Επίσκεψη στο Δήμαρχο Αρταίων πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Η διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου αποτελεί βασική προτεραιότητά μας, ώστε να μην αντιμετωπίσει ξανά η Άρτα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας, με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκε το Δημαρχείο Άρτας όπου συνομίλησε με το Δήμαρχο Αρταίων για τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας αλλά και θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάσει της οποίας μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών ΟΤΑ, που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν το επόμενο 15ήμερο.

Σχετικά με τα προβλήματα και τα καίρια θέματα που απασχολούν την περιοχή μας, τόσο ο Δήμαρχος Αρταίων όσο και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν την πρόθεσή τους να προωθήσουν άμεσα το θέμα της διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου, ώστε να προστατευτεί η πόλη μας από μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα που θα οδηγήσουν ξανά στην υπερχείλιση του Αράχθου και θα θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των δημοτών της Άρτας. Γι’αυτό συναποφασίστηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να κληθούν από το Δήμαρχο Αρταίων οι Βουλευτές και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας προκειμένου να ενημερωθούν για τη μελέτη οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού και να αποφασίσουν για τον κοινό βηματισμό των περαιτέρω ενεργειών τους προκειμένου να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση της κοίτης. Επιπρόσθετα, έγινε ενημέρωση για τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες (ΦΕΚ οριοθέτησης, επίδομα προνοιακό, επιχορήγηση οικοσυσκεών, χρηματοδότηση αποκατάστασης υποδομών).

Άλλα θέματα που τέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν θέματα που αφορούν τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, το ΤΕΙ Ηπείρου, το στρατόπεδο, τις παραποτάμιες εκτάσεις, την ανάδειξη των μνημείων και την ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ (βιολογικοί καθαρισμοί, ενεργειακές παρεμβάσεις, σχολεία, υποδομές κ.τ.λ.)

Όσον αφορά τις ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάσει της οποίας μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα των Οργανισμών ΟΤΑ που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν το επόμενο 15ήμερο, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, δήλωσε «Με την απόφαση αυτή δεν μπορούμε ως Δήμος να λειτουργήσουμε, γιατί υπάρχει διαφορά στον ορισμό «ταμειακό διαθέσιμο» και «πλεόνασμα». Αν ξεπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και μας περισσέψουν χρήματα, βεβαίως και να τα δώσουμε για να βοηθήσουμε τη χώρα μας, μα με αυτήν την απόφαση Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δεν μας αφήνει περιθώρια να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Ως Δήμος πρέπει κι εμείς να πληρώσουμε το προσωπικό μας , τα καύσιμά μας, έργα –προμήθειες –εργασίες που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται και απαιτείται η αποπληρωμή τους. Έχουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα που το έχουμε ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους δημότες μας να το υλοποιήσουμε για το συμφέρον της πόλης μας. Μα αυτή τη στιγμή, σταματάνε τα πάντα, όλα παγώνουν, σταματάει η μισθοδοσία, σταματάνε τα έργα, αφού δεν μπορούμε οικονομικά να κινηθούμε. Η στάση μας θα είναι δυναμική και θα αντιδράσουμε άμεσα με δράσεις και αποφάσεις που θα ληφθούν και από την ΚΕΔΕ και από την έκτακτη συνεδρίαση του δικού μας Δημοτικού Συμβουλίου. Τα χρήματα αυτά που μας δεσμεύουν είναι των δημοτών μας και βρίσκονται στα ταμεία μας για έργα προς όφελος των δημοτών μας, δεν γίνεται εν μία νυκτί να εξαφανίζονται με απόφαση της κυβέρνησης. Αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι αντισυνταγματική, δεν προηγήθηκε διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ, αναστέλλει τη λειτουργία των δήμων και ανατρέπει τον προγραμματισμό τους».

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο κ. Τσίρκας επεσήμανε «Πρόκειται για τοποθέτηση στην Τράπεζα της Ελλάδας ταμειακών διαθεσίμων με επιτόκιο 2,5 % και πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση μόνο 15 μερών, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους δήμους. Τα διαθέσιμα αυτά είναι πλήρως εξασφαλισμένα και οι δήμοι και οι οργανισμοί έχουν δικαίωμα αποζημίωσης. Επομένως, πρόκειται για μια ελεγχόμενη κατάσταση, για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα καλύψει κάποιες τρέχουσες ανάγκες της χώρας μας και σε καμία περίπτωση δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα οι δήμοι ή οι οργανισμοί».

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply