Δεν καταργούνται οι Πανελλήνιες Εξετάσεις: Οι αλλαγές για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κουζέλη, προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), το σύστημα των Πανελληνίων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια παραμένει. Το μόνο που καταργείται σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν μέχρι τώρα, είναι οι ενδοσχολικές εξετάσεις. Επίσης, ο πρόεδρος του ΙΕΠ, διευκρίνησε ότι δεν θα υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που θα δέχονται φοιτητές χωρίς εξετάσεις.

Τα κύρια σημεία των αλλαγών είναι συνοπτικά τα εξής:

  • Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από το σχολικό έτος 2019-2020.
  • Οι εξετάσεις θα γίνονται σε τέσσερα μαθήματα: Έκθεση, άλλα δύο σχετικά με την κατεύθυνση και ένα τέταρτο που θα τους διευρύνει τις επιλογές εισαγωγής.
  • Δεν θα υπάρχει Τράπεζα Θεμάτων, τα θέματα θα επιλέγει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.
  • Στον βαθμό εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα παίζουν ρόλο και οι επιδόσεις στο πρώτο τετράμηνο της Γ’ Λυκείου.
  • Στον βαθμό εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα παίζει ρόλο και ο βαθμός απολυτηρίου.
  • Για τον βαθμό του απολυτηρίου θα υπολογίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζόμενων μαθημάτων και σε μικρότερο ποσοστό ο βαθμός των 4 πανελληνίως εξεταζόμενων μαθημάτων.

Από την ίδια σχολική χρονιά (2019-2020) θα ισχύσουν οι αλλαγές στις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, με κύριες στοχεύσεις στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του διδακτικού προγράμματος, κυρίως στη Β’ Λυκείου, την ελάφρυνση του εξεταστικού προγράμματος αλλά και τη μείωση της αποστήθισης.

 

Tags: