Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Οδ. Πότση

Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Οδ. Πότση σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου:

Τους απόδημους Ηπειρώτες να συνδράμουν με κάθε εφικτό τρόπο στην αναγέννηση της ιδιαίτερης πατρίδας τους και τη στήριξη των μόνιμων κατοίκων της, κάλεσε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε το Σάββατο στην εκδήλωση που οργάνωσε στο ΧΙΛΤΟΝ, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι για την περιοχή του Πωγωνίου είναι ευτύχημα ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια, από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, την οποία διαδέχθηκε η Αιρετή Περιφέρεια, έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα υποδομών, που βάζουν τις βάσεις για τα επόμενα βήματα: Μεταξύ άλλων ανέφερε τους οδικούς άξονες Χάνι Δελβινάκι – Πωγωνιανή – Δρυμάδες, Δέμα Βασιλικού – Κεφαλόβρυσου, αλλά και Δέμα Βασιλικού – Τελωνείο Μέρτζανης, την ολοκλήρωση της ανακατασκευής όλου του επαρχιακού οδικού δικτύου, τις αναστηλώσεις – συντηρήσεις Ιερών Μονών και Ναών, όπως: Σωσίνου, Μακραλέξη, Άβελ Βήσσανης, Αγίου Προδρόμου Σταυροδρομίου, Περιστερίου, Ρουψιάς, την ολοκλήρωση των κατοικιών στα πυρόπληκτα, τους αναδασμούς Ορεινού – Ξηρόβαλτου και Κουκλιών κ.α.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, συνεχίζοντας τόνισε ότι η Ήπειρος, μπορεί μέσα από την κρίση να βγει κερδισμένη. Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται η περιοχή του Πωγωνίου, έχει τις δυνατότητες να διαδραματίσει ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο: Η δημιουργία Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών και Βιοτεχνικού Πάρκου σε περιοχή που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Πωγωνίου, αποτελούν δύο στόχοι της Περιφερειακής Αρχής, ώστε να υπάρξει διασυνοριακή ανάπτυξη και να δοθεί ανάσα ζωής στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και σε απόδημους που θα θελήσουν να επιστρέψουν και να δραστηριοποιηθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Η δεύτερη στόχευση της Περιφέρειας, όπως είπε ο κ. Οδ. Πότσης, είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, που ήδη εκδηλώνεται με διάφορες δράσεις και παρεμβάσεις. Ειδικά για την περιοχή του Πωγωνίου, τόνισε ότι με τους αναδασμούς που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, υπάρχουν υποδομές σε ορισμένες περιοχές για την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών. «Ωστόσο, πρόσθεσε, οι απόδημοι έστω και αν δεν ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία επωμίζονται σημαντικό ρόλο στη στήριξη τους. Και αυτός δεν είναι άλλος με την παραχώρηση των αναξιοποίητων εκτάσεων που διαθέτουν σε επαγγελματίες νέους και όχι μόνο που θέλουν ασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα».

Καταλήγοντας ο κ. Οδυσσέας Πότσης, τόνισε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, ωστόσο η Περιφέρεια Ηπείρου, έστω και με τους λιγοστούς πόρους που έχει στη διάθεσή της θα κάνει το χρέος της έναντι των Ηπειρωτών και ιδιαίτερα εκείνων που διαβιούν στις ακριτικές μας περιοχές.

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply