Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Εκδήλωση “Μέση Ανατολή, Συρία: Γεωπολιτική, Οικονομική και Ανθρωπιστική Κρίση”

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν επιστημονική ομιλία με θέμα: «Μέση Ανατολή, Συρία: Γεωπολιτική, Οικονομική και Ανθρωπιστική Κρίση» με ομιλητή τον Σωτήρη Ρούσσο (αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – επιστ. υπεύθυνο του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

“Είναι πια φανερό ότι ο πόλεμος στη Συρία δεν είναι απλά ένας αιματηρός εμφύλιος. Είναι ένας πόλεμος για την περιφερειακή ηγεμονία στη Μέση Ανατολή, μια δοκιμή “αντοχών” στον διεθνή καταμερισμό ισχύος και ένα ζοφερό εργαστήριο πειραματισμού για το κράτος, τις ζώνες σταθερότητας, αστάθειας και χάους και τα διεθνή πλαίσια κοινωνικής πειθάρχησης. Οι εξελίξεις αυτές αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, πιθανόν ως μέρος της “πειραματικής διαδικασίας”.”

Σ. Ρούσσος:

Ο Σωτήρης Ρούσσος γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1967. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές περιφερειακές σπουδές με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής στο School of Oriental and African Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, του οποίου ανακηρύχθηκε διδάκτορας, το 1994.

Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Την περίοδο 1997-2003 ήταν Εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή στο Υπουργείο Εξωτερικών. Διετέλεσε μέλος των Task Force for Water Issues and the Palestinian Refugees του Ειδικού Απεσταλμένου της Ε. Ε. για τη Μέση Ανατολή και της Άτυπης Διεθνούς Ομάδας για την Ιερουσαλήμ.

Την περίοδο 1997-2000 ήταν βασικό στέλεχος στην ομάδα οργάνωσης της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας “Συναντήσεις των Αθηνών” μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών πολιτικών προσωπικοτήτων.

Το 2009 ορίστηκε Εκπρόσωπος της Προεδρίας του ΟΑΣΕ για τους Μεσογειακού Εταίρους. Έχει διδάξει “Διεθνείς Σχέσεις στη Μ. Ανατολή και τον Τρίτο Κόσμο” στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το 2012 διετέλεσε Visiting Scholar στο University of California, Santa Barbara (UCSB).

Μια παρουσίαση της αρθρογραφίας του Σ. Ρούσσου μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο link: http://www.cemmis.edu.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=62&lang=l

 

Tags:

, , , , ,