Συνέντευξη πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, εφ’ όλης της ύλης

Με κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη που παραχώρησε, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι εγκλωβίστηκε σε μία λογική παρένθεσης, που γίνεται πλέον – όπως είπε- γραφική. Επανέλαβε ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη ρύθμιση του χρέους και έστειλε μήνυμα ότι κομβικό σημείο για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, είναι να αλλάξει η πολιτική και κοινωνική κουλτούρα στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν και νέα δημοσιονομικά μέτρα, εξήρε τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό, ενώ ανέβασε τους τόνους για την αναγκαιότητα αποκατάστασης της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προασπίσει τις θέσεις εργασίας στα ιδιωτικά κανάλια που δεν πήραν άδεια λειτουργίας, αλλά ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα ότι το «τζάμπα και το νταβατζιλίκι» τέλειωσε.

«Χαίρομαι που μετά από 5 χρόνια υπάρχει συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς οι προηγούμενοι κρύβονταν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην πρώτη ερώτηση δημοσιογράφου στο πλαίσιο της συνέντευξης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Α. Τσίπρας τόνισε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη απο εκλογές, αλλά από σταθερότητα. «Η Ελλάδα αποτελεί όαση σταθερότητας σε μια ευρεία ασταθή περιοχή», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Σε ερώτηση για το εάν βρίσκεται κοντά στο να φορέσει γραβάτα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είμαστε πολύ κοντά σε θετικές εξελίξεις, αναφερόμενος και στις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup. «Δεν παντρεύτηκα για να μην βάλω στο γάμο μου, γραβάτα ωστόσο όταν θα υπάρξει ένα χαρμόσυνο γεγονός θα τη φορέσω» είπε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι σύντομα θα υπάρξει λύση στο θέμα του χρέους.

«Αν από το ’18 και μετά έχουμε τη δυνατότητα για μικρότερα πλεονάσματα, θα έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως: «Σε δυο χρόνια θα έρθω στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και θα εξηγήσω πού θα πάνε». Διευκρίνισε, ότι στόχος είναι κυρίως να ελαφρυνθούν τα φορολογικά βάρη στην επιχειρηματικότητα, στη φορολογία ακινήτων, σταδιακά με έναν πιο δίκαιο φόρο ακίνητης περιουσίας, η στήριξη των πιο αδύναμων καθώς και της Παιδείας και της Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε πως είναι τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα που εκκρεμούν και εξέφρασε τη βούληση «να τρέξουμε, να επιταχύνουμε, να τελειώσουμε τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων».

Όσον αφορά την καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συνδιαλλαγές, η καθυστέρηση οφείλεται από την πλευρά των θεσμών, είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Η εικόνα είναι αντίστροφη με εκείνη που υπήρχε με άλλες κυβερνήσεις σε σχέση με θεσμούς. Τώρα εμείς πιέζουμε. Και γι’ αυτό, και για το αναπτυξιακό ταμείο, και για το νομοσχέδιο που αφορά την εθελοντική δήλωση εισοδημάτων».

Για τις τηλεοπτικές άδειες : Το τζάμπα πέθανε

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερωτήσεις και από δημοσιογράφους του Alpha και του Star, κανάλια που δεν εξασφάλισαν την απαραίτητη άδεια εκπομπής.

Η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα ώστε να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας όσων εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν εξασφάλισαν άδεια, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για κάθε εργαζόμενο που χάνει τη δουλειά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», για τον οποίο, όπως είπε, δεν έκλεισε από τον διαγωνισμό αλλά από τους μετόχους που δεν έκαναν κινήσεις, ούτε για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι ορισμένοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους.

Δεν μπορούν να κρατούνται όμηροι οι εργαζόμενοι από κάποιους που νομίζουν πως μπορούν να εκπέμπουν χωρίς άδεια και να μην πληρώνουν, σημείωσε. «Το τζάμπα πέθανε, το νταβατζιλίκι πέθανε», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας εξάλλου τη σημερινή συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κυριακάτικη εφημερίδα είπε ότι «Αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο στις τηλεοπτικές άδειες, κάπου πρέπει να τον εφαρμόσει», υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, υπενθύμισε την τεράστια επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια με την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος ναρκωτικών και σημείωσε: «Καταλαβαίνω ότι και ο κ. Μητσοτάκης κάτι θα πρέπει να πει». Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει και κάτι άλλο να πει εκτός από συνθήματα, ευχαρίστως να τον ακούσουμε.

πηγή: πληροφορίες, φωτό από ert.gr

 

Tags:

, , , ,