ΕΚΤΑΚΤΟ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά – Ακυρώθηκε από το Σ.Τ.Ε.

Πλήρης ανατροπή από το Σ.τ.Ε. – Ακυρώνει το νόμο ως αντισυνταγματικό

Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, με 14 ψήφους υπέρ και 11 ψήφους δικαστών κατά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αυτό ακυρώνει εντελώς το νόμο, ως μηδέποτε γενόμενο και αντιστρέφει όλα τα αποτελέσματα τα οποία επέφερε ο κριθείς πλέον ως αντισυνταγματικός νόμος. Συνεπώς, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η διαδικασία διακόπτεται και ακυρώνεται στο σημείο που έχει φθάσει. Επίσης, εκτιμάται ότι θα πρέπει το δημόσιο ταμείο να επιστρέψει τα ποσά της πρώτης δόσεις που στο μεταξύ κατέβαλλαν οι πλειοδότες του διαγωνισμού.

Το ανώτατο δικαστήριο μετά από μαραθώνια διαδικασία σχεδόν 6 ωρών, έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό διότι δέχθηκε ότι η αρμοδιότητα βάσει ρητής συνταγματικής επιταγής του άρθρου 15 ανήκει στο Ε.Σ.Ρ. (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης), το οποίο είναι ανεξάρτητη αρχή και όχι στην κυβέρνηση, όπως προέβλεπε ο νόμος Παππά.

Οξύτατη αντίδραση από την Ο. Γεροβασίλη μόλις πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα

Για επιστροφή στο καθεστώς ανομίας των προηγούμενων 27 ετών έκανε λόγο μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος Ο. Γεροβασίλη. Η δήλωση αναλυτικά:

Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου. Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:
* έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,
* έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,
* έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής. Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:

Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:
-στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
-εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό
-στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς. Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.

Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο. Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή. Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

 

Tags: