Θυμωμένο Πορτραίτο: Διάλεξη – Μουσική και Μαθηματικά δυο παγκόσμιες γλώσσες.

Στην διάλεξή της στα Ιωάννινα, η μουσικός και μαθηματικός Σουζάνα Βουγιουκλή θα μιλήσει για τους δεσμούς των μαθηματικών με τη μουσική και την αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο. Πρόκειται, άλλωστε, για δύο τέχνες-επιστήμες που έχουν κοινή μήτρα, για δύο γλώσσες με τις οποίες μπορούν να συνεννοηθούν και να επικοινωνήσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους.

Κυριακή 12|2|2017 21.30 στο Θυμωμένο Πορτραίτο

Την Souzana Vougioukli προλογίζει και υποδέχεται ο Yannis Lykogiorgos

Η ομιλήτρια θα αναφερθεί επίσης στη μορφολογία ( ανάλυση της δομής ) ενός μουσικού έργου-τραγουδιού ως μαθηματική διαδικασία και στην έννοια των καθολικών στοιχείων που υπάρχουν στις μουσικές όλων των λαών, εκείνων δηλαδή που κάθε άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει και να νιώσει, ανεξάρτητα από την εποχή του και τον τόπο που έχει μεγαλώσει. Πρόκειται για στοιχεία κοινά, αναλλοίωτα στον χώρο και το χρόνο, που συνδέονται με πανανθρώπινα συναισθήματα και εκτείνονται από την πεντατονία μέχρι την επαναληπτικότητα των μουσικών ρυθμών.

Η Σουζάνα Βουγιουκλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών, κατεύθυνση Καθαρά Μαθηματικά, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με πέντε πρωτότυπες εργασίες στην Άλγεβρα. Έχει σπουδάσει πιάνο, κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά και μονωδία, τζαζ- τραγούδι και θεωρητικά, καθώς και κλασικό, παραδοσιακό και αφρό-τζαζ χορό. Από το 2004 συνεργάζεται με το εργαστήριο έρευνας παραστατικών τεχνών Alma Kalma που ερευνά το θέατρο – performing και τη σωματοποίηση του τραγουδιού.

Με την αδερφή της Ελένη, ως «Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή», ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις μουσικές του κόσμου και να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο. Έχουν δώσει συναυλίες έθνικ, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ, όπως το θρυλικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, τη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στο Μιλάνο το 2015, το International Mugham Center στο Μπακού κά.

Με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε περισσότερες από 20 γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες. Το ρεπερτόριό τους αποτελούν τραγούδια από τις ποικίλες παραδόσεις διαφορετικών λαών, καθώς και δικές τους συνθέσεις.

 

Tags: