«Δήγματα» 6/6/2017

Δεν πληρώνει τη «Σχεδία»

[email protected]

Στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταύρο Παργανά αλλά και στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, έχει ήδη θέσει ο Στέφανος Τζιμογιάννης το αίτημα συζήτησης για την οφειλή πέντε και πλέον χρόνων της Περιφέρειας Ηπείρου – από το 2011 – προς το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία».

Ο πρώην Συμβουλευτικός Σταθμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που άλλαξε όνομα και πεδίο επιστημονικής παρέμβασης το 2011, ως γνωστόν, χρηματοδοτείται από δύο πλευρές: κατά 50% από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών και κατά 50% από τους φορείς που μετέχουν στη σύνθεση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (Οικονομικό Επιμελητήριο, Μητρόπολη, Καμπέρειο, Δικηγορικός Σύλλογος, Ιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος, Σύλλογος Δασκάλων, Δήμος Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου).

Επί δημαρχίας Γκόντα στο Δήμο Ιωαννιτών, είχε καταγγελθεί η σύμβαση του ΣΣΚΝ με το Δήμο, λόγω μιας μεγάλης οφειλής του δεύτερου προς τον πρώτο. Το θέμα λύθηκε ωστόσο, μετά την καταγγελία.Ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Στέφανος Τζιμογιάννης βρίσκεται και σήμερα, στο ίδιο έργο θεατής, με την Περιφέρεια αυτή τη φορά, να έχει το ρόλο του αρνητικού πρωταγωνιστή.

Ο κ. Τζιμογιάννης έχει ενημερώσει όλες τις πτέρυγες του Περιφερειακού Συμβουλίου, ζητώντας να λάβει απόφαση το σώμα σχετικά με το αν επιθυμεί ή όχι τη συνέχιση της συμμετοχής της Περιφέρειας, στη διοίκηση και χρηματοδότηση της ΑΜΚ εταιρείας, σε μια φάση μάλιστα, που η πολιτεία ετοιμάζεται να επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, στην κατεύθυνση της πλήρους απαξίωσής τους.

Δεν είμαι ηλίθιος τελικά

Επειδή άφησα την εκκρεμότητα κατά πόσο και κυρίως αν, είμαι ηλίθιος… στο σχετικό με το αεροδρόμιο και την περιπέτεια με τα καύσιμα, σχόλιο της στήλης στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας, μετά τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου, οφείλω να επανέλθω.

Ο κ. Ιωάννου αμφισβήτησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι υπήρξε ποτέ κίνδυνος να ακυρωθεί η πτήση Κοπεγχάγη – Γιάννενα της DAT, αδειάζοντας όσους εκφράζονταν σχετικά τον τελευταίο μήνα – του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου συμπεριλαμβανομένων…

Δημοτική αρχή και ξενοδόχοι άκουσαν με θυμό, τη σχετική τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη και κράτησαν μεν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους το απαιτούμενο τακτ αλλά παρασκηνιακά «έβραζαν». Και αυτό που υποστηρίζουν είναι πως η πρώτη πτήση μπορεί να γίνει, ίσως και η δεύτερη… άντε να φτάσουμε μέχρι το πολύ την τέταρτη. Από κει και πέρα η Apollo θα έχει θέμα με τα slots στα άλλα αεροδρόμια που πετάει τις Δευτέρες, αν πρέπει να κατεβαίνει Γιάννενα αλλά να ανεφοδιάζονται αλλού τα αεροπλάνα της.

Συμπέρασμα: οι παραφωνίες σε μια κοινή διεκδίκηση δεν κάνουν καλό. Γιατί υπάρχουν οι παραφωνίες τώρα; Ας αναρωτηθούν οι τοπικοί άρχοντες.

Δείχνουν πολιτικές τάσεις οι δάσκαλοι

Στις κάλπες προσήλθαν την Πέμπτη, οι εκπαιδευτικοί των δημοτικών και νηπιαγωγείων του Νομού Ιωαννίνων.

Οι εκλογές των εκπαιδευτικών, από την ανάδειξη των διοικήσεων των συλλόγων μέχρι την εκλογή των εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, ενέχουν πάντα το στοιχείο της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζητούν την ψήφο των συναδέλφων τους αλλά καταγράφουν παραδοσιακά και την φωτογραφία της πολιτικής στιγμής. Είναι σαν μια μεγάλη δημοσκόπηση με κάλπη δηλαδή, αφού οι 1000 περίπου άνθρωποι που ψήφισαν προχθές είναι ένα μεγάλο δείγμα δημοσκοπικό.

Η πρωτιά της ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ) που αύξησε περαιτέρω τη δύναμή της σε σχέση με το 2015, δεν βγάζει ασφαλώς κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ στις – όποτε – επόμενες βουλευτικές εκλογές αλλά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην αναγνώριση της οποίας τυγχάνουν οι άνθρωποι της παράταξης, όπως ο νυν πρόεδρος Στέφανος Σίντος.

ΔΗΣΥ και ΔΑΚΕ αύξησαν σημαντικά τη δύναμή τους, κατά περίπου 60 σταυρούς έκαστη, η δε ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) έχασε 100 ψήφους…

Θυμίζω απλά, πως το 2013 η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κατετάγη δεύτερη δύναμη στους δασκάλους, με μπροστάρη το νεοεμφανιζόμενο τότε στα πράγματα, Γιάννη Στέφο. Έκτοτε άρχισε η κάτω βόλτα. Το 2019… βλέπουμε…

Το Προεδρικό Διάταγμα της κοροϊδίας

Τι πάνε και ρωτάνε οι συνάδελφοι (μου) τους Υπουργούς, κάτι φορές, ρε παιδάκι μου!

Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος γαρ, ο Σωκράτης ο Φάμελλος, ευρισκόμενος χθες στη γενική συνέλευση των ΔΕΥΑ της χώρας στην Άρτα, ρωτήθηκε αν έχουμε καμιά εξέλιξη με εκείνο το προεδρικό διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας…

Θυμίζω απλά πως ο πολιτικός του προϊστάμενος, με το μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπο, Γιώργος Σταθάκης, πριν από δύο μήνες, από τα Γιάννενα, υπόσχονταν απροσδιόριστα, εξελίξεις στο εν λόγω θέμα.

Και όχι, ο Φάμελλος δεν ανακοίνωσε κάτι νεότερο, απλά παρέπεμψε στην επόμενη επίσκεψη στην περιοχή, «αρμόδιου» Υπουργού που θα το παραπέμψει και αυτός στον επόμενο…

Στην κοροϊδία των προηγούμενων, αθροίζουμε και 2,5 χρόνια απάτης των νυν, για το εν λόγω θέμα. Που να μην ήταν και ευαίσθητοι περιβαλλοντικά, οι «σύντροφοι», όπως διατείνονται!

Η ανάπτυξη έρχεται…

Χωρίς πολλά σχόλια παραθέτω δίπλα, εκκαθαριστικό παραγωγού – πτηνοτρόφου. Ως γνωστόν οι μονάδες αυτές, τζιράρουν μεγάλα ποσά αλλά τα έσοδά τους, είναι απείρως μικρότερα.

Στον φόρο που βλέπετε κάτω δεξιά – 209.000 ευρώ – έναντι δηλωθέντος ποσού – 238.000 ευρώ – προσθέστε και τις ασφαλιστικές εισφορές μερικών χιλιάδων ευρώ. Ο άνθρωπος είναι και χρεωμένος στις τράπεζες για να φτιάξει τις μονάδες του.

[Τα “Δήγματα” δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Νέοι Αγώνες” στο φύλλο της 3/6/2017]

 

Tags:

,