«Δήγματα» 17/4/2017

Τα Πασχαλιάτικα μηνύματα

Μες στο δράμα… βρήκα τα μηνύματα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών για το Πάσχα. Τα γνωστά κλισέ για το Πάσχα και την Ανάσταση διάβασα στα δύο μηνύματα αλλά η ουσία τους μάλλον κλίνει υπέρ του θείου δράματος που προσαρμόζεται στο καθημερινό δράμα του μέσου Έλληνα.

«Δυστυχώς σήμερα, η ζωή των περισσότερων συμπολιτών μας δυσχεραίνεται καθημερινά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που συνεχίζεται και εμβαθύνεται, συμπαρασύροντας ολοένα και περισσότερους κλάδους» λέει ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και συνεχίζει: «Η Περιφέρειά μας, η Ήπειρος, δεν έμεινε έξω από το “χορό”. Κάθε άλλο. Δοκιμάζεται, ζει το δικό της “Γολγοθά”»… Κατά τι πιο δραματική βρήκα τη δήλωση από ότι θα περίμενα…

Από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών, ο Θωμάς Μπέγκας δεσμεύεται ότι αυτό για το οποίο θα παλέψει είναι «κόντρα σε κάθε δυσκολία να συνεχίσει να δίνει καθημερινά τη μάχη του για το καλύτερο». «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με επιμονή προσπαθώντας να στηρίξουμε όσους χτυπήθηκαν πιο σκληρά από τη κρίση». Πώς είναι το ερώτημα, Δήμαρχε; Ηθικά μόνο;Γιατί αν, μέρες που είναι, θυμηθούμε και την ανακοίνωση της Eurostat για το ΑΕΠ της κάθε χώρας και της κάθε περιφέρειας της Ευρώπης, το Γολγοθά νομίζω – και συμπαθάτε με που το λέω κ. Περιφερειάρχα και κ. Δήμαρχε – τον ανεβαίνει ο καθένας μόνος του.

Οφείλουν εξηγήσεις για τα παραπάνω γεύματα

Το χοντρό «δούλεμα» που μας ρίχνουν όλοι ανεξαιρέτως οι κυβερνώντες, γύρω από τη μπίζνα του προσφυγικού στην περιοχή μας, ξεμπροστιάζει η συνάδελφος Βάσω Σκουλίκα στο www.epiruspost.gr (εδώ http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/43777-2017-04-13-04-16-56.html) με την απόφαση για τη διενέργεια διαγωνισμού για τη σίτιση των προσφύγων μόνο των Δολιανών και όχι και των 400… «αόρατων» του Κατσικά, για το μήνα Απρίλιο.

Μετά την κατακραυγή που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του www.insidestory.gr για τη χρέωση πολλαπλάσιων μερίδων φαγητού για τους φιλοξενούμενους σε διάφορα κέντρα προσφύγων, έναντι του αριθμού των πραγματικά διαμενόντων σε κάθε δομή, εξέδωσαν ανακοινώσεις το ΓΕΕΘΑ, οι ΑΝΕΛ των Ιωαννίνων και έκανε δηλώσεις ο «Κατσικάρχης» Φίλιππας Φίλιος, ως μη όφειλε… «Ανυπόστατα, ψευδή, ανάξια σχολιασμού» ήταν οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο πρώην Δήμαρχος για τα εν λόγω δημοσιεύματα και η δική του εξήγηση για τα παραπανίσια γεύματα που σύμφωνα με τους διαγωνισμούς, παραγγέλνονταν στις αναδόχους του έργου εταιρείες, ήταν η ετοιμότητα… Μιλώντας για τον Κατσικά συγκεκριμένα, ο κ. Φίλιος υποστήριξε πως για λόγους ετοιμότητας, παραγγέλνονταν αλλά δεν παρασκευάζονταν 400 γεύματα κι επομένως, δεν πληρώνονταν.

Με την εξέλιξη της μη πρόβλεψης γευμάτων για τον άδειο Κατσικά, στον διαγωνισμό του Απριλίου, τι να υποθέσουμε; Ότι δεν θα έλθουν πρόσφυγες από τα νησιά, όπως θεωρεί δεδομένο ο κ. Φίλιος; Ότι εξέλιπε ξαφνικά ο λόγος της διαρκούς ετοιμότητας, γιατί έχει τον τρόπο ο πρώην Δήμαρχος να μαγειρέψει αύριο, αν χρειαστεί 400 γεύματα, σπίτι του;;;

Για να μη γίνομαι λοιπόν, κακός, οφείλει ο ίδιος ο κ. Φίλιος να απαντήσει εκ νέου και να πιει ολόκληρο το πικρό ποτήρι που μόνος του, σήκωσε από το τραπέζι, όταν προέκυψε το θέμα. Η ιστορία του προσφυγικού είναι βρώμικη από πολλές πλευρές και όποιος τολμά να την αγγίξει, λερώνεται… Ας το έχουν όλοι κατά νου, αυτό.

Οι «νονοί» της παραχώρησης του Πάρκου Πυρσινέλλα

Το άρθρο 8 του νόμου για τους δασικούς χάρτες δεν το ψήφισε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και η ΝΔ. Προφανώς, εδώ μέτρησε ο λόγος του «γαλάζιου» βουλευτή του Νομού μας, πρώην Υπουργού. Κι αυτό μοιάζει φυσιολογικό.

Μου έκανε πάντως, εντύπωση, που στην πρεμούρα κάποιων εκ των κυβερνητικών βουλευτών να οικειοποιηθούν την πολιτική λύση για την παραχώρηση του Πάρκου Πυρσινέλλα στο Δήμο Ιωαννιτών, αγνόησαν με τόσο επιδεικτικό τρόπο τη δουλειά που έκανε η δημοτική αρχή. Και δεν ήταν μόνο η πρώτη πανηγυρική ανακοίνωση, κοινή, των τεσσάρων βουλευτών, στην οποία καμία αναφορά δεν γίνονταν στην νομοθετική πρόταση που έκανε ο Δήμος με τους νομικούς του, αλλά και τοποθετήσεις όπως της Μερόπης της Τζούφη, από το βήμα του κοινοβουλίου… Δεν βρήκε μια (με αριθμό 1) λέξη να πει η κ. βουλευτής για το Δήμο, σε αντίθεση με τον Γιάννη Καραγιάννη, ο οποίος απέδωσε τα… νόμιμα στη δημοτική αρχή και κράτησε, σε χαμηλό τόνο, την αναφορά του και στην απαραίτητη και εξίσου σημαντική, συνεισφορά και των κυβερνητικών βουλευτών, για την ευτυχή κατάληξη.

Τέλος, η άκριτη υιοθέτηση της κατηγορίας «φταίει ο Γκόντας που δε δήλωσε στο Κτηματολόγιο το Πάρκο» από τους Τζούφη και Καραγιάννη, στην τοποθέτησή τους στη βουλή, κινείται στη γραμμή Φίλιου και προφανώς οι δύο βουλευτές αγνοούν πως σε τελευταία του αναφορά για το θέμα, ο Θ. Μπέγκας έχει αναθεωρήσει αυτή την εκδοχή. Ως προς τούτο, θα ανέμενα πάντως, μια ανακοίνωση από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» που να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Αλλά δεν την είδα…

Ένας πρακτικός Δήμαρχος

Η επαναλειτουργία του πρώην «Ξενία» της Άρτας, ως ξενοδοχειακής μονάδας, μπορεί να μην προχώρησε όπως είχε δρομολογηθεί με αλλεπάλληλες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ανεξαρτήτως διοίκησης, λόγω της αντίθετης άποψης των δύο τοπικών βουλευτών, του ΚΑΣ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η δημοτική αρχή του Χρήστου Τσιρογιάννη ωστόσο δεν επιμένει στο πρώτο σχέδιο αλλά περνά στο plan b, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος tv1, ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης. Το plan b προβλέπει λειτουργία του «Ξενιά» με συνδυασμό χρήσεων για ψυχαγωγία και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με πόρους από το ΕΣΠΑ.

Παρά τη σφοδρή σύγκρουσή του με την πανίσχυρη Όλγα, ο Δήμαρχος αποδεικνύει πως το μόνο που θέλει να κάνει, είναι τη δουλειά του, για το καλό της πόλης του και ξεπερνώντας τις εμμονές των κυβερνώντων, λέει σήμερα «και καφετέρια για να έχει έσοδα ο Δήμος και να ανοίξει το «Ξενία» και πολιτιστικός χώρος, για να ικανοποιηθούν οι συριζαίοι»…
Γιατί αν ο Δήμαρχος ήταν πολιτικάντης, θα μπορούσε να περιμένει τον Κυριάκο, να γίνει Πρωθυπουργός και όπως του έταξε προ καιρού, να κάνει το «Ξενία» ξενοδοχείο, με τη «βούλα» του ΚΑΣ. Γιατί κανείς υποψιασμένος δε μπορεί να πιστέψει πως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μένει ανεπηρέαστο από πολιτικές υποδείξεις, οπότε θα μπορούσε με κυβέρνηση ΝΔ να αλλάξει την απόφαση που πήρε, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αλλά προφανώς ο κ. Τσιρογιάννης δεν κάνει όνειρα και μένοντας προσγειωμένος, επιδιώκει στόχους ρεαλιστικούς.

Το κόμμα «Δημοκρατική Ευθύνη»

Ο Σπύρος ο Ζαφείρης και ο Γιάννης ο Μιττάκος είναι τα δύο πρόσωπα από την Ήπειρο που μετέχουν στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος «Δημοκρατική Ευθύνη», μετά την ανάδειξή τους στη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, του πρώτου, και του μέλους του Γενικού Συμβουλίου, του δεύτερου. Ίσως ο Σπύρος Ζαφείρης που δεν είναι Ηπειρώτης αλλά ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στα Γιάννενα τα τελευταία χρόνια, να είναι και ο «Γιαννιώτης» με το υψηλότερο κομματικό αξίωμα σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών βέβαια, στη δύναμη των κομμάτων.
Ενόψει εκλογών, τους επόμενους 15 με 18 μήνες, εικάζω… αναφέρομαι στο κόμμα που στήριξε με όλες του τις δυνάμεις, έχοντας ως στόχο να αναδείξει νέα πρόσωπα και όχι να γίνει ο ίδιος αρχηγός, ο Θεσπρωτός πρώην Υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, και κάνω μια πρόταση – επιλογή σε όσους δεν ξέρετε τι να ψηφίσετε. Αυτό και θα επανέλθω…

Τη… μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας
(Δημοσιεύθηκαν στους “Νέους Αγώνες” της 15/4/2017)

 

Tags:

,