Θυμωμένο Πορτραίτο: Αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αραβικό Kινηματογράφο

“Στον αραβικό κόσμο, οι σελίδες της ιστορίας γράφονται καθημερινά, επηρεάζοντας σημαντικά το παγκόσμιο κοινωνικοπολιτικό σκηνικό. Σ’ αυτόν τον τόπο συνένωσης πολιτισμών και εθνικών ταυτοτήτων, όπου τα σύνορα της ανθρωπογεωγραφίας μεταβάλλονται αδιάκοπα, ο κινηματογράφος λειτουργεί ως ο πιο ευαίσθητος σεισμογράφος της κοινωνικής πραγματικότητας.”

“Για τέσσερις εβδομάδες το “Θυμωμένο Πορτραίτο” Θυμωμένο Πορτραίτο φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αραβικό Kινηματογράφο, που τα τελευταία χρόνια έχει να αναδείξει αξιόλογες παραγωγές. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να πάρουν μια γεύση από τον αραβικό πολιτισμό, την ιστορία, την κοινωνία…. Από την Ισραηλο – Παλαιστινιακή διαμάχη που οδηγεί στην έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το πολιτικό -κοινωνικό σκηνικό της σύγχρονης Αιγύπτου διαμορφωμένο από την πρόσφατη ιστορία της, τις παράλογες αντιφάσεις που συνθέτουν την οδυνηρή πραγματικότητα στον εμπόλεμο Λίβανο, μέχρι και τη ζωή των τελευταίων Βεδουίνων που έχουν επιβιώσει στην έρημο της Ιορδανίας.”

Υπεύθυνη προβολών Athina Zioga

Κυριακή 5|2|2017 19 :30 με αραβικούς υπότιτλους
21:30 με ελληνικούς υπότιτλους

Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ – THEEB (2014)

Σκηνοθεσία: Naji Abu Nowar

Μην εμπιστεύεσαι ποτέ τη φιλία του λύκου! Θα σε προδώσει!
Η ταινία μας μεταφέρει στο εύφλεκτο κομμάτι της αραβικής γης, όπου η ανθρώπινη ζωή χάνει την αξία της.

Το 1916, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην οθωμανική επαρχία της Χιτζάζ, ο Τεέμπ, ένας μικρός βεδουίνος, αποφασίζει να συνοδεύσει έναν Βρετανό στρατιώτη. Το ταξίδι είναι επικίνδυνο. Η έρημος είναι γεμάτη μισθοφόρους και επαναστατικές ομάδες. Για να επιβιώσει, ο μικρός, μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να ξεχάσει την παιδική του ηλικία.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νάτζι Αμπού Νουάρ είναι μια περιπέτεια, μια ιστορία εκδίκησης και επιβίωσης στην ιορδανική έρημο. Η δράση εξελίσσεται γύρω από ένα παιδί που η περιέργειά του τον προδίδει με αποτέλεσμα να μπλέξει στον σκληρό κόσμο των ενηλίκων. Ο σκηνοθέτης έζησε αρκετούς μήνες σε ένα χωριό της ερήμου της Ιορδανίας για να μπορέσει να μελετήσει την κουλτούρα των Βεδουίνων. Η ταινία κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ της Βενετίας και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2016.

Χρησιμοποιώντας ερασιτέχνες ηθοποιούς και με τα γυρίσματα να πραγματοποιούνται στο σύνολό τους σε ποικίλες, Ιορδανικές τοποθεσίες άγριας ομορφιάς και μοναδικής, κινηματογραφικής αισθητικής, το Theeb αποτελεί αρχικά την σινεματική αποτύπωση ενός κόσμου στο μεταίχμιο μιας γιγαντιαίας αλλαγής. Με τον Α΄Παγκόσμιο εν εξελίξει και την τεχνολογία των μεταφορών να έχει «απλώσει», κυριολεκτικά, την παρουσία της, υπό την μορφή σιδηροδρομικών γραμμών, ο Abu Nowar σκηνοθετεί την ιστορία του Κόσμου, ιδωμένη μέσα από τα μάτια της νεότερης γενιάς.

 

Tags: