«Δήγματα» 12/6/2017

Φαρμακερός Καλογιάννης

[email protected]

Με ατάκες – «φαρμάκι» για το Μέτσοβο και τους τοπικούς φορείς – λέγε με Καχριμάνη, ή και Τασούλα – που ζήτησαν την εξαίρεση των Μετσοβιτών από τα διόδια της Παμβώτιδας, εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος tv1 προχθές, ο πρώην Υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, τοποθετούμενος για το θέμα που έχει προκύψει με τους 10 επιπλέον σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού.
Ο κ. Καλογιάννης κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση για τα 2,5 χρόνια θητείας του Σπίρτζη στο Υπουργείο Υποδομών, για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση του συστήματος αναλογικής χρέωσης των διοδίων σε όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες, χωρίς να παραβλέψει και την ευθύνη της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου που θα μπορούσαν να είχαν «τρέξει» την εγκατάσταση από το 2013 – Υπουργός τότε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Η λογική του πρώην Υπουργού ήταν πως δε χωράνε μικροπολιτικές και τοπικισμοί σε τέτοια θέματα και σύγκρινε το αίτημα για την εξαίρεση των Μετσοβιτών με τους κατοίκους της Βαρυμπόμπης, οι οποίοι ελέω υποψηφιότητας Σπίρτζη στο Υπόλοιπο Αττικής, πετυχαίνουν να μη μπει όπως προβλέπεται, ένας επιπλέον σταθμός διοδίων της Αττικής Οδού στη συγκεκριμένη περιοχή.

Δυο ξένοι, στο ίδιο κόμμα

Ένα θέμα η Εγνατία και δεύτερο, το θέμα της χάραξης του Ε65… για το οποίο είναι ο μοναδικός που επιμένει να προχωρήσει η χάραξη με την οποία έρχεται ο δρόμος πιο κοντά στην Ήπειρο.

Έχει συμπληρωθεί σχεδόν χρόνος από τη στιγμή που ανακινήθηκε το θέμα. Έγιναν συσκέψεις και το επιχείρημα Δήμου, Περιφέρειας, ΤΕΕ και όσων άλλων απέφυγαν να «αγγίξουν» το θέμα, ήταν πως κάθε αίτημα για χάραξη άλλη από εκείνη που γουστάρει ο πιθανός ανάδοχος, θα καθυστερήσει το έργο.Ο Σπίρτζης είπε σε μια από τις πολλές επισκέψεις του στην περιοχή μας, πως το Υπουργείο κάνει τη χάρη στον ανάδοχο, φέρνοντας τη διασταύρωση Ε65 – Εγνατίας στο Κηπουριό, γιατί είναι οικονομικότερη η χάραξη. Ουδέν έχει προχωρήσει έκτοτε και είναι σαφές πως ο Υπουργός για μια ακόμα φορά, μας δουλεύει.

Πώς αισθάνονται λοιπόν, όσοι υποστήριξαν λύσεις κόντρα στο συμφέρον της Ηπείρου, τώρα που εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως αν σύσσωμοι οι φορείς πίεζαν για τη λύση της Παναγιάς, θα μπορούσαμε και το κέρδος της Ηπείρου να επιτυγχάνονταν και το έργο να κρατούσαμε ζεστό; Τώρα δε γίνεται ούτε το ένα, ούτε το άλλο…

Μ’ αυτά και μ’ αυτά – άσχετο – Καλογιάννης και Καχριμάνης μοιάζουν δυο ξένοι, σε ένα κόμμα…

Κόμματα σε μόνιμες διακοπές

Το θέμα της Εγνατίας και των διοδίων της πάντως, που κατά τη δημοσιογραφική υπερβολή, «προκαλεί ξεσηκωμό» στις περιοχές απ’ όπου διέρχεται ο οδικός άξονας, είναι ένα ακόμα ενδεικτικό σημάδι της αφασίας των τοπικών κομματικών οργάνων, σχεδόν όλου του πολιτικού φάσματος.

Ούτε μία γραμμή ανακοίνωσης δεν διάβασα, από κανένα κόμμα. Είναι αυτό απλή άγνοια ή συναίσθηση των ευθυνών, γιατί τα 20 διόδια δεν τα έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ξανάπαμε…

Η ΝΟΔΕ της ΝΔ ασχολείται με υψηλή πολιτική – εκδήλωση του ιδρύματος Αντενάουερ – το δε ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση προ ημερών για την υποχρεωτική μετακίνηση υπαλλήλων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στην Άρτα που τελικώς ανακλήθη – πολύ πριν την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, εννοείται!
Αλλά και στη ΔΗΣΥ ασχολούνται με υψηλή πολιτική… Προετοιμάζονται για τη συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης, αν και με το ζόρι τους μαζεύει όλους ο Ζούμπας ο Στέφανος, προς το παρόν.

Και κάτι άσχετο: ο Βαγγέλης ο Πήχας πότε έγινε Κίνημα;;;

«Ψήνεται» μεγάλο deal

Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας έχει εδώ και χρόνια, μεγάλα προβλήματα. Στο παρελθόν, επί διοίκησης Μιχάλη Κασσή στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων, έπαιξε το σενάριο της συγχώνευσης των δύο μονάδων αλλά στη συνέχεια, οι σχέσεις μεταξύ των δύο επιχειρήσεων επιδεινώθηκαν λόγω αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Άρτας…

Σήμερα που μιλάμε, τα προβλήματα απειλούν να «πνίξουν» τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό της Άρτας και το σενάριο της εξαγοράς έχει επανέλθει. Ενδιαφερόμενος όμως, είναι και ο «Νιτσιάκος».

Η Grand Thornton από όσο γνωρίζω, έχει αναλάβει να εκτιμήσει τα οικονομικά δεδομένα για λογαριασμό της «Πίνδου» και αργά ή γρήγορα, δεν αποκλείεται να έχουμε ένα μεγάλο επιχειρηματικό deal, καθώς είτε πάει στην «Πίνδο» είτε πάει στο «Νιτσιάκο», η Άρτα θα δημιουργήσει έναν πραγματικό κολοσσό με πλειοψηφικό κομμάτι στην αγορά του κοτόπουλου τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Δύο απαντήσεις για το βιβλίο του Κ. Λούλη

Δέχτηκα δύο απαντήσεις για ένα παλιότερο σχόλιό μου, αναφορικά με το βιβλίο του Κ. Λούλη που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Μου απαντά ο συγγραφέας (α) και η Περιφέρεια Ηπείρου (β).

(α) «Σχετικά με την αναφορά στο όνομα μου στην εφημερίδα σας (31/05/2017), είμαι υποχρεωμένος να σας γνωρίσω σε εσάς και στο αναγνωστικό σας κοινό τα εξής: Δεν νομίζω πως είμαι αφελής ώστε να πιστεύω πως σε ένα ακροατήριο 300 περίπου ατόμων δεν θα υπάρχουν κάποιοι με διαφορετική άποψη που θα την εκφράσουν μάλιστα και δημόσια.

Μόνο στην Σοβιετική Ένωση, στην Ναζιστική Γερμανία και γενικά στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, δεν υπήρχαν δημόσια αντίθετες απόψεις.

Στις 10 τελευταίες σελίδες του βιβλίου μου υπάρχει κριτική 57 αναγνωστών νυν και πρώην βουλευτών ΟΛΩΝ των κομμάτων, υπουργών, ακαδημαϊκών, ιστορικών, απογόνων πρωταγωνιστών της νεότερης ιστορίας μας, ιερωμένων και καθηγητών.
Μετά από αυτές, έχω λάβει και άλλες 350 ανάλογες επιστολές.

Όλα αυτά τα σχόλια υπογραμμίζουν την αντικειμενικότητα του συγγράμματος μου, γιατί αναφέρω πάντοτε και τα υπέρ και τα κατά. Έτσι ο αναγνώστης μπορεί να κρίνει μόνος του ανεπηρέαστα γνωρίζοντας και τις δυο όψεις.

Αν κάποιοι, για λόγους που αυτοί γνωρίζουν, παραβλέπουν επιλεκτικά τα αρνητικά ή τα θετικά στοιχεία, έχουν προφανώς την δυνατότητα να κρίνουν αντικειμενικά.
Είναι γεγονός πως το βιβλίο μου “Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΘΑΥΜΑΤΑ” δεν είναι ευχάριστο σε δογματικούς ανθρώπους με κομματικές παρωπίδες, τους οποίους ευχαριστώ για αυτή την εκτίμηση την οποία εκλαμβάνω ως επιβράβευση.

Ανάλογες διαμαρτυρίες και επικρίσεις δέχθηκα από δογματικούς – προφανώς συντηρητικούς – που ενοχλήθηκαν στα θετικά στοιχεία που έγραψα για τον Στάλιν και τον Κάστρο, γιατί και εκείνοι “προσπέρασαν” τα αρνητικά στοιχεία όπως και εκείνοι που ενοχλήθηκαν στην εκδήλωση.

Επίσης και οι οπαδοί της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ενοχλήθηκαν όταν κατέκρινα την στάση του κόμματος τους, να συνταχθεί με το Κ.Κ.Ε και τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην καταδικάσουν στο ευρωκοινοβούλιο το αυταρχικό καθεστώς Μαδούρο της Βενεζουέλας που δολοφόνησε 86 διαδηλωτές τον περασμένο μήνα.
Ειλικρινά λυπάμαι που δυσαρέστησα και αυτούς όπως και εκείνους που σας εξέφρασαν τα παράπονά τους.
Με ιδιαίτερη τιμή,
Κωνσταντίνος Λούλης»

(β) «Δεν γνωρίζουμε αν ο συντάκτης παρακολούθησε την εκδήλωση, αν διάβασε το βιβλίο, ή αν στηρίχτηκε απλά σε ανακοίνωση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» κ. Γ. Ζάψα ο οποίος κατά τη γνώμη μας έπεσε θύμα παραπληροφόρησης ή παρανόησης των όσων ειπώθηκαν.

Σε κάθε όμως περίπτωση δεν ευσταθούν τα όσα αποδίδονται στον κ. Κ. Λούλη και ειδικά τα περί «καλών λόγων για τη χούντα» κλπ. Ο συγγραφέας και επιχειρηματίας, προέβη σε παρουσίαση και σχολιασμό των επίσημων στατιστικών οικονομικών στοιχείων της περιόδου της Δικτατορίας, επισημαίνοντας με σαφήνεια την κατάλυση των ελευθεριών του Ελληνικού λαού. Οι συμπολίτες από το κοινό που «έφριξαν» και «αποχώρησαν» εξαιτίας αυτού του λόγου, ειλικρινά… αγνοούνται.
Ο κ. Κ. Λούλης, εκτός από επιτυχημένος επιχειρηματίας, έχει διατελέσει στέλεχος της Ένωσης Κέντρου και Διοικητής του Αγίου Όρους και ουδείς του είχε προσάψει φιλοδικτατορικά «αισθήματα», μέχρι της αποστολής της επιστολής του κ. Ζάψα στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τις δηλώσεις του ιδίου. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το βιβλίο του Κ. Λούλη, διαφημίζεται από τη Δημόσια Τηλεόραση (ΕΡΤ) και έχει πωλήσει – ως τώρα- περισσότερα από 22.000 αντίτυπα, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για την εποχή που διανύουμε και αποτελεί μια ένδειξη του γενικότερου ενδιαφέροντος που προκαλεί.

Η Περιφέρεια έθεσε υπό την αιγίδα της την ανωτέρω εκδήλωση ανταποκρινόμενη σε αίτημα πολιτιστικού φορέα (Κίνηση Αρχαία Δωδώνη)- όπως πράττει σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις χωρίς καμία διάκριση, αλλά και εκτιμώντας το γεγονός ότι ο κ. Κ. Λούλης όχι μόνο ήταν ο πρώτος που έσπευσε να δηλώσει τη συμπαράστασή του στο έργο αποκατάστασης της ιστορικής γέφυρας Πλάκας, άλλα και- σε αντίθεση με άλλους – έκανε πράξη την υπόσχεσή του, καλύπτοντας το κόστος απαραίτητων για τη συνέχεια μελετών που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν με βάση το δημόσιο λογιστικό».

Η δική μου απάντηση

Στην επίμαχη εκδήλωση, ομολογώ, δεν ήμουν. Βασίστηκα στα όσα κατήγγειλε με την ανακοίνωσή του προς το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Γιώργος Ζάψας και στα όσα μου κατήγγειλε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος tv1, την ημέρα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Εφόσον, λοιπόν η Περιφέρεια αμφισβητεί, θεωρώντας υπερβολικά όσα έγραψε ο κ. Ζάψας, δεν έχει παρά να ρωτήσει τον Αλέκο το Σόφη και τον Τάσο τον Βασιλείου που «αποχώρησαν» – τα εισαγωγικά είναι της Περιφέρειας – από την εκδήλωση, οργισμένοι με όσα άκουσαν να λέει ο κ. Λούλης για τη Χούντα και τους Μάκη Χατζηεφραιμίδη και Γιάννη Σεντελέ που ενοχλήθηκαν επίσης, αλλά καθήμενοι στις μπροστινές θέσεις, «εγκλωβίστηκαν» όπως παρατήρησε στην ανακοίνωσή του ο Ζάψας. Επομένως, ζήτημα παρερμηνείας των λεγόμενων Λούλη, δεν τίθεται. Είπε επί λέξει, ότι «η Χούντα άφησε μια πικρία στους Έλληνες». Λάθος διατύπωση; Ίσως…
Στον συγγραφέα δεν έχω να απαντήσω τίποτα, γιατί ο άνθρωπος δεν διαψεύδει τα όσα έγραψα. Τα αποδίδει απλά στη διαφορετικά άποψη. Αυτό το λες και «άδειασμα» της Περιφέρειας…

[Τα “Δήγματα” δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Νέοι Αγώνες” στο φύλλο της 10/6/2017]

 

Tags:

,