Διαμαρτυρία Συλλόγου Γονέων 4ου Δ.Σ. Ιωαννίνων για κεραία – Κλείνουν το σχολείο την Πέμπτη

(φωτο αρχείου)

Διαμαρτύρεται για κεραία κινητής τηλεφωνίας ο Σύλλογος Γονέων 4ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων και ανακοινώνει κινητοποίηση με συμβολικό κλείσιμο του σχολείου μεθαύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, για μία ώρα. Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου:

« Σας γνωρίζουμε ότι δίπλα από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων και πλησίον του 1ου & 3ου Βρεφονηπιακού Σταθμού Ιωαννίνων, σε παρακείμενη ταράτσα πολυκατοικίας, έχει τοποθετηθεί κεραία εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, στη θέση KOURABAS επί της οδού Αγίου Κοσμά 26. Είναι γνωστό σε όλους, σύμφωνα με πολλές μελέτες που έχουν γίνει από διάφορους επιστήμονες, ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν μεγάλα φορτία επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας επιβαρυντικής για την δημόσια υγεία.

Στο Ισραήλ από έρευνα που έγινε, είχαμε αύξηση 300% των καρκίνων (900% για τις γυναίκες), από την τοποθέτηση κεραιών σε απόσταση μικρότερη των 350 μ. Στην Ισπανία από έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι οι κεραίες δημιούργησαν αϋπνίες, πονοκεφάλους, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, διαταραχές όρασης και ακοής, ναυτία, δερματικά καρδιοαγγειακά προβλήματα, σε απόσταση μικρότερη των 300 μ. Η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, πρέπει οπωσδήποτε να εμποδιστεί. Το οικονομικό όφελος δεν πρέπει να επιτραπεί να είναι το κυρίαρχο μέλημα, αναφέρει ο «Δρ. Gerard Hylahd, βιοφυσικός του Πανεπιστημίου Warwick» Αντιλαμβανόμαστε όλοι τον κίνδυνο από τη λειτουργία της συγκεκριμένης κεραίας δίπλα στα σχολεία, και τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών που φοιτούν σε αυτά.

Δυστυχώς το κράτος για άλλη μια φορά εντυπωσιάζει με τις ευρηματικές του ιδέες για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού. Επιτρέπει την εγκατάσταση κεραιών δίπλα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς ,νοσοκομεία αρκεί να μην υπερβαίνουν τα όρια ακτινοβολίας του 60% των επιτρεπομένων ορίων, ενώ για τον γενικό πληθυσμό τα όρια έκθεσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 70% των τιμών. Ο ισχύων νόμος 4072/2012 δεν καθορίζει ένα ελάχιστο όριο ελάχιστης απόστασης, στην τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας των ευαίσθητων ομάδων, απαγορεύει μόνο την εγκατάσταση πάνω σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία. Πέρα όμως από την νομοθεσία που το προβλέπει, υπάρχουν και οι ηθικοί κανόνες που αφορούν τις υψηλές αξίες το πώς πρέπει να ζει ένας άνθρωπος, αφορούν και την ποιότητα ζωής και το σεβασμό της ελευθερίας του ανθρώπου.

Στην προκειμένη περίπτωση εκτός από το 4ο Δημοτικό σχολείο που απέχει περίπου 50 μέτρα από την ταράτσα της πολυκατοικίας που πρόκειται να τοποθετηθούν έως 3 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, γύρω στα 60 μέτρα υπάρχουν δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Ιωαννιτών και σε απόσταση διακοσίων μέτρων υπάρχει και η πρότυπη παιδική χαρά του Δήμου στη θέση Κουραμπάς, που έχουν δαπανηθεί χιλιάδες ευρώ για να κατασκευαστεί.

Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς (Δήμος, Περιφέρεια), και να αποτρέψουν την λειτουργία της κεραίας, σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή που υπάρχουν τόσες ευαίσθητες δομές (δύο Βρεφονηπιακοί σταθμοί και ένα δημοτικό σχολείο, και φοιτούν πάνω από 250 παιδιά, ηλικίας από 18 μηνών έως 12 ετών).

Εμείς ως Σύλλογος γονέων του 4ου Δημοτικού σχολείου Ιωαννίνων, μαζί με τους γονείς του 1ου & 3ου Βρεφονηπιακού Σταθμού Ιωαννίνων, τους πολιτιστικούς Συλλόγους Λακκωμάτων και Αγίου Κοσμά, καθώς και τους κάτοικους της περιοχής, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα πιο δυναμικά, θα προσφύγουμε και στη δικαιοσύνη, απαιτώντας να σταματήσει η λειτουργία και να κατέβει η κεραία κινητής τηλεφωνίας, που τοποθετήθηκε δίπλα από το 4ο Δημοτικό και τον 1ο και 3ο Βρεφονηπιακό Σταθμό.

Όλοι θέλουμε για τα παιδιά μας πρώτιστος, και για όλους μας μια καλύτερη ποιότητα ζωής, και δεν θα επιτρέψουμε στην κάθε εταιρία, ακόμα και αν ο νόμος είναι με το μέρος τους, να τοποθετεί κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, με μοναδικό γνώμονα το οικονομικό συμφέρον.

Την Πέμπτη 26 Ιαν 2017 κλείνουμε το σχολείο από 08:00 έως 09:00, και διαμαρτυρόμαστε έξω από το 4ο Δημοτικό Σχολείο, μαζί με τους γονείς του 1ου και 3ου Βρεφονηπιακού σταθμού, των Πολιτιστικών Συλλόγων Λακκωμάτων και Αγίου Κοσμά και των κάτοικων της περιοχής, για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας πλησίον του σχολείου και των Βρεφονηπιακών σταθμών, και απαιτούμε το κατέβασμα της κεραίας ανεξάρτητα αν είναι παράνομη ή νόμιμη.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου »»

 

Tags: