«Δήγματα» 19/6/2017

Το happy end στο σίριαλ της Νιάρχου…

[email protected]

Το τελευταίο τοπικό σίριαλ με τίτλο «λεωφόρος Νιάρχου», μπορεί να έχει ευτυχές τέλος, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για όλους τους ενδιαφερόμενους – και για τους πολλούς που θα χρησιμοποιούν έναν ασφαλή δρόμο και για τους «λίγους», τους έχοντες έννομο συμφέρον από το έργο – αν Περιφέρεια, Δήμος Ιωαννιτών και κάτοικοι – επιχειρηματίες καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και διαπραγματευτούν.

Λέω «διαπραγματευτούν» γιατί οι στοχεύσεις στην εξίσωση είναι πολλές και εν μέρει αντικρουόμενες: έτσι, ο Καχριμάνης θέλει να φτιάξει το έργο, οι πολίτες θέλουν το έργο να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να ζουν κανονικά και να δουλεύουν χωρίς προβλήματα και ο Δήμος τέλος, θέλει μεν το έργο, αλλά στο μικρότερο δυνατό κόστος, ώστε να του μείνουν χρήματα από το ΣΒΑΑ και για άλλα έργα.

Είναι δύσκολη η εξίσωση αλλά όχι άλυτη, νομίζω, αρκεί οι εμπλεκόμενες πλευρές να μην ταμπουρωθούν στην αδιαλλαξία τους, εφευρίσκοντας άλλοθι και μικροκατηγορίες για τις άλλες πλευρές, γιατί είναι σίγουρο πως τότε, θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Κάποια βήματα προς τα πίσω φαίνεται διατεθειμένος να κάνει ο Καχριμάνης, ο Μπέγκας αντιλαμβάνεται με καθυστέρηση πως κακώς επέτρεψε να ξεφύγει η κατάσταση και κακώς κάλυψε τις απρέπειες που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο κατά Καχριμάνη, μόνο οι κάτοικοι με νέα τους ανακοίνωση χθες, διατηρούν την ένταση στο όλο θέμα, από εύλογη ανησυχία.

…και μια υπόθεση εργασίας με φαντασία!

Και θα τολμήσω μια προβολή στο μέλλον – το άμεσο και όχι πολύ μακρινό – χρησιμοποιώντας την υπόθεση εργασίας ότι ο Αλέκος Καχριμάνης έχει βάλλει πλώρη για το Δήμο Ιωαννιτών, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση εργασίας, ο Καχριμάνης θέλει να τελειώσει το μεγαλύτερο έργο υποδομής, αναμφίβολα, μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, μετά την Κενάν Μεσαρέ, των τελευταίων ετών και να λέει στα «μπαλκόνια» των δημοτικών εκλογών του 2019, ότι «αυτό το έργο το έφτιαξα εγώ»…

Αλλά και στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, γιατί ενδεχομένως κολλήσουν οι απαλλοτριώσεις της Νιάρχου, με υπαιτιότητα των κατοίκων, «ακούω» ήδη τον Καχριμάνη να λέει στην κεντρική προεκλογική του ομιλία το Μάιο του 2019: «κάποιοι δε μας άφησαν να φτιάξουμε τη λεωφόρο Νιάρχου και πρέπει να απολογηθούν στη γιαννιώτικη κοινωνία»… – θα εννοεί τον Μπέγκα, πιθανότατο αντίπαλό του.

Οι διάφορες κινήσεις λοιπόν, μήπως πρέπει να ιδωθούν και μέσα από τη συγκεκριμένη οπτική, ή μήπως είμαι διεστραμμένα φαντασιόπληκτος; Κάθε απάντηση δεκτή!

Και μια συμβουλή

Όσο Αλέκο και Θωμά μου, μαλώνετε για τους δρόμους, να επισημάνω απλώς, πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για το πρώτο τρίμηνο του 2017, στην Ήπειρο περί τους 102.800 άνθρωποι είχαν εργασία (κάθε είδους). Αυτό, σε ποσοστά σημαίνει ότι η ανεργία έφτασε το 26,3%, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ταυτόχρονα, τέταρτο σε όλη τη χώρα.

Απαραίτητοι οι δρόμοι, δε λέω…

Αλλά αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση φρόντιζε για αυτό που λέμε ανάπτυξη, περισσότερο από ότι κάνει το κράτος, η προσφορά της στους συνανθρώπους μας, θα ήταν απείρως μεγαλύτερη.

Παράδειγμα «μη αποτελεσματικότητας»

Το περιεχόμενο και το επίπεδο του αντιπολιτευτικού λόγου στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων με αφήνει τις περισσότερες φορές, παγερά αδιάφορο – για να μην κάνω κάποια άλλη αξιολογική κρίση που θα δυσαρεστήσει φίλους…

Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για αντιπολίτευση; Θα μπορούσε να ήταν αυτή μια απάντηση εκ μέρους της μειοψηφίας αλλά θα αποδείξω παρακάτω πως δε συμβαίνει αυτό…

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας ήταν η επέκταση του μισθωτηρίου της πρώην Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, για τη χρήση του κτιρίου από τα δύο στεγαζόμενα εκεί νηπιαγωγεία, μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Το κτίριο ως γνωστόν, έχει μισθωθεί από το Πανεπιστήμιο για την έδρα της Αρχιτεκτονικής Σχολής αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει, όσο τα δύο νηπιαγωγεία δε βρίσκουν στέγη.

Αν εξαντλήσουμε ολόκληρη και την επόμενη σχολική χρονιά, θα συμπληρώνονται τέσσερα (4!) χρόνια αναζήτησης κτιρίου για τα δύο σχολεία!!!

Παρ’ ότι ο Δήμος εκμεταλλεύεται την ανοχή της Πρυτανικής Αρχής, δεν είναι μνημειώδης ανικανότητα να μη βρίσκεται λύση από τη δημοτική αρχή, σε ένα θέμα που «παρέλαβε» από τη στιγμή που άρχισε να διοικεί; Αν κάποιος θελήσει να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής, δεν είναι αυτό ένα τρανταχτό παράδειγμα;

Η δικαίωση της στήλης…

Έγραφα από αυτήν εδώ τη στήλη, στις 3 Απριλίου του 2017, αναφερόμενος στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ: «…κάποιοι βουλευτές φροντίζουν να «κονταίνουν» πρόσωπα ικανά και με φιλοδοξίες, τα οποία φοβούνται αν έθεταν υποψηφιότητα, όπως για παράδειγμα ο Σπύρος ο Πάικας. Αμφιβάλλω πάντως, αν ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ αντέξει ως το τέλος, τον πόλεμο που κατόπιν εντολών άνωθεν, δέχεται από μέλη της διοίκησής του» (Δήγματα, 3/4/2017).

Η επιβεβαίωση της πρόβλεψης της στήλης έρχεται δυόμιση μήνες μετά, αφού με δεδομένο τον τερματισμό της λήξης της θητείας του ΔΣ, ο Σπύρος ο Πάικας αρνήθηκε να συνεχίσει να παριστάνει τον πρόεδρο υπό αμφισβήτηση, παρ’ ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή πρότεινε στον Υφυπουργό την ανανέωση της θητείας του παρόντος ΔΣ. Εντός των επομένων ωρών, αναμένεται η δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού του μέχρι πρότινος γραμματέα Παλατζίδη Ευάγγελου, στη θέση του προέδρου του ΠΕΑΚΙ.

Έχει ενδιαφέρον στο εξής λοιπόν, να κριθούν για την απόδοσή τους όσοι αμφισβητούσαν τον δικηγόρο και να δούμε αν η υπέρμετρη «αριστεροσύνη» με την οποία τον αντιπολιτεύτηκαν, θα εξακολουθήσει να χαρακτηρίζει τις απόψεις τους ή αν θα προτιμήσουν το παράδειγμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που διαπρέπει στη… ρυθμική γυμναστική… Αναφέρομαι σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, επί του οποίου θα επανέλθω λίαν συντόμως…

Όλα καλά, Παυλή

Όλα πρίμα βαίνουν στο χώρο της δημόσιας υγείας, αν κρίνει κανείς από το χρόνο που της αφιερώνει ο αναπληρωτής Υπουργός Πολλάκης, όταν «αδειάζει» από τις μπαλωθιές, τα θαψίματα δημοσιογράφων και τις αναρτήσεις του στο fb…

Το ότι Ιούνιο μήνα, νοσηλευτικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων δεν έχουν ακόμα εγκεκριμένο προϋπολογισμό (!) μπορεί να είναι ατυχείς συμπτώσεις ή λεπτομέρειες.
Με ενδιαφέρον λοιπόν, αναμένεται το πρώτο ΔΣ του νοσοκομείου την ερχόμενη Δευτέρα, με 60 θέματα στην ημερήσια διάταξη…

[ Τα “Δήγματα” δημοσιεύτηκαν στο φύλλο του Σαββάτου 17 Ιουνίου 2017 της εφημερίδας “Νέοι Αγώνες” ]

 

Tags:

,