Τοποθέτηση Βαγγέλη Αργύρη στο Π.Σ.

Τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος – Τόπος να ζεις», Β. Αργύρη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:

«« Έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για τα Α’, Β’, Γ’, τρίμηνα του έτους 2011:

Φτάνουμε στο τέλος του 1ου. έτους λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας και πρώτη φορά βλέπουμε απολογισμούς τριμήνων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, το όργανο που υλοποιεί τον προϋπολογισμό είναι η Οικονομική Επιτροπή.Οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής είναι ο καθρέφτης της Αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου.

Μελετώντας τις αποφάσεις αυτές, διαπιστώσαμε με θλίψη, ότι συμβαίνουν όλα αυτά που σας λέγαμε τους περασμένους μήνες περί κακοδιαχείρισης, προχειρότητας και υποθήκευσης του μέλλοντος της Ηπείρου.

Συγκεκριμένα: Από 1/01/2011 μέχρι σήμερα ψηφίσατε τις εξής παρατάσεις έργων που προέρχονται από τις πρώην Νομαρχίες:
– Για την Π.Ε Άρτας 8 παρατάσεις
– Για την Π.Ε Πρέβεζας 7 παρατάσεις
– Για την Π.Ε Θεσπρωτίας 19 παρατάσεις
–  Για την Π.Ε Ιωαννίνων 80 παρατάσεις.

Τι σημαίνει αυτό; Πως το ερμηνεύει κάθε άνθρωπος που γνωρίζει από διοίκηση; Είναι προφανές. Συμβαίνει ακριβώς αυτό που φωνάζουμε εδώ και καιρό:
– Δώσατε έργα χωρίς να έχετε τα χρήματα.
– Έχετε φέρει εργολάβους και προμηθευτές στα όρια της κατάρρευσης.
– Δίνετε παρατάσεις και επιβαρύνετε το χρέος με τις αναθεωρήσεις τιμών που εκτιμάμε πως θα ξεπεράσει τις 500,000€.
– Υποθηκεύετε το μέλλον της Ηπείρου.

Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω μια θερμή παράκληση στον Περιφερειάρχη. Μην μας πείτε πάλι ότι για την κατάσταση αυτή φταίνε άλλοι! Γιατί αυτό το φαινόμενο υπάρχει ΜΟΝΟ στα Γιάννενα και κάπως στην Θεσπρωτία;Υπήρχε επιλεκτική χρηματοδότηση στις άλλες Νομαρχίες; OXI! Υπήρχαν ψεύτικες υποσχέσεις χρηματοδότησης μόνο για τα Γιάννενα και την Θεσπρωτία; Φυσικά όχι.

Το χειρότερο είναι ότι δεν παραδέχεστε τα σφάλματα και να μας πείτε ξεκάθαρα τι χρωστάτε και σε ποιους, για να βοηθήσουμε κι εμείς να τελειώνει αυτή η κατάσταση, ώστε και η Ήπειρος να τραβήξει μπροστά και κάποιοι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα σε απόγνωση, λόγω των χρεών σας, να σωθούν. Αν κάποιοι δεν έχουν πειστεί για αυτά που προανέφερα, θα προχωρήσω στο δεύτερο στοιχείο που προκύπτει απ’ την υλοποίηση του προϋπολογισμού του έτους 2011.

Βλέπουμε στις δημοπρατήσεις νέων έργων απ’ την Αιρετή Περιφέρεια κάτι τραγελαφικό. Ενώ για την Π.Ε Ιωαννίνων δεσμεύσατε αρχικά το 70% των ΚΑΠ όλης της Περιφέρειας, κάνατε μόνο ένα έργο:Ασχοληθήκατε με τα αντλιοστάσια.ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.Το ίδιο συμβαίνει με την Θεσπρωτία. Διορθώσατε μόνο τα αντλιοστάσια.

Πάμε σε Άρτα και Πρέβεζα. Δύο Π.Ε που δεν κληρονόμησαν σημαντικά χρέη. Αυτές οι Περιφερειακές ενότητες μαζί, διαχειρίστηκαν το 20% των ΚΑΠ όλης της Ηπείρου και είχαν τη δυνατότητα να δημοπρατήσουν αρκετά έργα.Τι κάνατε εκεί;Ανακατέψατε τα χώματα σε ποτάμια και σε πρανή των επαρχιακών οδών.

Με ποια σκοπιμότητα επιλέξατε αυτές τις παρεμβάσεις; Θέλετε να κρατήσουμε τα πρακτικά αυτής της συνεδρίασης με αυτά που σας επισημαίνω και να δούμε μετά από ένα χρόνο τα έργα αυτά σε τι κατάσταση θα είναι;Τι θα πείτε τότε που θα διαπιστώσουμε ότι τα χρήματα αυτά έχουν πεταχτεί σε ανακάτεμα χωμάτων; Γιατί δεν θέλετε να συνεργαστούμε και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί πως θα πιάσουν τόπο αυτά τα εκατομμύρια ευρώ που ήρθαν φέτος στην Περιφέρεια Ηπείρου; Έχετε κάποια σκοπιμότητα ή είναι μόνο η προχειρότητα που σας διακρίνει;
Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφέρω κι ένα τρίτο στοιχείο που προκύπτει ξεκάθαρα μέσα απ’ την υλοποίηση του προϋπολογισμού.Βλέποντας ότι τα βαρίδια του παρελθόντος δεν σας αφήνουν να κάνετε τίποτε για το έτος 2011, αποφασίσατε να επιβιώσετε πολιτικά με τα πανηγύρια και τις ημερίδες. Πήρατε 110 αποφάσεις που αφορούν πανηγύρια, ημερίδες, ταξίδια και γενικότερα δημόσιες σχέσεις παλαιού τύπου.

Δυστυχώς, αυτή ήταν η δράση σας όλη αυτή την χρονιά. Οι πολίτες της Ηπείρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν πάρα πολύ.Όμως απαιτούν αυτά τα 8 με 9 εκατομμύρια ευρώ που ήρθαν φέτος να αξιοποιηθούν με τον πλέον ορθολογικό τρόπο και απολύτως στοχευμένα.Φαίνεται όμως ότι ακόμα δεν έχετε διδαχθεί τίποτε απ’ τα λάθη του παρελθόντος. »»

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply