ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων: Master Class για ηθοποιούς, σκηνοθέτες και σπουδαστές θεατρικών σχολών

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων οργανώνει στα τέλη του μήνα το πρώτο Master Class της εφετινής θεατρικής περιόδου.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την ομάδα [nomáδes artcore] που αποτελείται από τους Γιάννη Σιούτη, Πέτρο Ρούσσο, Κωνσταντίνα Γιασεμίδου, Αγάθη Κάλτσα και απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες και σπουδαστές θεατρικών σχολών. Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήριο που εξερευνά τις εσωτερικές συγκρούσεις εντός και εκτός σκηνής.

«Με αφετηρία το σωματικό και βιωματικό θέατρο θα παρατηρήσουμε τις εσωτερικές δυνάμεις που κρύβονται πίσω από κάθε προσωπική μας επιθυμία. Θα ανακαλύψουμε τις εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνει κάθε θεατρικός χαρακτήρας πριν οποιαδήποτε δράση. Η δράση (κινητική / λεκτική) ενός ήρωα, κατά τον Augusto Boal, είναι η κορύφωση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο βασικότερων επιθυμιών – δυνάμεων που λειτουργούν μέσα του καθορίζοντας την απόφασή του.

Η εσωτερική σύγκρουση, η πάλη των δύο αυτών δυνάμεων κρατά ζωντανό τον ηθοποιό σε μια συνεχή εσωτερική κίνηση, δημιουργεί δυναμική πορεία στο χτίσιμο του ρόλου και του επιτρέπει να κατανοεί σε βάθος τις πιο μύχιες σκέψεις του.

Το εργαστήριο θα κατευθυνθεί πάνω σε τρεις άξονες:
1. Ενεργοποίηση του σώματος μέσα από αντίθετες δυνάμεις κίνησης και ακινησίας, δράσης και αδράνειας, λόγου και παύσης
2. Παρατήρηση και συνειδητοποίηση μέσα από βιωματικές ασκήσεις των προσωπικών επιθυμιών μας και αναγνώριση των αντίθετων σκέψεων και συναισθημάτων που υπάρχουν εντός μας
3. Ανακάλυψη και δημιουργία της εσωτερικής συναισθηματικής κατάστασης του ήρωα. Πώς δομούνται οι πληροφορίες αυτές; Πώς μας οδηγούν σε σκηνική δράση; Πώς λειτουργεί οργανικά νοητικό, συναισθηματικό και φυσικό σώμα;

Οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν σε πρακτικές και ασκήσεις ώστε να αποκτήσουν εργαλεία ισχυρά για τη δομή και την πορεία κάθε θεατρικού χαρακτήρα.

Το Master Class θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 29/30/31 Ιανουαρίου (Παρασκευή 4 ώρες, Σάββατο και Κυριακή 6 ώρες) και το κόστος συμμετοχής είναι 50 €.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 26 510 25 670 / 26 510 73 233, καθημερινές, ώρες 8:30’ π.μ. έως 2:30’ μ.μ., ή οποιαδήποτε στιγμή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου.

 

Tags:

, , , , , , , ,