Ενημέρωση από τη Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας για την εξάπλωση του καταστρεπτικού για τις ελιές βακτηρίου Xylella fastidiosa

epirusnewsΑπό το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας

Δελτίο Τύπου εξέδωσε χθες 21/4/2015 η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την καταστρεπτική ασθένεια που προκαλεί στις ελιές (και όχι μόνο) το βακτήριο Xylella fastidiosa.

Σχετικά με το θέμα και τις τελευταίες εξελίξεις για τη διάδοση της ασθένειας στη γειτονική Ιταλία, είχαμε γράψει και πρόσφατο άρθρο. Το Δελτίο Τύπου της Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας έχει ως εξής:

«ΘΕΜΑ: “Ενημέρωση για την εξάπλωση του επικίνδυνου βακτηρίου καραντίνας Xylella fastidiosa”:

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση των Ιταλικών Αρχών προς τη χώρα μας, η περιοχή της Απουλίας στη νότια Ιταλία έχει επίσημα οριοθετηθεί ως μολυσμένη ζώνη προσβολής από το επικίνδυνο βακτήριο καραντίνας Xylella fastidiosa («ξυλέλα»). Το Xylellafastidiosa προσβάλλει την ελιά αλλά και πολλά καλλωπιστικά είδη, και έχει προκαλέσει ήδη εκτεταμένες ζημιές σε ελαιώνες, κυρίως της περιοχής του Λέτσε, με νεκρώσεις ελαιοδέντρων. Μέχρι σήμερα η παρουσία του δεν έχει αναφερθεί στη χώρα μας.

Κύριος τρόπος μετάδοσης του βακτηρίου από τη μία περιοχή στην άλλη είναι η διακίνηση μολυσμένων φυτών για φύτευση, και συνεπώς ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας και στην Ελλάδα, με μολυσμένα φυτά, είναι μεγάλος.

Επισημαίνουμε προς όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση και εμπορία φυτών για φύτευση, των ειδών Catharanthus G. Don (καθάρανθος), Nerium L. (πχ. πικροδάφνη), Olea L. (ελιά), Prunus L. (πχ ροδακινιά, αμυγδαλιά κ.α.), Vinca L. (πχ. βίγκα), Malva L. (πχ. μολόχα), Portulaca L. (πχ. αντράκλα), Quercus L. (πχ. βελανιδιά) και Sorghum L. (πχ. σόργο) ότι:

1. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά φυτών από το εξωτερικό. Τα φυτά που προμηθεύονται θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και να έχουν την κατάλληλη σήμανση (καρτελάκι) προκειμένου να είναι δυνατός ο εντοπισμός της περιοχής όπου έχουν παραχθεί.
2. Τα φυτά των συγκεκριμένων ειδών που προέρχονται από την περιοχή της Απουλίας πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο προκειμένου να εισαχθούν νόμιμα στη χώρα μας.
3. Σε κάθε περίπτωση όταν προμηθεύονται παρτίδες των συγκεκριμένων φυτών από Ιταλία ή Ολλανδία να το γνωστοποιούν άμεσα στην υπηρεσία μας.

Οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα παρατηρηθεί είτε σε φυτωριακή επιχείρηση είτε σε φυτά στο ύπαιθρο (οπωρώνες) θα πρέπει νααναφέρεται άμεσα στην υπηρεσία μας.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα που προκαλεί η ασθένεια είναι το «κάψιμο» των φύλλων, η νέκρωση περιοχών του φυτού που εμφανίζονται σαν καμένες και η «ταχεία αποπληξία».

Τέλος ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ελαιοπαραγωγοί που κάνουν νέες φυτεύσεις και να προμηθεύονται πιστοποιημένα δενδρύλλια και μόνο από φυτωριακές επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα.

Για κάθε επιπλέον πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία μας, στα τηλέφωνα: 26820 24768 και 26820 89118.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος,
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ»

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply