Ομόφωνο ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το προσφυγικό

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στη Συνεδρία της αριθμ. 1030/39/8-4-2016, συζήτησε εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη χώρα μας.

Καταδικάζει όλους όσοι προκαλούν πολέμους, διαλύοντας χώρες και κοινωνίες, και δημιουργούν κύματα προσφυγιάς και δυστυχίας στους λαούς της περιοχής.

Εκφράζει τη διαφωνία της για το κλείσιμο των συνόρων των Ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που αντίκειται στον πολιτισμό και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της Ευρώπης και καταπατά δικαιώματα των προσφύγων, όπως αυτά καταγράφονται στη Σύμβαση της Γενεύης.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού του Ιδρύματος, αποφάσισε να σταθεί αλληλέγγυο στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ήπειρο και να συνδράμει, με κάθε τρόπο, στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους.

Για τον λόγο αυτό, συγκρότησε Επιτροπές με αντικείμενο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας τους, την ανάδειξη θεμάτων που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση των παιδιών και με τις πολιτιστικές δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι οι εγκαταστάσεις στον Κατσικά Ιωαννίνων δεν ανταποκρίνονται σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ούτε προσφέρονται για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων και ζητά την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κατάλληλους χώρους φιλοξενίας.

Τέλος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καλεί όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να συμμετάσχουν στις Επιτροπές που συγκρότησε η Σύγκλητος, ώστε η κοινή προσπάθεια για την ανακούφιση των προσφυγικών οικογενειών να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

 

Tags:

, , , , ,