Ισότιμη και δίκαιη συνεισφορά των δημοτών στα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου

Δημαρχείο ΆρταςΜε στόχο την ίση μεταχείριση όλων των πολιτών και την αποκατάσταση αδικιών που υπήρχαν για χρόνια, προσδιορίστηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, η χρεωστέα επιφάνεια για την επιβολή ανταποδοτικών δημοτικών τελών. Τα τέλη αυτά δεν συνιστούν φόρο, αλλά προβλέπονται από το νόμο ως ανταποδοτικα και επιβάλλονται για τις παρεχόμενες από τους Δήμους υπηρεσίες καθαριότητας, κοινόχρηστων χώρων (οδών, πλατειών κ.α.) ηλεκτροφωτισμού.

Ο Δήμος Αρταίων δίνει τη δυνατότητα σε όσους πολίτες πιστεύουν ότι έχει υπάρξει λάθος υπολογισμός της χρεωστέας επιφάνειας των ανταποδοτικών τελών, να κάνουν ένσταση και στη συνέχεια θα πραγματοποιούνται άμεσα επιτόπιες αυτοψίες από μηχανικούς του Δήμου.

Στην Άρτα υπήρχαν δημότες που δεν πλήρωναν ανταποδοτικά τέλη για πολλά χρόνια (κάτι που αντιστοιχεί σε ποσό 400.000 ευρώ ετησίως), εις βάρος όσων πλήρωναν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, ενώ υπήρχαν και άλλοι που έκαναν κτιριακή επέκταση στο σπίτι τους, αλλά κρατούσαν την ίδια παροχή ρεύματος (ενδεικτικό ότι σε γειτονικά χωριά με σχεδόν ίδιο πληθυσμό, υπήρχαν 1500 παροχές στο ένα και 192 στο άλλο!). Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την δυσκολία αποπληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ από τους πολίτες, λόγω κρίσης, έχει επιφέρει μείωση στα ανταποδοτικά τέλη σχεδόν στο 1.000.000 ευρώ ετησίως για το Δήμο Αρταίων, με αποτέλεσμα να συμπληρώνει ο Δήμος το ποσό αυτό από δημοτικούς πόρους, στερώντας έργα και παρεμβάσεις από τους πολίτες.

Με την αποκατάσταση αυτής της αδικίας, θα μπορέσει ο Δήμος όχι μόνο να εισπράξει αυτά τα χρήματα, αλλά μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση και πληρώνουν όλοι δίκαια και αντικειμενικά τα χρήματα που τους αναλογούν, αυτά θα επιστρέφονται στην Αρτινή κοινωνία με ανταποδοτικές παρεμβάσεις και έργα. Παράλληλα, τότε θα εξεταστεί η δυνατότητα οριζόντιας μείωσης των ανταποδοτικών τελών για όλους τους πολίτες.
Πάντως, ήδη, ο Δήμος Αρταίων ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των απόρων πολιτών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων έχει αποφασίσει, ότι στα τέλη του 2017 θα υπάρχουν σημαντικές μειώσεις, από 50% έως και 100%.

 

Tags:

, , , ,