Έντονο πρόβλημα στα Γιάννινα από την αφρικανική σκόνη και πάλι τις τελευταίες ημέρες

Για 5η συνεχόμενη ημέρα

Σε έξαρση είναι και πάλι το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που παρασύρουν σκόνη από τις ερήμους της Αφρικής προς τη νότια Ευρώπη.

Τις τελευταίες ημέρες τα Ιωάννινα αλλά και ολόκληρη σχεδόν η Ήπειρος καλύφθηκαν από την αφρικανική σκόνη με αποτέλεσμα να υπάρξουν και πάλι τα γνωστά σε τέτοιες περιπτώσεις προβλήματα. Αρκετά έντονο ήταν το φαινόμενο και στην Άρτα και άλλες πόλεις της Ηπείρου.

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για προσωρινό φαινόμενο και περιμένουν να υπάρξει ύφεση τις επόμενες ώρες και μέρες, ενώ για λόγους προφύλαξης συνιστάται οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απαραίτητες όπως και την έκθεση στη σκόνη, ιδίως τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω της αυξημένης πιθανότητας για εκδήλωση αναπνευστικών προβλημάτων. Σε κάθε δε περίπτωση, πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική δραστηριότητα, εξωτερικές εργασίες, γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους κλπ.

Ποια η κατάσταση αυτή την ώρα

Σύμφωνα με δεδομένα μετρήσεων που δημοσιοποίησε ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Α. Μπαρτζώκας, για 5η συνεχόμενη ημέρα οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στα Ιωάννινα, λόγω μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, παραμένουν πάνω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Την Παρασκευή 13/4/18 η μέση ημερήσια τιμή ήταν 67 μgr/m3
  • To Σάββατο 14/4/18, 60 μgr/m3 (μέγιστη ωριαία τιμή στις 18:00, 176 μgr/m3)
  • Την Κυριακή 15/4/18, 64 μgr/m3
  • Χθες, Δευτέρα 16/4/18, 91 μgr/m3 (οι τιμές έπεσαν κάτω από τα 50 μgr/m3 μόνο μετά τις 20:00 που έβρεξε λίγο και “ξεπλύθηκε” παροδικά η ατμόσφαιρα)
  • Και σήμερα Τρίτη 17/4/18 η ημέρα άρχισε με υψηλές συγκεντρώσεις.

Δεδομένου ότι ισχυρές βροχές δεν αναμένονται, ας …κάνουμε υπομονή. Η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει σταδιακά ως το τέλος της εβδομάδος, συνεχίζει ο κ. Μπαρτζώκας.

φωτο: Σπύρος Μπουκουβάλας

 

Tags: