ΠΑΣΕΒΕ Ιωαννίνων: Κινητοποιήσεις

no_logoΗ Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Ιωαννίνων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«« Από νωρίς το πρωί σήμερα η Γραμματεία Γιαννίνων της Π.Α.Σ.ΕΒΕ & Σωματεία αυτοαπασχολούμενων της πόλης προχώρησαν σε 2ωρο αποκλεισμό των γραφείων του ΟΑΕΕ στα Γιάννινα.

Βασικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν το θέμα των ανασφάλιστων συναδέλφων, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην επικαιρότητα, με αφορμή περιστατικά που προέκυψαν με αυτοαπασχολούμενους χωρίς βιβλιάριο υγείας, λόγω οφειλών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η σημερινή κινητοποίηση αποτέλεσε συνέχεια ανάλογων κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι απαίτησαν δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους ανεξάρτητα από οφειλές προς το Ταμείο. Διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες , με σύσκεψη στην πόλη του υφυπουργού Εργασίας, τοπικών βουλευτών, του Δημάρχου με την συνδρομή του τοπικού Επιμελητήριου & της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & βιοτεχνών, να καταλαγιάσει ο θόρυβος που αναπτύχθηκε στην πόλη από τα προβλήματα των συγκεκριμένων συναδέλφων. Δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στην απόπειρα μεσοβέζικων λύσεων(βιβλιάρια απορίας) που άφησε σαν ενδεχόμενο ο Υφυπουργός & στην απόπειρα όλων των παραπάνω φορέων να περιορίσουν το πρόβλημα & την δήθεν λύσης του ατομικά σε κάποιους συναδέλφους που θα έχουν πρόβλημα. Απαίτησαν συνολική λύση για όλους με κάλυψη από το Κράτος της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης όλων.

Στην κινητοποίηση ιδιαίτερο χρώμα έδωσε η συμμετοχή αρκετών εργαζόμενων του ΟΑΕΕ που άφησαν τα γραφεία τους & συμπαραστάθηκαν στην κινητοποίηση των επαγγελματιών, συμβάλλοντας έτσι στο νέκρωμα της λειτουργίας του τοπικού γραφείου του ΟΑΕΕ.

Η Γραμματεία Γιαννίνων της Π.Α.Σ.ΕΒΕ κάλεσε τους επαγγελματίες να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις & τους κάλεσε να μετατρέψουν την απεργία της 16 Σεπτέμβρη που εξάγγειλε η ΓΣΕΒΕ σε απεργία καταδίκης των πολιτικών της ΕΕ & του κεφαλαίου που οδηγούν τους επαγγελματίες στην εξαθλίωση.

Η ανακοίνωση για την κινητοποίηση:

«« ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Συνάδελφε αυτοαπασχολούμενε,

Επαγγελματία – Βιοτέχνη – Μικρέ Έμπορε – Αυτοκινητιστή

Η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες, σε συνεργασία με την ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, κλιμακώνουν την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους, στους αγρότες, στη νεολαία. Θυσιάζουν λαϊκές κατακτήσεις, μας οδηγούν στη χρεοκοπία και την απόγνωση για να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα, την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, ιδιαίτερα τον ΟΑΕΕ, μείωσαν την κρατική επιχορήγηση και τα οδήγησαν στα όρια της χρεοκοπίας και τώρα παριστάνουν τους σωτήρες του ασφαλιστικού συστήματος μειώνοντας συντάξεις και παροχές.

Οδήγησαν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους σε χρεοκοπία και αδυναμία πληρωμής των εισφορών στον ΟΑΕΕ, χωρίς βιβλιάριο υγείας και τώρα μας απειλούν με διώξεις και κατασχέσεις.

Στόχος της αντιασφαλιστικής πολιτικής, που διαχρονικά εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις, μονοκομματικές και πολυκομματικές, είναι η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και ασφάλισης για να γιγαντωθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις σε αυτούς του τομείς.

Η διοίκηση του ΟΑΕΕ είναι ευθυγραμμισμένη με την αντιασφαλιστική πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ. Επέβαλε αυξήσεις στις ήδη υπέρογκες εισφορές, οι ρυθμίσεις που εξήγγειλε είναι απαγορευτικές για τη πλειοψηφία των συναδέλφων, απειλεί με μειώσεις των συντάξεων, στέλνει εκβιαστικά ραβασάκια για κατασχέσεις σε όσους χρωστούν.

Το παράδειγμα του ανασφάλιστου λόγω οφειλών συναδέλφου μας, που δεν είναι το μοναδικό, δείχνει το ανάλγητο και αποκρουστικό πρόσωπο των πολιτικών κυβέρνησης και ΟΑΕΕ.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες, για τη σημερινή κατάσταση, των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ αλλά και των τοπικών ΟΕΒΕ – Εμπορικού συλλόγου γιατί στήριξαν τις πολιτικές της ανταγωνιστικότητας. Συμφώνησαν με τα αντιασφαλιστικά μέτρα. Έκαναν ότι μπορούσαν για να βάλουν το κίνημα στο γύψο. Να εγκλωβίσουν αγωνιστικές διαθέσεις. Να εμποδίσουν την ανάπτυξη αγώνων.

Η συμμετοχή της ηγεσίας της ΟΕΒΕ στη κινητοποίηση στον ΟΑΕΕ (21/8/2013) ήταν ελιγμός, κάτω από την γενική αγανάκτηση και κατακραυγή για το δράμα του συναδέλφου μας.

Δεν μπορεί από τη μια να παλεύεις για θεώρηση των βιβλιαρίων των συναδέλφων που οφείλουν στον ΟΑΕΕ και από την άλλη να σέρνεσαι σε συσκέψεις με τον υφυπουργό, και να δηλώνεις ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συζήτησης. Να συμφωνείς δηλαδή με τη αδιάλλακτη θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από το εκπρόσωπό της, ότι για την υγεία πρέπει να πληρώνεις. «Θα εξετάσει» μια προσωρινή λύση ενός έως τριών μηνών ασφαλιστικής κάλυψης για ακραίες μόνο περιπτώσεις.

Καμιά εμπιστοσύνη συνάδελφοι σε τέτοιες συσκέψεις. Δεν μπορεί αυτοί που έχουν ευθύνες για την κατάσταση να δώσουν λύση. Το επιμελητήριο οργάνωσε τη σύσκεψη για να συσκοτίσει τις αιτίες του προβλήματος. Να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό, να εκτονώσει αντιδράσεις να αφοπλίσει το κίνημα.

Συνάδελφε αυτοαπασχολούμενε,

Δεν μπορεί να δεχτείς την επαιτεία για περίθαλψη με δόσεις και σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις που σου προσφέρουν.

Δεν μπορεί να δεχτείς στον 21ο αιώνα, με τις τεράστιες δυνατότητες παραγωγής πλούτου και επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, με τους ατέλειωτους έμμεσους και άμεσους φόρους που πληρώνεις, να μην έχεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εσύ και η οικογένειά σου.

Το δικαίωμα στη δουλειά, στην ασφάλιση, στην υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο.

Η Π.Α.Σ.ΕΒΕ σε καλεί να πάρεις την υπόθεση στα χέρια σου. Γύρισε την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Μέσα από τα σωματεία και μαζί με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ να αγωνιστούμε για να έχουμε όλοι βιβλιάρια υγείας, να αγωνιστούμε μέχρι να ανατραπεί η πολιτική των μονοπωλίων. Για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Δεν κάνουμε πίσω.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με αποκλεισμό των γραφείων του ΟΑΕΕ (Μετσόβου) ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 7:30 ΤΟ ΠΡΩΪ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

– Άμεση Θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας σε όλους τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, Έμπορους, Αυτοκινητιστές, ανεξάρτητα από οφειλές στο Ταμείο. Η κάλυψη να είναι με 100% χρηματοδότηση από το κράτος.
– Πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, με ΑΓΝΟΗΣΗ των διατάξεων του Μνημονίου για όσο διαρκεί η κρίση.
– Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας όσο διαρκεί η κρίση.
– Να σταματήσει από τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ, κάθε δίωξη και κάθε απειλή δίωξης, σε όσους χρωστάνε στο Ταμείο.
– Δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι προς το Ταμείο, χωρίς μείωση της σύνταξης και των παροχών υγείας.
– Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
– Χρηματοδότηση του Ταμείου κατά τα 2/3 από το κράτος και κατά το 1/3 από τον ασφαλισμένο.
– Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο Υγείας.
– Απαιτούμε η υγεία να είναι Δημόσια και Δωρεάν, με την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο συγκεκριμένο τομέα.

Οι αγώνες μας για να έχουν αποτελέσματα πρέπει
να στέφονται ενάντια στα μονοπώλια που κυριαρχούν σε όλους τους τομείς της ζωής μας και την πολιτική τους
να συνδυάζονται με την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο
να ενισχύουν τη κοινή δράση με τα άλλα κοινωνικά στρώματα.

Γραμματεία Γιαννίνων της Π.Α.Σ.ΕΒΕ »»

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply