ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέα διαδικτυακή απάτη (hoax) υπόσχεται δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια!

Σε έξαρση είναι και πάλι η γνωστή διαδικτυακή απάτη (hoax) σύμφωνα με την οποία υποτίθεται ότι αν κάποιος χρήστης κοινοποιήσει ένα σχόλιο σε κοινωνικά δίκτυα θα κερδίσει δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια.

Πρόκειται για ΑΠΑΤΗΛΟ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟ – δεν υπάρχουν δωρεάν εισιτήρια και οι εμφανιζόμενες αεροπορικές εταιρείες δεν αναγνωρίζουν κανένα τέτοιο διαγωνισμό και συνιστούν στους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο αντικειμενικός σκοπός αυτών που διενεργούν τις απάτες του είδους είναι να αποσπάσουν το αριθμό κινητού τηλεφώνου του χρήστη ώστε να του αποστέλλουν μηνύματα με ακριβή χρέωση!

Δεν υπάρχει επικινδυνότητα για τον εξοπλισμό ή τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη που προβαίνει στην κοινοποίηση, μόνο χρησιμοποιείται εν αγνοία του για τη διάδωση της φάρσας.

Πως γίνεται η απάτη

Ο χρήστης βλέπει στο προφίλ του στο κοινωνικό δίκτυο την ανάρτηση με τον υποτιθέμενο διαγωνισμό. Κάνει κλικ και τότε του εμφανίζονται τρεις πολύ απλές ερωτήσεις, στις οποίες πρέπει να απαντήσει για να πάρει το δώρο. Στη συνέχεια, για να προχωρήσει η διαδικασία του ζητείται να κοινοποιήσει τον διαγωνισμό στους διαδικτυακούς του φίλους και να συμπληρώσει το ονοματεπώνυμό του και το κινητό του τηλέφωνο. Με τη συμπλήρωση της φόρμας αυτής ο χρήστης άθελά του συναινεί σε υπηρεσίες πολυμεσικής χρέωσης. Δηλαδή, στο να δέχεται αυτόματη ενημέρωση μέσω μηνύματος (το οποίο χρεώνεται) στο κινητό του για το θέμα που τον ενδιαφέρει, εν προκειμένω για τον διαγωνισμό. Έτσι, οι επιτήδειοι του στέλνουν μήνυμα για το υποτιθέμενο δώρο που κέρδισε με αποτέλεσμα να τον χρεώσουν δύο με τρία ευρώ ανά μήνυμα. Φυσικά δώρο δεν παραδίδεται ποτέ γιατί δεν υπάρχει… Οι κοινοποιήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ζητούνται για να εξασφαλίζουν οι απατεώνες δωρεάν νέα θύματα… Για να δοθεί μάλιστα αληθοφάνεια, επικαλούνται υπαρκτές γνωστές εταιρείες ως δήθεν διοργανώτριες των διαγωνισμών, οι οποίες φυσικά ανακοινώνουν ότι πρόκειται περί απάτης.

Η διάψευση της Aegean

 

 

Tags: