Συμφωνία για το Υπερταμείο μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών

Σε συμφωνία με τους θεσμούς στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου κατέληξε την Παρασκευή η κυβέρνηση, όπως διαμηνύει υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με Τα ΝΕΑ, πρόκειται για το 7ο προαπαιτούμενο σε σύνολο 15 εκκρεμοτήτων. Πηγές των δανειστών εκτιμούσαν το Σαββατοκύριακο ότι στο σύνολό τους τα προαπαιτούμενα δεν θα κλείσουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Ανέφεραν ωστόσο ότι αν στο μεταξύ καλυφθούν αρκετά από αυτά, θα μπορούσε να εκταμιευθούν τα 1,7 δισ. ευρώ (από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ), τα οποία προορίζονται για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το EuroWorking Group και στις 10 Οκτωβρίου το Eurogroup από το οποίο η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση για την εκταμίευση.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Υπερταμείο, το θέμα αποτέλεσε σημείο τριβής με τους δανειστές καθώς οι τελευταίοι είχαν προβάλει αντιρρήσεις στους 3 υποψήφιους Ελληνες για τις αντίστοιχες θέσεις του Εποπτικού Συμβουλίου.

Όπως είναι γνωστό, από τα 5 μέλη του Συμβουλίου προβλέπεται οι 3 να είναι Ελληνες και οι 2 ξένοι, εκ των οποίων ο ένας πρόεδρος. Για τη θέση του προέδρου επελέγη ο Γάλλος Ζακ λε Παπ, συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ, όταν η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Οι τρεις Ελληνες, κατά τις πληροφορίες από τις ίδιες πηγές, θα είναι η Όλγα Χαρίτου, ειδική στα χρηματοοικονομικά, σύζυγος του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, ο Γιώργος Ταβλάς, μέλος του Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος και ο Γιώργος Σταμπουλής, λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τέλος για τη δεύτερη θέση του ξένου στο Συμβούλιο επελέγη τελικά ο Ισπανός Νταβίντ Βεγκάρα, πρώην μέλος του ΔΣ του ESM, καθηγητής πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές συμφώνησαν ύστερα από παρέμβαση του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έπεισε τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να άρει τις επιφυλάξεις του για τους έλληνες υποψηφίους. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι τη δεύτερη θέση του ξένου κατέλαβε ένας πρώην συνεργάτης του Ρέγκλινγκ.

Μόλις οριστεί, το Εποπτικό Συμβούλιο πρέπει να διορίσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αναφέρει ότι ο τελευταίος θα είναι Έλληνας.

Πηγή: gigafm.gr

 

Tags:

, , , , ,