Έτοιμος ο Δήμος Ιωαννιτών να βοηθήσει τους δικαιούχους του Ε.Ε.Ε.

Δημαρχείο ΙωαννίνωνΜετά την διεκδίκηση και τη συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», το επόμενο «στοίχημα» για τη Δημοτική Αρχή ήταν η οργάνωση του μηχανισμού που θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά και να υποβάλουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση που απαιτείται από τις 15 Νοεμβρίου. Κυρίως αυτούς που δεν έχουν γνώση του διαδικτύου ή πρόσβαση σε αυτό. Σε αυτή την κατεύθυνση υπήρξε άμεση κινητοποίηση έτσι ώστε να οργανωθεί Ειδικό Γραφείο Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης στην Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας.

Συνέντευξη τύπου, στην οποία αναφέρθηκαν στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος από το Δήμο Ιωαννιτών, έδωσαν σήμερα ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Νεολαίας, Αθλητισμού, και Εθελοντισμού, Παντελής Κολόκας και τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, Ρόη Ζηκίδου.

Διεκδικούμε κάθε δράση για την ανακούφιση των αδύναμων

«Ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή οφείλουμε να παρακολουθούμε από κοντά κάθε δράση η οποία έχει σχέση με την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Σε αυτή τη λογική διεκδικήσαμε και τη συμμετοχή μας στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Θεωρούμε ότι ήταν μια επιτυχία για το Δήμο μας στην οποία συνέβαλαν πολλοί παράγοντες αλλά είχαν καθοριστική συμβολή και οι υπηρεσίες του Δήμου», ανέφερε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών.

Ο κ. Μπέγκας επανέλαβε για άλλη μία φορά πως «για την φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής το πρόγραμμα είναι αυτό που ορίζει ο τίτλος του, δηλαδή είναι το ελάχιστο» και τόνισε πως «οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, ο ΟΚΠΑΠΑ και γενικά η πολιτική της Δημοτικής Αρχής, είναι να προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε και άλλες δράσεις και άλλες ενέργειες που έχουν σχέση με την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Άρα αυτό είναι ένα ξεκίνημα και στη συνέχεια θα μπορούμε βήμα βήμα να ανακοινώσουμε και άλλες δράσεις».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε με έμφαση στο ότι η Δημοτική Αρχή δεν κινείται στη λογική των βοηθημάτων αλλά στη λογική της επανένταξης, των συνανθρώπων μας που οι συνθήκες της κρίσης έχουν θέσει στο κοινωνικό περιθώριο. «Να μπορέσουν να επανέρθουν στην κοινωνία, έχοντας τη δουλειά τους το μεροκάματο τους, την αξιοπρέπεια τους», όπως είπε ο κ. Μπέγκας, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό το ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτός από την εισοδηματική ενίσχυση, προβλέπονται δράσεις για επανένταξη των ανέργων σε εργασιακό περιβάλλον.

Τέλος ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους πολιτικούς συνεργάτες του, τις υπηρεσίες του Δήμου και πολιτικούς παράγοντες που βοήθησαν στην επιλογή συμμετοχής του Δήμου Ιωαννιτών στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Είναι μια «ανάσα»

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και ο ΟΚΠΑΠΑ δίνουν έναν καθημερινό αγώνα προκειμένου οι αδύναμοι συμπολίτες μας να έχουν μια καλύτερη αντιμετώπιση μέσα στο κοινωνικό σύνολο, υποστήριξε από την πλευρά του ο αρμόδιος για την Κοινωνική Πολιτική Αντιδήμαρχος, Παντελής Κολόκας.

Υπογράμμισε πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα «δεν είναι αυτό που λύνει τα προβλήματα αλλά οφείλαμε να το διεκδικήσουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε μια μικρή ανάσα στους συμπολίτες μας ».

Τόνισε επίσης πως εντάσσεται «σε ένα συνολικό πλαίσιο δράσεων που αναλαμβάνουμε όλοι μαζί», ώστε αφενός να υλοποιηθούν προγράμματα εργασίας από το Δήμο Ιωαννιτών και αφετέρου να υπάρξει εκείνο το αναπτυξιακό τοπίο που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας «για να μπορέσουν να βρουνε μια εργασιακή διέξοδο οι συμπολίτες μας».
Ο κ. Κολόκας κατέληξε λέγοντας πως «οι υπηρεσίες είναι έτοιμες και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να κυλήσει ομαλά η διαδικασία για την απόδοση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Να ενημερωθούν και να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι που πληρούν τα κριτήρια».

Ειδικό Γραφείο Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης

Ειδικό Γραφείο για την Ενημέρωση και την Εξυπηρέτηση των πολιτών σχετικά με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα οργάνωσε αμέσως η Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών, όπως είπε η Διευθύντρια της υπηρεσίας, Ρόη Ζηκίδου, ενώ το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί και ενημερωτικό υλικό.

Σύμφωνα με την κ. Ζηκίδου η υπηρεσία έλαβε υπόψη της το ότι το πρόγραμμα απαιτεί ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, αλλά πολλοί από τους δικαιούχους δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Έτσι από τις 15 Νοεμβρίου που «ανοίγει» το πρόγραμμα, το Ειδικό Γραφείο «θα βοηθάει όσους συμπολίτες μας δεν μπορούν να υποβάλουν μόνοι τους την αίτηση», όπως είπε.

Η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κοινωνικής Προστασίας αναφέρθηκε στα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα που είναι εισοδηματικά και περιουσιακά και υπογράμμισε πως το πρωτοποριακό του συγκεκριμένου προγράμματος είναι «η διασύνδεση με τον ΟΑΕΔ και η προώθηση στην εργασία».

Να σημειωθεί πως με έναν πρόχειρο υπολογισμό και με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, η υπηρεσία εκτιμά πως οι δικαιούχοι στο Δήμο Ιωαννιτών θα ξεπεράσουν τις 8.000, ενώ η κ. Ζηκίδου διευκρίνισε πως από την πλευρά του Υπουργείο δεν έχει τεθεί ανώτατο όριο για το Δήμο Ιωαννιτών ούτε για τον αριθμό των δικαιούχων του προγράμματος, ούτε για το συνολικό ποσό που θα διατεθεί.

Τέλος όπως ανέφερε η κ. Ζηκίδου, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει από το Υπουργείο, οι πρώτες ενισχύσεις θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαρισμούς των δικαιούχων από τον Ιανουάριο του 2015.

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply