Σφοδρή επίθεση από όλη την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για την «έξοδο» από τα μνημόνια

Σφοδρή επίθεση από όλη την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για την «έξοδο» από τα μνημόνια«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι λόγος για πανηγυρισμούς» επισημαίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την επίσημη λήξη του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη λήξη του τρίτου μνημονίου, καθώς στην ανακοίνωσή της, αναφέρει πως «η χώρα εισέρχεται σε ένα νέο, τέταρτο μνημόνιο που φέρει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου» μια και όπως τονίζει η Νέα Δημοκρατία «υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα, περικοπών αλλά και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για πάρα πολλά χρόνια ακόμα».

Η Πειραιώς στέκεται ιδιαίτερα στις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM πως η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας κόστισε από 86-200 δισεκατομμύρια ευρώ και τονίζει η ΝΔ ότι το Μαξίμου δεν σχολίασε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση και σχολιάζει προσθέτοντας πως ελπίζει να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας «στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση». Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα καταλήγει με τους στίχους του Καβάφη καθώς, όπως λέει η ΝΔ, «φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η ΝΔ του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:

«Η Ιθάκη σ΄ έδωσε τ΄ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.
Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια».

«Η νέα μέρα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι συνέχεια της προηγούμενης, γιατί θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια και τα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα είναι εδώ η εποπτεία και η επιτήρηση» ανέφερε σε παρέμβασή του στον ρ/σ «247» ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Αναφορικά με την παρατήρηση ότι θα «υπάρχει αυξημένος βαθμός ελευθερίας», ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του κόμματος επισήμανε ότι «οι δεσμεύσεις για τα ματωμένα πλεονάσματα εξακολουθούν να υπάρχουν, συν μια σειρά προνομοθετημένων μέτρων που είναι να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα».

«Να μιλήσουν καθαρά για τα λάθη και να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα θα περίμενε από τις ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων και πρωτίστως από τον πρωθυπουργό», σχολίασε με ανακοίνωσή του το Ποτάμισχετικά με τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Σύμφωνα με το Ποτάμι «τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους για την οικονομία πρέπει όχι μόνο να μην αθετηθούν, αλλά να ενισχυθούν με μια νέα γενναία πολιτική στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, το περιβάλλον, την έρευνα, τις επενδύσεις. Με σεβασμό στην ανεξαρτησία των θεσμών που συνεχίζουν να βάλλονται και με ενεργοποίηση όλων των ζωντανών παραγωγικών και πνευματικών δυνάμεων του τόπου».

Απορρίπτει το Κίνημα Αλλαγής την πρόταση ηγετικών στελέχων της κυβέρνησης για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου. Ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης αναφέρει σε δήλωσή του ότι «οι κ.κ. Δραγασάκης και Παππάς δεν μπορούν να παριστάνουν τους μνηστήρες της Κεντροαριστεράς». Ο κ. Μαλέλης προσθέτει οτι «τα έργα και οι ημέρες τους, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού πολιτικού χώρου» και πως προκαλούν μόνο θυμηδία «οι εκκλήσεις τους για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα, την ώρα που συγκυβερνούν αρμονικά με τους κ.κ. Καμμένο και Παπαγγελόπουλο».

Την άποψη ότι «η έξοδος από το μνημόνιο κάτω από τους όρους που γίνεται αποκλείει θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς» εκφράζει, σε ανακοίνωσή της ηΈνωση Κεντρώων τονίζοντας ότι «τα σκληρά μέτρα μένουν, οι μεταρρυθμίσεις είναι στη μέση, επενδύσεις δεν έρχονται και τα χρήματα των τραπεζών βρίσκονται στο εξωτερικό». Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων «η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και η πολιτική να κόβουμε συντάξεις, να βάζουμε φόρους και να διορίζουμε ανθρώπους με 300€ το μήνα, είναι πολιτική εξαθλίωσης και όχι ανάπτυξης».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «αυτό που φταίει είναι το κυβερνητικό μοντέλο, κυβερνήσεων με 153 και η οριακή πλειοψηφία που αντί να προσελκύει, διώχνει τους επενδυτές» και προτείνεται μοντέλο με «πολυκομματικές κυβερνήσεις 240 βουλευτών που θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε έλληνες και ξένους».

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «το αφήγημα του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη είναι χωρίς αντίκρισμα, γιατί διχάζει την πολιτική μας ζωή».

πηγή: ert.gr

 

Tags:

, , ,