«Δημοκρατική Ευθύνη»: Δελτίο τύπου για την απόφαση του ΣτΕ

Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα

Η γενναία απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε παραδεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών καναλιών διασφάλισε το γόητρο της Δικαιοσύνης και απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ ούτε εκβιάζονται, ούτε επηρεάζονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά εφαρμόζουν πιστά το Σύνταγμα και τους νόμους.

Η προσπάθεια χυδαίας εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων ανώτατου δικαστικού λειτουργού που συμμετείχε στην επίμαχη διάσκεψη του ΣτΕ, αναγομένων μάλιστα στο παρελθόν, χωρίς να ερευνάται το παράνομο ή μη της υποκλοπής τους εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους τη μηχανεύτηκαν, προσβάλλει βάναυσα το κράτος δικαίου και πλήττει καίρια τη δικαστική ανεξαρτησία.

Η «Δημοκρατική Ευθύνη» απαιτεί: αφήστε απερίσπαστους τους δικαστές να επιτελέσουν απερίσπαστοι τα κατά το Σύνταγμα καθήκοντά τους.

Η «Δημοκρατική Ευθύνη» έχει προτείνει οι ανώτατοι δικαστές να επιλέγονται είτε μέσω ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είτε – αν αυτό δεν επιτευχθεί – μέσω του προέδρου της δημοκρατίας.

Επιπλέον προτείνει το ασυμβίβαστο βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας και την απαγόρευση υποβολής βουλευτικής υποψηφιότητας στις επόμενες εκλογές μετά από υπουργική θητεία.

Μόνο αν δημιουργηθούν θεσμικά αντίβαρα που θα αποτρέπουν φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, θα προστατευτεί το δημοκρατικό πολίτευμα και ταυτόχρονα θα μειωθεί η διαφθορά.

 

Tags:

, , , ,