Τα αποτελέσματα της μεγάλης διαδικτυακής έρευνας αναγνωστών της Epirus News για Περιφέρεια – Δήμους

Σαφή εντολή «αλλαγής σκυτάλης» δίνουν οι πολίτες της Ηπείρου που απάντησαν στην έρευνα της Epirus News

Στα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής κυλιόμενης έρευνας που παρουσιάζουμε καταγράφεται με σαφήνεια η ύπαρξη δύο τάσεων στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες βλέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση: Στην μεν Περιφέρεια τα ποσοστά προμηνύουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις και σαφή αποδοκιμασία στη νυν Περιφερειακή Αρχή. Στους δήμους το κλίμα είναι μάλλον αδιάφορο ή και ασχημάτιστο ακόμα, με τους πολίτες να δείχνουν προς ώρας να μην παίρνουν θέση ως προς το όποιο παραγόμενο έργο.

Με δεδομένο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2019, ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα για τους αιρετούς άρχοντες προκειμένου να αλλάξουν την εικόνα που έχουν για αυτούς οι πολίτες – ουσιαστικά η αλλαγή του έτους σημαίνει πρακτικά μια πολύ εκτεταμένη προεκλογική περίοδο.

Αναφορικά με τις ερωτήσεις που αφορούν στην Περιφέρεια και τον Δήμο Ιωαννιτών τρία είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που προκαλούν την πόλωση που απεικονίζεται στα ποσοστά: Η μακρόχρονη παρουσία του νυν Περιφερειάρχη Α. Καχριμάνη από το 2010 έως σήμερα, την οποία οι πολίτες αξιολογούν ουσιαστικά ως συνέχεια της προγενέστερης επιπλέον οκταετούς θητείας του ίδιου ως Νομάρχη (2002-2010). Το κλίμα αυτό αντανακλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, οι οποίοι φαίνεται να τοποθετούνται με σαφήνεια υπέρ της αλλαγής σελίδας στην Περιφέρεια. Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη αμέσως μετά τις εξελίξεις στο θέμα των διοδίων Δροσοχωρίου. Σημαντικό γεγονός είναι και η επανενεργοποίηση μετά από πολύ καιρό των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με σειρά ανακοινώσεων και απόπειρα να απευθυνθούν στους πολίτες δια των μέσων ενημέρωσης.

Το δεύτερο στοιχείο που ανιχνεύεται είναι ότι η κινητικότητα του γνωστού επικοινωνιολόγου Σπύρου Ριζόπουλου και η συστηματική ανάδειξη της δικής του ατζέντας, έχει ανεβάσει την ένταση του ενδιαφέροντος. Συνεπώς η πιθανή εκλογική αναμέτρηση των δύο ανδρών έχει δημιουργήσει συνθήκες ντέρμπι ακόμα και αν οι εκλογές φαίνονται μακριά. Πιθανότατα εάν δεν υπήρχε ο «παράγοντας Ριζόπουλος», το ποσοστό του «δεν ξέρω-δεν απαντώ» θα ήταν αρκετά υψηλότερο.

Τέλος το τρίτο στοιχείο αφορά κυρίως στον Δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα και τις απαντήσεις ως προς το πρόσωπό του. Τα υψηλά ποσοστά αποδοκιμασίας σχετίζονται ενδεχομένως, από το γεγονός ότι η διεξαγωγή της έρευνας συνέπεσε με την αμφιλεγόμενη επιλογή του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Επιπλέον η σχέση του με τον κ. Καχριμάνη «μπερδεύει» τους πολίτες ως προς το πολιτικό τους μέλλον.

Τα γραφήματα αναλυτικά:

Πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα της έρευνας, εδώ: http://www.epirusnews.eu/erevna-ikanopiisis-apo-tous-ota-epirusnews-eu/

 

Tags: