Ερωτήματα για τη σύλληψη των στρατιωτικών – Επιστολή αναγνώστη

Επιστολή αναγνώστη με ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση της σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους:

«Κύριε Διευθυντά, 

Η γνώμη μου είναι ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στα σύνορα είναι εξόχως προβληματική για τους παρακάτω λόγους:

1. Πρόκειται για στρατιωτική περίπολο ασφαλείας συνόρων, αποτελούμενη από δύο έμπειρα στελέχη (μόνιμους και με γνώση της περιοχής) με επικεφαλής αξιωματικό. Τα δύο μέλη της περιπόλου έχασαν τον δρόμο και βρέθηκαν στην απέναντι πλευρά, παρά το ότι θα έπρεπε να γνώριζαν την περιοχή. Υπήρχε αυτοκίνητο τζιπ ή όχι; Που βρέθηκε αυτό και που βρίσκεται τώρα;

2. Η ανακοίνωση του ΓΕΣ και η ενημέρωση, ήρθε με καθυστέρηση μίας ολόκληρης μέρας. Γιατί; Επειδή προσπαθούσαν να το διαχειριστούν με διακριτικότητα ή γιατί καθυστέρησαν να αντιληφθούν ότι είχε συμβεί μία τέτοια σύλληψη; Εάν συνέβη το δεύτερο, τότε γεννιούνται πολλά ερωτηματικά…

3. Πέραν τούτου δημιουργεί και ερωτηματικά για το εάν ήταν όντως σε διατεταγμένη υπηρεσία περιπολίας ή βρέθηκαν στη περιοχή για άλλους λόγους (π.χ. για να κυνηγήσουν).

4. Δεν αναγράφεται πουθενά εάν όταν έγινε το επεισόδιο ήταν ημέρα ή νύκτα. Από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μαθαίνουμε ότι ήταν το μεσημέρι της Πέμπτης. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την αξιολόγηση της κατάστασης.

5. Για να συνεγερθούν τόσο γρήγορα οι Τουρκικές δυνάμεις και να σπεύσουν να τους συλλάβουν εντός του Τουρκικού εδάφους, χωρίς οι δικοί μας να τους αντιληφθούν ώστε να στρέψουν και να κινηθούν ταχύτατα στη δική μας πλευρά, σημαίνει ότι είχαν γίνει αντιληπτοί από τους Τούρκους της ειδικής αυτή μονάδας (όχι μίας απλής ολιγομελούς περιπόλου), αρκετά νωρίτερα. Επίσης ότι θα πρέπει να μην ήταν σε ετοιμότητα ώστε να αντιληφθούν έγκαιρα τους Τούρκους. Γιατί αν τους είχαν αντιληφθεί έγκαιρα, ακόμη και αν ήταν μερικά μέτρα εντός των Τουρκικών εδαφών, θα έκαναν κάποια προσπάθεια για να αποφύγουν την σύλληψη. Εκτός και αν ήταν πολύ μέσα στο Τουρκικό έδαφος ή δεν το είχαν αντιληφθεί καθόλου, πράγμα απίθανο.

6. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι είχαν εντοπισθεί και έπεσαν σε ενέδρα από τους Τούρκους και ακόμη χειρότερα ότι μπορεί να έγινε καταδρομική ενέργεια στην Ελληνική πλευρά για να αιχμαλωτισθούν οι δύο στρατιωτικοί.

7. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να πέρασαν στην Τουρκική πλευρά ερευνώντας όντως κάποια ίχνη (όπως δημοσιεύθηκε ότι κατέθεσαν στις τουρκικές αρχές) ή ενδεχομένως κυνηγώντας κάποιο θήραμα, και θεωρώντας ότι θα μπουν και θα βγουν γρήγορα, χωρίς να προσμετρήσουν σωστά την Τουρκική ετοιμότητα και αντίδραση.

8. Στην αποσαφήνιση των γεγονότων θα μπορούσε να συμβάλει η ιχνηλάτηση της περιοχής που συνελήφθησαν, (εάν δεν χιόνισε μετά, θα υπήρχαν ίχνη στη περιοχή του επεισοδίου ώστε να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ότι συνελήφθησαν εντός των Τουρκικών εδαφών). Επίσης εάν τελικά υπήρχε τζιπ, σε ποιο σημείο βρέθηκε αυτό στην Ελληνική ή στην Τουρκική πλευρά.

9. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να αιτηθούμε όλων των στοιχείων της σύλληψης από την Τουρκική πλευρά και να απαιτήσουμε την εξέταση των συλληφθέντων από κατάλληλη επιτροπή Ελλήνων στρατιωτικών και νομικών, ώστε να διαπιστωθεί η αλήθεια των Τουρκικών ισχυρισμών.

10. Επίσης στην εξέτασή που έγινε στους δύο συλληφθέντες από τις Τουρκικές αρχές, έπρεπε να απαιτήσουμε να παρίστανται εκπρόσωποί μας, εξαντλώντας όλα τα μέσα πίεσης γι αυτό, νομικά και διπλωματικά.

11. Ήταν λάθος από την κυβέρνηση και το ΓΕΣ που αποδέχθηκαν αμέσως και υιοθέτησαν, χωρίς καμία ισχυρή έκφραση αμφιβολίας, τους Τουρκικούς ισχυρισμούς, χωρίς καν να έχει διερευνηθεί η υπόθεση (ή διερευνήθηκε και ξέρουν πράγματα που αποκρύπτονται;) και πριν να εξετασθούν και καταθέσουν οι συλληφθέντες.

12. Και φυσικά είναι εξευτελισμός για τους στρατιώτες μας να σύρονται τα δύο στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ως εγκληματίες, με καλυμμένα τα κεφάλια τους, και να μην προβληματιζόμαστε γιατί γίνεται αυτό (μήπως εδάρησαν;).

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.»

 

Tags: