Τεχνοχώρος Francesco Moretti: Ατομική έκθεση francesco moretti γλυπτική – ζωγραφική χαρακτική – καλλιτεχνικά βιβλία

Την Πέμπτη, 2 Απριλίου μετά τις 8.00 μ.μ., εγκαινιάζεται στον Τεχνοχώρο (Μητροπόλεως 25, Ιωάννινα, τηλ. 2651031775) η έκθεση του Ιταλού καλλιτέχνη Francesco Moretti, με μια σειρά από πρόσφατα έργα του με διαφορετικές τεχνικές, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά.

Μια χαρακτηριστική και απροσδόκητη ιδιαιτερότητα του καλλιτέχνη είναι η ετερογένεια και η πολλαπλότητα των καλλιτεχνικών ιδιωμάτων που χρησιμοποιεί. Πράγματι, η έκθεση ενώνει έργα γλυπτικής, χαρακτικής, ζωγραφικής και καλλιτεχνικών βιβλίων – αντικείμενα, με κοινό χαρακτηριστικό την ύφανση, το πλέξιμο των υλικών και των χρωμάτων.

Τα γλυπτά μικρών διαστάσεων έχουν πραγματοποιηθεί από μια μίξη ανακυκλωμένων και νέων υλικών. Σύρμα από σίδερο και από χαλκό και σαμπρέλες υφαίνονται για να δώσουν μορφή σε ψάρια και πουλιά, μια καλλιτεχνική έκφραση αφιερωμένη στους κατ’ εξοχήν κατοίκους της λίμνης των Ιωαννίνων.

Η σειρά χαρακτικών είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και έχει τίτλο “Αντι-καρτποστάλ από την Ελλάδα”. Τα θέματα που έχουν επιλεγεί από τον καλλιτέχνη για την καλλιτεχνική δημιουργία ξεφεύγουν από την εξιδανικευμένη εικόνα της τουριστικής Ελλάδας και προέρχονται από μια καθημερινότητα που χαρακτηρίζεται από πολιτική και κοινωνική ένταση, αλλά και από συνήθειες, πρόσωπα, αρχιτεκτονική, αισθητική, τα οποία παρατηρεί με μια κριτική ματιά ο καλλιτέχνης. Ως εξωτερικός ή και συμμετοχικός παρατηρητής αναδεικνύει μια πραγματικότητα που για τους περισσότερους είναι “φυσιολογική” και αθέατη. Τα έργα χαρακτικής είναι αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερης και πρωτότυπης τεχνικής ύφανσης εκτυπώσεων που επεξεργάστηκε ο καλλιτέχνης. Στο κάθε έργο πλέκονται δύο ή περισσότερες εκτυπώσεις με αποτέλεσμα την πολυχρωμία και το παιχνίδισμα των γεωμετρικών επιφανειών που διαλέγονται με το θέμα της μήτρας του κάθε χαρακτικού.

Στη ζωγραφική επίσης κυριαρχεί ένα ανάλογου είδους παιχνίδι. Τα έργα είναι συχνά ζωγραφισμένα με δύο τεχνικές, το λάδι και το ακρυλικό, που συμβιώνουν στην ίδια ζωγραφική επιφάνεια. Το ακρυλικό αποτελεί την πρώτη στρώση και το λάδι απλώνεται πάνω σε αυτήν την ακρυλική βάση. Αυτό που βλέπει ο παρατηρητής ως τελικό προϊόν είναι ένας ανταγωνισμός μεταξύ γεωμετρικών μορφών και άμορφων κηλίδων που καταλήγει σε έναν ισορροπημένο διάλογο μεταξύ των δύο ιδιωμάτων. Όπως στις παλιές σκουριασμένες επιφάνειες, τα ζωγραφικά αντικείμενα φαίνεται να έχουν φαγωθεί από τη σκουριά, που δρα με μια δημιουργική και άμορφη επιθετικότητα έναντι των στιβαρών σχημάτων.

Τέλος, θα εκτεθούν και μερικά “βιβλία-αντικείμενα¨, μια σπάνια και εκλεπτυσμένη μορφή τέχνης, που παίρνει το βιβλίο ως σημείο αναχώρησης και φτάνει σε ένα καλλιτεχνικό αντικείμενο, το οποίο, αν και παραμένει βιβλίο, διαθέτει ωστόσο μια άλλη χρηστικότητα, καθώς πλέον είναι ανοιχτό σε διαφορετικούς και πιο μεταφυσικούς τύπους ανάγνωσης του περιεχομένου του.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Francesco Moretti γεννήθηκε στην Πίζα το 1973. Είναι απόφοιτος του Καλλιτεχνικού Λυκείου της Λούκκα (1992) και αριστούχος της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (1997), με ειδίκευση στη ζωγραφική και διπλωματική εργασία πάνω στο έργο του Frank Stella. Ασχολείται με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη γλυπτική, τη χαρακτική, τη βίντεο-τέχνη, τις εγκαταστάσεις, τη γραφιστική και τη διαφήμιση. Συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες (Keith Haring, Marco Eberle και Θεόδωρος Παπαγιάννης) και έχει στο ενεργητικό του 15 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε περισσότερες από 30 ομαδικές στην Ιταλία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Μαρόκο, καθώς και στη 2η Μπιενάλε της Καζαμπλάνκα (2014), τη Διεθνή Έκθεση Καλλιτεχνικού Βιβλίου της Ουγγαρίας (2013), την έκθεση Ελλήνων και Ιταλών χαρακτών στο κέντρο χαρακτικής Bisonte της Φλωρεντίας (2013), στην έκθεση Ιταλών και Μαροκινών καλλιτεχνών στο κέντρο σύγχρονης τέχνης SMS της Πίζας (2014). Συμμετείχε επίσης σε διεθνή καλλιτεχνικά συμπόσια, στο Μαρόκο (Κέντρο σύγχρονης τέχνης Ifitry) και στην Ελλάδα (8ο Συμπόσιο Γλυπτικής, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης). Δουλεύει επίσης ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Από τον Αύγουστο του 2005 ζει στο Ναύπλιο όπου διατηρεί και το εργαστήρι του.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Δευτέρα – Tετάρτη – Σάββατο 9.30-14.30 και Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 09.30 – 14.30 κ’ 17.30-21.30.

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply