Θυμωμένο Πορτραίτο: Αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αραβικό Kινηματογράφο

“Στον αραβικό κόσμο, οι σελίδες της ιστορίας γράφονται καθημερινά, επηρεάζοντας σημαντικά το παγκόσμιο κοινωνικοπολιτικό σκηνικό. Σ’ αυτόν τον τόπο συνένωσης πολιτισμών και εθνικών ταυτοτήτων, όπου τα σύνορα της ανθρωπογεωγραφίας μεταβάλλονται αδιάκοπα, ο κινηματογράφος λειτουργεί ως ο πιο ευαίσθητος σεισμογράφος της κοινωνικής πραγματικότητας.”

“Για τέσσερις εβδομάδες το “Θυμωμένο Πορτραίτο” Θυμωμένο Πορτραίτοφιλοξενεί ένα αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αραβικό Kινηματογράφο, που τα τελευταία χρόνια έχει να αναδείξει αξιόλογες παραγωγές.

Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να πάρουν μια γεύση από τον αραβικό πολιτισμό, την ιστορία, την κοινωνία…. Από την Ισραηλο – Παλαιστινιακή διαμάχη που οδηγεί στην έκκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το πολιτικο -κοινωνικό σκηνικό της σύγχρονης Αίγύπτου διαμορφωμένο από την πρόσφατη ιστορία της, τις παράλογες αντιφάσεις που συνθέτουν την οδυνηρή πραγματικότητα στον εμπόλεμο Λίβανο, μέχρι και τη ζωή των τελευταίων Βεδουίνων που έχουν επιβιώσει στην έρημο της Ιορδανίας.”

Υπεύθυνη προβολών Athina Zioga

ΔΕΥΤΕΡΑ 13/2/2017

Ώρες προβολής: 19:30 & 21:30

Όταν θέλουν οι γυναίκες (2011)
Et maintenant on va où?

Γαλλολιβανέζικη ταινία, σκηνοθεσία Ναντίν Λαμπακί με τους: Ναντίν Λαμπακί, Λέιλα Χακίμ, Τζούλιαν Φαρχάτ.

Σε ένα απομονωμένο χωριό του Λιβάνου, μια ομάδα γυναικών προσπαθεί να κρατήσει τα μίση μακριά από την τοπική κοινωνία.

Μητέρες στην πλειονότητά τους αποφασίζουν να προστατέψουν με κάθε τρόπο τα παιδιά τους από έναν εμφύλιο πόλεμο: κάνουν δολιοφθορές στην κεραία της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καίνε εφημερίδες και καταστρέφουν οτιδήποτε ενδέχεται να μολύνει την ειρηνική συμβίωση. Τίποτα όμως δεν μπορεί να παραμείνει αποστειρωμένο από τη θλιβερή πραγματικότητα, με το θρησκευτικό μίσος να αρχίσει να αναζωπυρώνεται ανάμεσα στους συγχωριανούς…

Βασισμένο στην αρχετυπική αντιπαλότητα ανάμεσα στο ένστικτο της μητρότητας και την βαναυσότητα του πολέμου, η δραμεντί της Ναντίν Λαμπακί ουσιαστικά αποτελεί μια ελεύθερη διασκευή της «Λυσιστράτης».

Το γέλιο, το τραγούδι, ο χορός και η τραγωδία –όλα εκφάνσεις της ζωής που αποκαλύπτουν την ειρωνεία της θνητότητας– συνυπάρχουν στο φιλμ.

 

Tags: