«Δήγματα» 21/6/2017

Ένα πραγματικό σενάριο

«Δήγματα» 21/6/2017
[email protected]

Πέμπτη ο Αλέκος λέει: «Θέτε μελέτη; Δε σας την δείχνω…»
Δευτέρα ο Θώμας λέει σε Αλέκο με επιστολή: «Αλέκο, έλα να μας την δείξεις».

Από Τρίτη και μετά ο Θωμάς περιμένει το γράμμα του Αλέκου με την επίσημη άρνηση…

Σας περιέγραψα τηλεγραφικά, τα νεότερα γύρω από το θέμα της μελέτης της Λεωφόρου Νιάρχου.
Δεν είναι σενάριο θεατρικής παράστασης…

Επελαύνουν ξανά οι απινιδωτές;

«Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου, την Πέμπτη 29-06-2017 και ώρα 11:00 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου Σεισμοπλήκτων, θα τοποθετηθεί αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Ν. Ιωαννίνων» μας κάνει γνωστό ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η αλήθεια είναι πως μετά την αποχώρηση Πότση από το σχήμα της Περιφερειακής Αρχής, είχαμε ξεσυνηθίσει τις καρμπόν εικόνες και τα πλάνα από την παράδοση του μηχανήματος και την τοποθέτησή του μέσα στο ειδικό κουτί. Μπήκαν απινιδωτές παντού: γήπεδα, εκκλησιές, χώροι συνάθροισης και εξυπηρέτησης κοινού…

Εύχομαι να μην έρχεται νέο κύμα… επέλασης απινιδωτών ή τουλάχιστον – κι αυτό είναι το λάθος – να μπαίνουν οι απινιδωτές χωρίς το σχετικό επικοινωνιακό ταρατατζούμ.

Οι αφανείς… ήρωες…

Είναι ίσως μια από τις λίγες φορές που θα πω καλό λόγο για κάποιον αλλά δεν δίστασα ποτέ να επαινέσω μια αποτελεσματική παρέμβαση όταν υπήρξε ή μια καλή πολιτική πράξη – δεν είμαι μίζερος, απλά προσπαθώ να ασκώ κριτική στην – όποια – εξουσία.

Οι τέσσερις – ζωή να ’χουν – βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ όμως, είναι γεγονός πως ελάχιστες φορές αυτά τα 2,5 τελευταία χρόνια, απασχόλησαν την τοπική επικαιρότητα, με μια θετική είδηση ή πολιτική επιτυχία τους. Μπορεί να φταίει η διαπραγμάτευση – είναι ένα επιχείρημα που πάει με όλα, τα τελευταία χρόνια, όπως η Coca Cola…

Υπάρχει όμως, και το αφανές έργο στην κοινοβουλευτική δράση ενός βουλευτή που είναι η συμμετοχή του στην προπαρασκευή ενός σχεδίου νόμου. Ο Γιάννης ο Καραγιάννης, στον τομέα αυτό έχει να επιδείξει πολλή δουλειά, η οποία όπως είπα, δεν φαίνεται ούτε αμείβεται πολιτικά, όπως μερικά ρουσφέτια ή κάμποσα «κατόπιν ενεργειών» μου. Και σε αυτά δεν διακρίνεται, ο εν λόγω βουλευτής, όπως ξεχωρίζει επίσης από τους άλλους τρεις, στο γεγονός ότι δεν καταπίνει αμάσητη την γραμμή του κόμματος κάθε φορά, μετά από μια διαπραγματευτική «επιτυχία».

…και ο αναπτυξιακός – τρομάρα του! – νόμος

Γνωρίζει ο Γ. Καραγιάννης, ως άνθρωπος της αγοράς που πριν γίνει βουλευτής μοχθούσε για το μεροκάματο και δεν περίμενε να πέσει ο μισθός «βρέξει – χιονίσει», πως τα περί ανάπτυξης κυβερνητικά φληναφήματα που στο νέο αφήγημα εμπλουτίζονται με την έκκληση προς την Ευρώπη να σχεδιάζει αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα για την Ελλάδα, είναι κενά περιεχομένου, αν τα παραγωγικά Υπουργεία δεν τρέξουν με 300 τώρα.
Γνωρίζει άλλος κυβερνητικός βουλευτής πλην Καραγιάννη πως ο αναπτυξιακός νόμος που με πανηγυρισμούς ψήφισε πριν από έναν χρόνο η κυβέρνηση, δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί, γιατί υπολείπονται μερικές δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και εφαρμοστικές εγκύκλιοι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή; Αμφιβάλλω…

Οι διαμαρτυρίες που δεν θα δούμε

Δάκρυα, πορείες και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις προετοιμάζονται, μαθαίνω, ενόψει της επικείμενης πώλησης του εργοστασίου της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου – η είδηση είναι φανταστική και αφορά μια Ελλάδα με αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ!

Το δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για το σύνολο του ενεργητικού της Μεταλλουργικής, η οποία έχει τεθεί σε ειδική εκκαθάριση από το 2016, διενεργεί ο εκκαθαριστής. Η «Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές Α.Ε.» καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προσφορές ως την Παρασκευή 14 Ιουλίου για το σύνολο του ενεργητικού. Οι προσφορές θα αποσφραγιστούν στις 18 Ιουλίου.

Ενδέχεται ως τότε δηλαδή, να γνωρίζουμε ποιος αγοράζει το εργοστάσιο, στην εσχατιά της Ηπείρου που απασχολεί σήμερα, 53 ανθρώπους.

Αυτό που δεν ξεκίνησαν και δεν ολοκλήρωσαν οι Σαμαροβενιζέλοι, έρχονται να αποτελειώσουν οι ευαισθητούληδες «σύντροφοι» της αριστεροδεξιάς και αν τα πράγματα δεν ήταν εξόχως σοβαρά για τις 53 οικογένειες που ζουν από το εργοστάσιο, θα συνέχιζα την πλάκα με την αξιοπιστία των νυν κυβερνόντων.

Τα πράγματα είναι σοβαρά γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση που με τροπολογία της Όλγας έδωσε το δικαίωμα των μετατάξεων στους εργαζόμενους. Άπαντες έκαναν αίτηση αλλά κανείς δεν γνωρίζει πόσους μπορεί να απορροφήσει το δημόσιο και αναζητούν τώρα απαντήσεις από την αρμόδια Υπουργό. Θα τη συναντήσουν άραγε;

Γιατί κανείς εδώ που τα λέμε, δεν πιστεύει πως όποιος αγοράσει το εργοστάσιο – το όνομα Στασινόπουλος είναι το μοναδικό που ακούγεται- θα κρατήσει ανοιχτή τη μονάδα και δεν θα πάρει απλά εξοπλισμό και σκραπ για να την κάνει για αλλού, κρατώντας βέβαια και το όνομα.
Θυμάστε τι έγινε όταν παραμονές εκλογών του 2015 πήγαν να πουλήσουν τα κρατικά οικόπεδα στους Αμπελόκηπους; Βγήκε στο δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ Δυτικών Συνοικιών και περιχώρων… Έκτοτε η οργάνωση κρατικοποιήθηκε και σταμάτησε τις κινητοποιήσεις. Οι άλλοι δεν προλαβαίνουν…

Ανεβάζει ρυθμούς η κεντροδεξιά παράταξη στο Δήμο

Ανεβάζει προεκλογικούς ρυθμούς η παράταξη Γκόντα, αν κρίνουμε από τη συχνότητα με την οποία δημοσιεύει δελτία τύπου, τον τελευταίο καιρό…

Το ίδιο δε, φαίνεται και από τη σκλήρυνση της ρητορικής της εντός του δημοτικού συμβουλίου.
Το λέω αυτό με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση με την οποία η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» οικειοποιείται το έργο αποκατάστασης της χωματερής της Δουρούτης. Όλα καλά.
Η δημοτική αρχή Γκόντα πήρε την πολιτική απόφαση και μελέτησε το έργο. «Ξεμαλλιάστηκε» ο τότε Δήμαρχος – με τη δέουσα υπερβολή οι λέξεις, μιας και ο Νίκος δεν φημίζεται για την πλούσια κόμη του! – και με τον συνάδελφό του Αχιλλέα Σίντο που αργότερα, ενέταξε στο ψηφοδέλτιό του, στις εκλογές του 2010.

Αλλά δεν ξεχνάμε και λεπτομέρειες που παραλείπει να επισημάνει η ανακοίνωση: οι μελέτες δεν ήταν πλήρεις, το δημόσιο ξεκατίνιασμα με τον Πανοζάχο, εκείνο το διάστημα, πήγαινε γόνα… λόγω της κακής συνεργασίας που είχε επιπτώσεις στην πορεία του έργου, οι φάκελοι πηγαινοέρχονταν στις Βρυξέλλες και οι επόμενοι παρέλαβαν ένα λειψό μελετητικά έργο που έπρεπε να συμπληρωθεί με χρήμα και πρόσθετες μελέτες.

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Μια έκκληση για τις πλατείες

Σιγά σιγά με τις πλατείες, παιδιά, εκεί στο Δήμο Ιωαννιτών…

Τελειώστε με τη μία πλατεία για να πάτε μετά στην επόμενη. Όχι όλες μαζί, σας παρακαλώ.
Το λέω αυτό, γιατί διάβασα χθες, για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την πλατεία Πύρρου.
Μας φάγανε οι μεγάλες ιδέες. Κολλάτε όσες πλάκες μείνανε στην πλατεία Μαβίλη, εν ανάγκη όλοι μαζί πάρτε μυστρί και φτυάρι, για να σταματήσουν οι επιχειρηματίες να βλέπουν εφιάλτες και το σκεφτόμαστε αργότερα για την κεντρική πλατεία…

[ Τα “Δήγματα” δημοσιεύτηκαν στο φύλλο της Τετάρτης, 21 Ιουνίου 2017,
της εφημερίδας “Νέοι Αγώνες” ]

 

Tags:

,