Διαβουλεύσεις για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων στρατιωτικών – Θα δικαστούν τη Δευτέρα

Πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε εξέλιξη για τον επαναπατρισμό των δύο ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν στον Έβρο, όταν, λόγω της πυκνής ομίχλης, έχασαν τον προσανατολισμό τους κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους και πέρασαν στο τουρκικό έδαφος. Προς το παρόν κρατούνται στην Αδριανούπολη και θα οδηγηθούν τη Δευτέρα ενώπιον του δικαστηρίου.

Η καταχνιά, η πυκνή χιονόπτωση, η ομίχλη έκρυψαν τα σημάδια από το Ελληνικό μονοπάτι στο μοναδικό σημείο χερσαίο σημείο στη δασική περιοχή των Καστανιών στον Έβρο με αποτέλεσμα ο ανθυπολοχαγός και ο Επαγγελματίας Οπλίτης Λοχίας αποπροσανατολιστούν και να περάσουν για λίγα μέτρα σε Τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές από το πεντάγωνο η Ελληνική περίπολος το μεσημέρι της Πέμπτης ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την Τουρκική η οποία υποχρέωσε τους Έλληνες στρατιωτικούς να αφήσουν τα όπλα και να ενημερώσουν με το κινητό τους τηλέφωνο τη μονάδα τους πως έχουν συλληφθεί αφού είχαν περάσει στο τουρκικό έδαφος.

-Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού η περίπολος:

«Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκικό περίπολο, σε τουρκικό έδαφος»

-Από την πρώτη στιγμή οι Ελληνικές αρχές βρέθηκαν σε επικοινωνία με τις τουρκικές σε μια διαπραγμάτευση για την επάνοδο των στρατιωτικών στην χώρα μας.

-Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως «Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.»

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί πέρασαν τη διαδικασία του αυτοφόρου στην Ανδριανούπολη όπου ο εισαγγελέας αποφάσισε την προσωρινή κράτησή τους στις κλειστές φυλακές της πόλης έως τη Δευτέρα που θα υπάρξει και θα εξεταστεί η Ελληνική ένσταση.

Δίπλα στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς από την πρώτη στιγμή βρέθηκε η πρόξενός μας και δυο Έλληνες δικηγόροι.

Με το που έγινε γνωστό το περιστατικό αμέσως επικοινώνησαν δυο φορές οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Στρατηγός Ακαρ έδειξε να κατανοεί τι έγινε τη συγκεκριμένη στιγμή και είπε προς το Ναύαρχο Αποστολάκη πως θα κάνει ότι μπορεί.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε πως πρέπει να γίνει ότι συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις: «Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

Ενημέρωση για το θέμα είχε και ο τομεάρχης άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας από τον Πάνο Καμμένο και τους Αρχηγούς των επιτελείων. «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις πολύ σοβαρές εξελίξεις που ακολούθησαν τη σύλληψη των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών. Ενημέρωσα τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα τελευταία δεδομένα της υπόθεσης», δήλωσε ο κ. Κικίλιας μετα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Ο κ.Κικίλιας πρόσθεσε: «Η ΝΔ ζητάει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Από την Τουρκία η Αριάνα Φερεντίνου μεταδίδει:

Με την κατηγορια της απόπειρας εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή τουρκικό δικαστήριο στην Αδριανούπολη νωρίτερα αποφάσισε την προφυλάκιση των δυο ελλήνων στρατιωτικών που κατά κατά τις τουρκικές αρχές είχαν εισελθει παρανόμως σε τουρκικό έδαφος στο ύψος της περιοχής Παζάρκουλε, απέναντι από τις Καστανιές του Έβρου. Σύμφωνα με πληροοφορίες συνελήφθηκαν από την περίπολο της τουρκικής 54 μηχανοκίνητης μόνάδας του Έβρου. Προηγουμένως οι δυο έλληνες στρατιωτικοί μετά τη σύλληψή τους είχαν οδηγηθεί στη 2 Δοίκηση της Χωροφυλακής στην Αδριανούπολη, και είχαν δώσει κατάθεση στις εισαγγελικές αρχές. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Αναντολού και άλλα τουρκικά μέσα αηέρωσης οι δυο έλληνες στρατιωτικοί οπλοφορούσαν και τα κινητά τους και άλλες ψηφιακές συσκευές κατασχέθηκαν. Το δικαστήριο διέταξε επίσης την εξέταση του ψηφιακου περιεχομένου των κινητών, τα οποία περιείχαν υλικό που οι δυο αστριωτικοί επρόκειτο να στείλουν στους ανωτέρους τους, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα. Μέχρι στιγμής δεν εχει υπάρξει καμία επίσημη δήλωση από την τουκική κυβέρνηση. Ωρόσο το θέμα έχουν αναλάβει τα Υπ Εσωτερικών και Εξωτερικών καθώς και ο κυβερνήτης Ανδριανούπολης.

πηγή: ert.gt

 

Tags: