λειτουργία τους, σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για την περιβαλλοντική συνείδηση».

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply