Τοποθέτηση Περιφερειάρχη για “ΔΩΔΩΝΗ”

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη «ΔΩΔΩΝΗ»:

«« Σήμερα έχουμε χρέος να πούμε στους κτηνοτρόφους μόνο αλήθειες. Σήμερα έχουμε χρέος προς όλους εκείνους, που δεν έχουν την πολυτέλεια να βρίσκονται στην αίθουσα αυτή, εργαζόμενοι στο χωράφι και στο βουνό, να τους στείλουμε ένα μήνυμα:

Δεν τους εγκαταλείψαμε ποτέ μέχρι σήμερα, δεν θα το κάνουμε ούτε στο μέλλον.

Εκείνο που άμεσα προέχει είναι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Να εκσυγχρονιστεί. Να προστατεύσει την ποιότητα των προϊόντων της, Να επεκτείνει τη ζώνη γάλακτος, να δημιουργήσει νέες μονάδες, να διασφαλίσει και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Τον αγώνα αυτό θα τον κάνουμε όλοι μαζί, ανεξάρτητα του ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλοστή φορά το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Είναι φανερό ότι γίνεται μια προσπάθεια να αποσειστούν ευθύνες για την κατάληξη του διαγωνισμού, να βρεθούν «εξιλαστήρια θύματα».

Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο. Ορισμένοι ανατρέχουν και στο μακρινό παρελθόν: Τότε που πωλήθηκαν μετοχές από τις Ενώσεις στην ΑΤΕ. Επιρρίπτουν ευθύνες δεξιά και αριστερά, απάντηση όμως γιατί οι άλλες Ενώσεις δεν αγόρασαν τις μετοχές, ώστε να μη καταλήξουν στην ΑΤΕ δεν δόθηκε πειστική.

Μάλιστα η Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων είχε εκποιήσει τότε οικόπεδο στην Ανατολή, αλλά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για άλλες ανάγκες.

Αυτά είναι βέβαια λεπτομέρειες και ορισμένοι ούτε λίγο – ούτε πολύ προσπαθούν να πείσουν τους κτηνοτρόφους, ότι τις αγοραπωλησίες τις είχε κάνει τότε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και σήμερα η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια δεν είναι μέτοχος, δεν πουλά, δεν αγοράζει δεν αποφασίζει. Αυτό, για εκείνους που εξακολουθούν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

Μας ζητείται η βοήθεια, η συνδρομή, αλλά με μια προϋπόθεση: Ή συμφωνούμε με τις προτάσεις τους, ή διαφορετικά δεν έχουμε κανένα λόγο να παρεμβαίνουμε, απαγορεύονται οι δηλώσεις, η κριτική. Και το αποτέλεσμα το βλέπουμε: Ενώσεις καταχρεωμένες, συνεταιριστικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν με προοπτικές να κλείνουν ή να πωλούνται. Και οι διοικήσεις; Στο απυρόβλητο.

Όποιος τολμήσει και τις αγγίξει, όποιος έχει το σθένος και επισημάνει κακώς κείμενα, να πει αλήθειες, όπως ότι δεν μπορεί επαγγελματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι κλπ, να δρουν και να αποφασίζουν εν ονόματι των αγροτών, «βαφτίζεται» εχθρός συλλήβδην του συνεταιριστικού κινήματος αλλά και των ίδιων των αγροτών. Και όταν ένα σύστημα καταρρέει, επιχειρεί να παρασύρει δικαίους και αδίκους.

Η διαδικασία πώλησης της «ΔΩΔΩΝΗΣ» ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Ιούλιο του 2010. Σήμερα βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, είτε ολοκληρωθεί η μεταβίβαση στην κοινοπραξία που ανακοινώθηκε, είτε όχι. Ως Περιφερειακή Αρχή, ως Περιφερειακό Συμβούλιο, εμείς κάναμε το χρέος μας. Παρότι δεν έχουμε δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης, με τις αλλεπάλληλες συσκέψεις, τις παρεμβάσεις και τις αποφάσεις, προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Θυμίζω ότι και άλλοι φορείς ασχολήθηκαν με τη «ΔΩΔΩΝΗ», αλλά το ενδιαφέρον τους εκτονώθηκε πολύ νωρίς και απέφυγαν περαιτέρω ενέργειες ή πρωτοβουλίες. Με απλά λόγια απέφυγαν να ασχοληθούν με ένα θέμα που τους προκαλούσε φθορά.

