Εργατικό Κέντρο Άρτας: Κανένας σπουδαστής έξω από τα μητρώα του ΟΑΕΔ

epirusnewsΤο Εργατικό Κέντρο Άρτας καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του ΟΑΕΔ να πετάξει έξω από τα μητρώα εγγεγραμμένων ανέργων όσους σπουδαστές Δημοσίων ΙΕΚ είναι παράλληλα άνεργοι.

Οι συνέπειες για τους σπουδαστές είναι βαριές καθώς διαγράφονται τα ελάχιστα δικαιώματα που δικαιούνται ως άνεργοι (δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης στις συγκοινωνίες, τα κοινωνικά τιμολόγια των ΔΕΚΟ, μικρές φοροαπαλλαγές, κτλ.).

Όπως επίσης ότι πρακτικά εκμηδενίζονται οι πιθανότητές τους να βρουν δουλειά για λίγους μήνες, παράλληλα με το ΙΕΚ, σε κάποια σύμβαση, διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, κοκ, αφού δεν αναγνωρίζεται και προφανώς δε μοριοδοτείται ο χρόνος της ανεργίας τους.

Όσοι λίγοι πρόλαβαν να βρουν κάποια θέση, προτού ανακληθεί η κάρτα τους, αντιμετωπίζουν τώρα τον κίνδυνο να απολυθούν και να βρεθούν ξεκρέμαστοι. Ενώ οι άνεργοι που δικαιούνταν κι έπαιρναν το τελευταίο διάστημα επίδομα ανεργίας ή άλλο αντίστοιχο βοήθημα, απειλούνται με χρεωστικά που τους ζητάνε πίσω όσα χρήματα πήραν!

Ο τρόπος με τον οποίο ορίζει ο ΟΑΕΔ την ιδιότητα του ανέργου αποκλείει φοιτητές και σπουδαστές, νέους που δεν έχουν βγει στην παραγωγή και ψάχνουν πρώτη φορά για εργασία. Οι παραπάνω αποκλεισμοί μαζί με τον επιχειρούμενο εξοστρακισμό συνολικά των σπουδαστών από τα μητρώα ανέργων, είναι προσπάθεια που στοχεύει στη συγκάλυψη της ανεργίας πίσω από την ιδιότητα του σπουδαστή.

Προφανώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρήκε μια χρυσή ευκαιρία να παρουσιάσει μείωση στα ποσοστά ανεργίας, δημιουργώντας μια μαγική εικόνα, για να συνεχίσει ανεμπόδιστα τους αντεργατικούς σχεδιασμούς για χάριν της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Καλούμε τώρα την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και το ΔΣ του ΟΑΕΔ
– να βάλουν τέρμα στο κυνηγητό των ανέργων σπουδαστών και να επιστρέψει άμεσα τις κάρτες ανεργίας
– να μην προχωρήσουν σε αναζήτηση ποσών για επιδόματα ανεργίας που σωστά δόθηκαν
– την κατάργηση της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία – πρακτική των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ και να προβλέπεται η αμοιβή όλων των σπουδαστών των ΙΕΚ (δημόσιων και ιδιωτικών) με το βασικό μισθό, καθώς και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Καλούμε τους σπουδαστές των ΙΕΚ να οργανωθούν στα σωματεία, σε επιτροπές ανέργων και να αντιπαλέψουν μαζί με το ταξικό κίνημα την αντιλαϊκή πολιτική που μας οδηγεί στην ανεργία, την φτώχεια και την εξαθλίωση.

 

Tags:

, , , , , , ,