Συμπαραστάτη του Δημότη απέκτησε ο Δήμος Ιωαννιτών

Για πρώτη φορά Συμπαραστάτη του Δημότη εξέλεξε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων

Συμπαραστάτη του Δημότη εξέλεξε χθες το βράδυ με αυξημένη πλειοψηφία – όπως άλλωστε απαιτεί ο νόμος- το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με το Δήμο Ιωαννιτών να εφαρμόζει για πρώτη φορά «ένα θεσμό που λειτουργεί σε όφελος του δημότη, ένα θεσμό που αρμόζει και πρέπει να υπάρχει σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό δήμο», όπως υπογράμμισε και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

«Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης», όπως είναι ο ακριβής τίτλος, εξελέγη με μυστική ψηφοφορία ο κ. Χρήστος Πάνος. Ο κ. Πάνος είναι γνωστός δικηγόρος των Ιωαννίνων με πολυετή πείρα, έχει διατελέσει στο παρελθόν δύο φορές πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ενώ είναι επί πολλά έτη ο υπεύθυνος του τοπικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η εκλογή του Συμπαραστάτη απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και κατά τη μυστική ψηφοφορία σε κάλπη, εξελέγη ο κ. Πάνος συγκεντρώνοντας 32 ψήφους. Ψήφισαν συνολικά 41 δημοτικοί σύμβουλοι, δύο δημοτικοί σύμβουλοι απουσίαζαν δικαιολογημένα από τη συνεδρίαση, οι κύριοι Δημήτρης Τασούλας και Στέφανος Σκοπούλης διαφωνώντας με το θεσμό απείχαν της ψηφοφορίας, ενώ ο Δήμαρχος – εκ του νόμου – δεν ψηφίζει.

Οι υποψήφιοι ήταν συνολικά εννέα και η ψηφοφορία έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ έλαβε 1 ψήφο
ΚΡΙΚΩΝΗ ΟΛΓΑ έλαβε 0 ψήφους
ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ έλαβε 0 ψήφους
ΛΕΤΣΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ έλαβε 1 ψήφο
ΜΠΟΥΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ έλαβε 0 ψήφους
ΠΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ έλαβε 32 ψήφους
ΠΑΠΛΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ έλαβε 0 ψήφους
ΣΚΟΡΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ έλαβε 0 ψήφους
ΤΣΟΜΠΙΚΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ έλαβε 6 ψήφους
ΛΕΥΚΟ 1 ψήφος

Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την εκλογή του, ο κ. Πάνος ευχαρίστησε το σώμα για την εμπιστοσύνη του και τόνισε πως είναι τιμητικό για το Δήμο Ιωαννιτών το ότι εφαρμόζει ένα σημαντικό θεσμό, όπως είναι ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη, καθώς δεν είναι πολλοί οι Δήμοι οι οποίοι έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή του.

«Θα κάνω ότι είναι δυνατόν να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις ενός θεσμού που έχει χαρακτήρα διαμεσολαβιτικό κι όχι αντιδικίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκουμε λύσεις μεταξύ του Δήμου και των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Πάνος.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, συνεχάρη το νέο Συμπαραστάτη του Δημότη και ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή συνεργασία.

«Η εκλογή απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία και αποδεικνύουμε μια σημαντική ωριμότητα ως Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζοντας στην αναγκαιότητα του θεσμού και πιστεύοντας ότι μπορεί να κάνει πιο αξιόπιστη τη σχέση του πολίτη με το Δήμο, δρομολόγησε την εφαρμογή. Είναι δείγμα ωριμότητας του σώματος η συναίνεση κι ευχαριστώ γι’ αυτό όλους τους δημοτικούς συμβούλους», είπε ο κ. Μπέγκας.

Οι επικεφαλής τριων παρατάξεων της αντιπολίτευσης – Νίκος Γκόντας, Λάζαρος Νάτσης και Άρης Μπαρτζώκας- που έλαβαν το λόγο, εξέφρασαν τις ευχές τους για την επιτυχία του Συμπαραστάτη του Δημότη και τόνισαν πως η διαδρομή του κ. Χρήστου Πάνου δείχνει ότι έχει όλα τα εφόδια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του θεσμού.

Ένας σημαντικός «Συμπαραστάτης»

Τη σπουδαιότητα του θεσμού του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» και το ρόλο του, εξήγησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Παπαδιώτης, στην έναρξη της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως είπε ο κ. Παπαδιώτης, ο νόμος του «Καλλικράτη», εισήγαγε το 2010 στη διάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη δυνατότητα διαμεσολαβητικής επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν από την κακοδιοίκηση κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων των δημοτικών υπηρεσιών.

Όπως προβλέπει ο νόμος, ο Συμπαραστάτης «δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα». Η θητεία του Συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών.

Να σημειωθεί πως μετά και την χθεσινή εκλογή του Συμπαραστάτη από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Ιωαννιτών θα οργανώσει άμεσα το σχετικό γραφείο και την υποδομή για τη λειτουργία του θεσμού και θα προχωρήσει σύντομα στις σχετικές ανακοινώσεις, ώστε να γνωρίζουν οι δημότες πως θα μπορούν να απευθύνονται στον Συμπαραστάτη του Δημότη.

 

Tags:

, , , , , , ,