Πανελλήνιες εξετάσεις: Συμβουλές για τα παιδιά που συμμετέχουν

Γράφει η Μαρία Φελάνη
Φιλόλογος, Διευθύντρια φροντιστηρίου «ΩΘΗΣΗ»

Αγαπητοί μαθητές,

Να έχετε αυτοπεποίθηση και να πιστεύετε στην επιτυχία σας. – Να σκέφτεστε μόνο θετικά.

Κρατήστε την ψυχραιμία σας. Πολλοί την παραμονή των εξετάσεων νομίζουν ότι δεν θυμούνται τίποτα. Να ξέρετε όμως ότι είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους.

Επικεντρωθείτε στο στόχο σας καταρτίζοντας ένα πλάνο – πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε μέχρι την μέρα διεξαγωγής των εξετάσεων. Μέσα από την διαδικασία της αυτοαξιολόγησης (κανένας δε γνωρίζει καλύτερα από εσάς τις τυχόν αδυναμίες – κενά που έχετε στην ύλη) αλλά και με τη πολύτιμη βοήθεια των καθηγητών σας επικεντρωθείτε σε αυτά, διατυπώστε ερωτήσεις – απορίες. Υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμη για να τα καταφέρετε.

Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στις βασικές επισημάνσεις της τελικής επανάληψης.

Μην συνεχίζετε τη μελέτη σας, όταν νιώθετε κουρασμένοι. Το διάβασμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αποδοτικό. Η συστηματική μελέτη είναι ωφελιμότερη από πολλές ώρες μηχανικής ανάγνωσης.

Μην ξενυχτάτε και μην μειώνετε τις ώρες του ύπνου σας, για να πετύχετε την μέγιστη απόδοσή σας.

Να ακολουθείτε ένα πλάνο μελέτης, το οποίο εκτός από διάβασμα θα περιλαμβάνει ξεκούραση (δραστηριότητες οι οποίες σας χαλαρώνουν χωρίς όμως να σας καταπονούν π.χ ελαφρές ασκήσεις γυμναστικής, μουσική, κουβέντα με ένα φίλο, ένα περίπατο).

Να τρώτε θρεπτικές αλλά ελαφρές τροφές, σε πολλά μικρά γεύματα, άφθονα φρούτα και χυμούς. Όχι πολλούς καφέδες γιατί η καφεΐνη δημιουργήσει υπερδιέγερση – νευρικότητα.

Να εναλλάσσετε με σταθερό και συστηματικό τρόπο τα μαθήματα που διαβάζετε στην διάρκεια της μέρας. Συνήθως αυτό είναι πιο αποδοτικό.

Μην επηρεάζεστε από άλλους, αλλά να στηρίζεστε στην προσωπική προσπάθεια, στο συστηματικό διάβασμα και στη μεθοδευμένη προετοιμασία. Οι φήμες και ο πανικός που σπέρνουν τα «SOS» της τελευταίας στιγμής δεν πρέπει να σας αγγίζουν.

Για τις εξετάσεις δεν υπάρχουν «SOS» γιατί τα κεφάλαια αλληλοκαλύπτονται. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιμένουμε σε κεφάλαια με «ειδικό» βάρος, χωρίς όμως να παραβλέπουμε τα φαινομενικά «απίθανα» κεφάλαια.

Το προηγούμενο βράδυ των εξετάσεων κλείστε τα βιβλία νωρίς και κάντε ό,τι σας ευχαριστεί. Φροντίστε να κοιμηθείτε καλά την νύχτα.

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας:

  • Το Δελτίο Εξεταζομένου με την Αστυνομική σας Ταυτότητα,
  • Δύο στυλό διαρκείας μπλε ή μαύρο, μολύβι, γομολάστιχα και γεωμετρικά όργανα εάν απαιτούνται για το μάθημα που εξετάζεστε.
  • Μπορείτε να έχετε μαζί σας νερό ή χυμό.

Μην ασχολείστε με το μάθημα στο οποίο ήδη εξεταστήκατε αλλά επικεντρωθείτε στο επόμενο.

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ:

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
  • ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Καλή επιτυχία!

 

Tags:

, , ,