«Δήγματα» 15/6/2017

Ο «υποψήφιος» για υποψήφιος Νάστος

[email protected]

Ένα όνομα που ακούγεται τον τελευταίο καιρό, ως ενός σίγουρου ενδιαφερόμενου υποψήφιου βουλευτή με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» στο Νομό Ιωαννίνων, είναι αυτό του Δημήτρη Νάστου.

Ο για πολλά χρόνια πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, τέως Δήμαρχος Μπιζανίου και μέλος των δημοτικών αρχών Φίλιου και Μπέγκα στο Δήμο Ιωαννιτών, είναι το όνομα που επικαλούνται όσοι το τελευταίο διάστημα από τον χώρο του τοπικού ΠΑΣΟΚ, ερωτώνται για τα εσωτερικά τους… Αν ρωτήσεις δηλαδή, «ποιοι ακούγονται για υποψήφιοι με τη ΔΗΣΥ;», θα σου απαντήσουν οι 9 στους 10: «Ο Τάκης ενδιαφέρεται».

Από το ενδιαφέρον βέβαια, μέχρι την υποψηφιότητα υπάρχει δρόμος μακρύς. Ο Νάστος πάντως, είχε ηγετικό ρόλο στο τοπικό ΠΑΣΟΚ για χρόνια και ενδεικτικά θυμίζω, πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, τις πρώτες του «Καλλικράτη», ήταν υπεύθυνος της ΝΕ Ιωαννίνων για τις υποψηφιότητες των Δημάρχων που θα έπαιρναν το κομματικό χρίσμα.

Βέβαια, με την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου από τον ΓΑΠ, ο Νάστος αποστασιοποιήθηκε από τον ΠΑΣΟΚ και άρχισε να λέει το γνωστό πως «το ΠΑΣΟΚ έφυγε από τις θέσεις του, όχι εγώ από αυτό»… Αλήθεια επίσης είναι, πως δεν ταυτίστηκε ποτέ με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη με πολλούς ΠΑΣΟΚους…

Ο πρώτος του «χορού» και οι «γωνίες»

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Πέρα από το παραπολιτικό ενδιαφέρον για το τοπικό ΠΑΣΟΚ…
Γιατί σαν παλιά που… στο κουρμπέτι, ο Δημήτρης γνωρίζει πως αν βάζεις πλώρη για κάτι μεγάλο, πρέπει να ακούγεσαι και σερνόμενος πίσω από την γραμμή της δημοτικής παράταξης, εν προκειμένω, δε μπορείς να φανείς.

Γι’ αυτό λοιπόν, και εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί το προχθεσινό ξέσπασμα του Νάστου στο δημοτικό συμβούλιο κατά του Καχριμάνη, αναφορικά με τη μελέτη της Νιάρχου. Ο Νάστος προχθές, έσυρε τον “αντικαχριμανικό” χορό της δημοτικής αρχής κατά του «αγά» Περιφερειάρχη – έτσι σχεδόν τον περιέγραψε, δις μάλιστα – που θέλει να επιβάλλει μια κακή μελέτη στην πόλη για την κατασκευή ενός δρόμου…

Εδώ Τάκη μου, διαφωνώ οριζόντια και κάθετα, γιατί μπορεί να θες να στηρίξεις όσους φωνάζουν για το δρόμο, αλλά εκτρέπεσαι σε ατραπούς λαϊκισμού, όταν αγνοείς τις διαδικασίες προετοιμασίας ενός έργου που συνέχισε από την κρατική Περιφέρεια και δεν ξεκίνησε ο Καχριμάνης – η χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας, τα λέει όλα και δεν χρειάζονταν τίποτα παραπάνω.

Το εντυπωσιακό είναι πως ο Καχριμάνης «φόρτωσε» και έβαλε ευθέως κατά της δημοτικής αρχής. Αυτό που δεν ήθελε δηλαδή ο Μπέγκας με τίποτα, να συμβεί, έγινε… Έμαθε ενδεχομένως, πως στην πολιτική δε μπορεί να πορεύεσαι συνεχώς, λειαίνοντας γωνίες και κρατώντας τους πάντες ευχαριστημένους. Οφείλεις ενίοτε να σπάσεις αυγά και να πεις αλήθειες. Παρεμπιπτόντως, οφείλει και ένα ευχαριστώ στην αντιπολίτευση ο Δήμαρχος, γιατί τον έβγαλε από πολύ δύσκολη θέση.

Στοίχημα;

Καλώς ή κακώς, το έργο αυτό ο Καχριμάνης θέλει να φέρει την υπογραφή του και καλό ή κακό… θα προχωρήσει, αν δεν προκύψουν θέματα με τη Δικαιοσύνη.

Κλείνω εδώ, κάνοντας και μια πρόταση: γιατί δεν τολμά η δημοτική αρχή ένα δημοψήφισμα για το ποιος θέλει και ποιος όχι το έργο; Νομίζω ότι θα κερδίσει η Περιφέρεια.

Οι ρυθμίσεις στην παραλίμνιο

Δε μπορούσαν ή δεν ήθελαν να αλλάξουν τα πράγματα στην παραλίμνιο περιοχή, οι διοικούντες αλλά και οι μετέχοντες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ιωαννιτών;

Η τελική εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο δεν μεταβάλλει σημαντικά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Μώλο, από την πυκνή κίνηση των τουριστικών λεωφορείων και μια άποψη που εξηγεί την απόφαση, είναι η απροθυμία να «σπάσουμε αυγά» και να ταράξουμε τα συμφέροντα των Νησιωτών που θέλουν τον πελάτη μπροστά στη βάρκα. Απροθυμία διαπαραταξιακή… Κι αυτό είναι το εντυπωσιακότερο.

Η άλλη άποψη που εκφράστηκε και από την Ελένη Βασιλείου, αρμόδια αντιδήμαρχο κυκλοφοριακών θεμάτων, θίγει κεκτημένα. Και μειοψήφησε…

Ως εκ τούτου, ένα κυκλοφοριακό θέμα δεν το εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο η αρμόδια αντιδήμαρχος αλλά ο πρόεδρος της επιτροπής ποιότητας ζωής. Αυτά.

Οι διεργασίες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Δύο Δευτέρες με διαδικασίες προετοιμάζει η περιφερειακή επιτροπή της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» στα Γιάννενα, όπως μου επεσήμαναν «σύντροφοι», απαντώντας στο σχετικό σχόλιο του περασμένου Σαββάτου.

Το κόμμα προετοιμάζεται για τη συνδιάσκεψη, προγραμματική και αρχών, στα τέλη Ιουνίου αλλά τίποτα δεν θυμίζει το πόσο σοβαρή είναι αυτή η συνάντηση, αν αναλογιστούμε ότι για χάρη της επήλθε προ εβδομάδων, η πλήρης ρήξη ανάμεσα στους Φωφικούς και τους Ανδρουλακικούς.
Η ρήξη μαθαίνω μπορεί να βαθύνει ακόμα περισσότερο, αν η πρόεδρος προχωρήσει στη μονομερή αλλαγή του καταστατικού του κόμματος, προκειμένου να νομιμοποιήσει την παραμονή της στην προεδρία, για όσο διάστημα αυτή θελήσει… με την ανοχή του Παπανδρέου τουλάχιστον, τον οποίο στήριξε για Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Αισχρά ψεύδη

Υπάρχει περίπτωση να «τσοντάρουν» από ένα πενηντάρικο ο καθένας οι επ’ αντιμισθία αντιδήμαρχοι για να πάρει μεροκάματο και ο αντιδήμαρχος που δεν αμείβεται σήμερα;
Θέλω να πιστεύω ότι είναι αισχρά ψεύδη αυτά που ακούγονται για ένα μεγάλο Δήμο της Ηπείρου…

Τοξικά κόμματα

Δε θα μπορούσε να μην έχει και λίγο ΣΥΡΙΖΑ η στήλη σήμερα…
Οι «σύντροφοι» ετοιμάζονται για εκλογές… Γενικώς… Μα είναι Βουλευτικές, μα είναι Αυτοδιοίκηση, μα είναι πολιτιστικός σύλλογος… Μετράνε δυνάμεις… και επιχειρούν να «τρουπώσουν» σε κάθε έκφραση εξουσίας.

Πλησιάζει ο καιρός λοιπόν που θα μάθουμε και ποιοι επιχειρηματίες στην Ήπειρο είναι ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μέχρι σήμερα, στα Επιμελητήρια, δεν είχε υπάρξει ούτε ελάχιστο «ροζάκι» – το χρώμα του κόμματος – στις κατά καιρούς εκλογές.

Έτσι, οι τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ διπλαρώνουν πετυχημένους προέδρους Επιμελητηρίων που έχουν σχεδόν εξασφαλισμένη την επανεκλογή τους στις εκλογές του Νοέμβρη και παρακαλάνε για μια θέση στα ψηφοδέλτια.

Δεν είναι όμως, θαρρώ, μακριά ο καιρός που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το τοξικό στοιχείο της πολιτικής, όπως ήταν παλιότερα το ΠΑΣΟΚ…

[Τα “Δήγματα” δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Νέοι Αγώνες” στο φύλλο της 14/6/2017]

 

Tags:

,