Τα γεγονότα μέχρι και σήμερα δεν μας δικαίωσαν. Η τελευταία ευκαιρία που είχαμε ήταν η Εταιρία Λαϊκής Βάσης. Δεν προχώρησε τόσο εξαιτίας της στάσης των Ενώσεων, όσο και των συνδικαλιστών των κτηνοτρόφων. Και έκπληκτοι ακούσαμε χθες και σήμερα ότι αυτή την αποδέχτηκαν οι Ενώσεις! Φαίνεται μας το κρατούσαν μυστικό, για να μπορούν σήμερα να επιτίθενται και για αυτό το θέμα στο πρόσωπό μου.

Επειδή κάποιοι δεν ξεχνούν μόνο, αλλά υβρίζουν και ψεύδονται διαβάζω μόνο το παρακάτω απόσπασμα από εφημερίδα (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ) της 29ης Νοεμβρίου 2011, την επομένη δηλαδή της τελευταίας σύσκεψης για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, χαρακτήρισε ανεδαφική την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου», προσθέτοντας ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και πως θα κατατεθεί νέα πρόταση».

Οι προτάσεις που είχαν υποσχεθεί ότι θα μας έφερναν, τελικά τις μάθαμε από τα Μέσα Ενημέρωσης. Οι ανακοινώσεις κτηνοτροφικών συλλόγων ότι θα κατέθεταν δική τους οικονομική πρόταση εξαγοράς, ουδέποτε έγινε πράξη. Υπήρχε μια συνεχής εναλλαγή θέσεων και προτάσεων, μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμη και μέχρι σήμερα.

Τον περασμένο Ιούλιο ζητήσαμε παράταση του διαγωνισμού, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης από Ηπειρώτες Επιχειρηματίες. Δεν έγινε δεκτή, καθώς η ΑΤΕ απάντησε ότι ο διαγωνισμός είναι διεθνής και δεν μπορεί να δοθεί καμία παράταση. Με το άνοιγμα των προσφορών και την προκύψασα εν τω μεταξύ κοινή πρόταση Ενώσεων – ΒΙΚΟΣ Α.Ε., ταχθήκαμε ευθέως υπέρ αυτής. Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός δεν κηρυχθεί άγονος και προχωρήσει, τότε είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας, στη μεταβίβαση στην εταιρία «SIMOS» εξαιτίας των χρεών της προς τη «ΔΩΔΩΝΗ».

Κάποιοι βγήκαν και είπαν ότι έκανα το μεσίτη υπέρ του ΤΥΡΑΣ: Η τοποθέτησή μου έγινε μετά το άνοιγμα των προσφορών και εφόσον είχε προκύψει ότι η συγκεκριμένη εταιρία έδωσε τη μεγαλύτερη οικονομική προσφορά. Άρα όσοι μιλάνε για «ξεπούλημα» της Δωδώνης, μάλλον τα εύσημα έπρεπε να μου αποδώσουν. Έγινε πολύς λόγος για το τίμημα. Κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν για «μπακαλίστικους υπολογισμούς». Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται: η προσφορά του 21,3 εκ. ευρώ των Ενώσεων, με οποιαδήποτε αιτιολογία και αν έγινε αυτή, είναι μέτρο σύγκρισης. Και όταν μετέχεις σε ένα διαγωνισμό, προσφέρεις τίμημα αγοράς και όχι βολιδοσκόπησης προθέσεων.

Σε όλο αυτό το διάστημα οι Ενώσεις συμμετείχαν στο διαγωνισμό, κατέθεσαν πρόταση, αναζήτησαν κεφάλαια, αναζήτησαν στρατηγικό επενδυτή στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και στο τελικό στάδιο, τον βρήκαν στο πρόσωπο του Πέτρου Σεπετά. Δεν είμαστε εμείς που θα κρίνουμε αν η διαδικασία που ακολουθήθηκε ως προς τη συνεργασία αυτή, ήταν εντός των ορίων του διαγωνισμού.

Δεν μπορεί όμως να καταγγέλλεται ο διαγωνισμός από κάποιον που εγγράφως έχει αποδεχτεί τους όρους του. Καταγγέλλεται η εταιρία που προκρίθηκε για την πώληση των μετοχών, ενώ ήταν συνομιλητές της. Γίνεται λόγος για τις υπεραξίες που θα μείνουν στον τόπο μας αν επιλεγόταν η πρόταση των Ενώσεων, και συμφωνούμε απόλυτα μαζί τους. Οι υπεραξίες άραγε δεν ήταν εμπόδιο, όταν γινόταν συζητήσεις με τις άλλες ελληνικές και ξένες εταιρίες για τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας;

Οι Ενώσεις, βέβαια εξακολουθούν να διεκδικούν τις μετοχές που έχει αγοράσει η πρώην ΑΤΕ από εκείνες που βρίσκονταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μάλιστα αυτή του Πωγωνίου δεν την απέφυγε. Και καλώς κάνουν. Όμως δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη έχει κληθεί να αποφασίσει και για την πώληση της «ΔΩΔΩΝΗΣ».

Ακούσαμε και για νέες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, ακόμα και για επαναφορά του ζητήματος της Εταιρίας Λαϊκής Βάσης. Δεν έχουν παρά να προχωρήσουν και εμείς θα είμαστε συμπαραστάτες τους.

Ειλικρινά με το χέρι στην καρδιά: Πιστεύει κανείς ότι όποια απόφαση και αν πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο στη φάση που βρισκόμαστε, μπορεί να ανατρέψει ένα διεθνή δημόσιο διαγωνισμό; Μπορεί να ανακόψει και να επαναφέρει την ΑΤΕΒank στο προηγούμενο καθεστώς;

Δεν περιμένουμε απάντηση. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι ο σκοπός για τη σημερινή συζήτηση είναι καθαρά πολιτικός.

Η θέση της Περιφερειακής Αρχής, είναι σαφής και ξεκάθαρη: Η υπό εκκαθάριση ATEBANK και οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης οφείλουν να δώσουν άμεσα προς τους Ηπειρώτες σαφείς εξηγήσεις για το σκεπτικό βάσει του οποίου κατέληξαν στη συγκεκριμένη επιλογή και τους λόγους για τους οποίους απέρριψαν τις άλλες προσφορές.

Επίσης έχουν υποχρέωση να ανακοινώσουν το δεσμευτικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα διασφαλιστούν:
– Η διατήρηση της σημερινής δομής της γαλακτοβιομηχανίας, με έδρα τα Ιωάννινα και την Ήπειρο.
– Ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξή της
– Η προστασία της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων της
– Η δημιουργία νέων κτηνοτρόφων για να υπάρχει επάρκεια γάλακτος,
– Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η Περιφερειακή Αρχή, σε ό, τι την αφορά, δεν πρόκειται ποτέ να πει ψέματα. Δεν πρόκειται να κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Δεν πρόκειται να παραπλανήσει κανέναν και για τίποτε. Θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα δίπλα στους κτηνοτρόφους και στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο. Χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς δεσμεύσεις και κηδεμονίες. »»

* To Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε την εισήγηση του Περιφερειάρχη, αποφασίζοντας επιπλέον να καταγγείλει τη στάση του εκκαθαριστή να μην παρέχει τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί, την ώρα μάλιστα που προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης,

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply