Ερώτηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ για μαύρο πολιτικό χρήμα

Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για το μαύρο πολιτικό χρήμα:

«« Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιαννίτση, κατέθεσαν τέσσερις Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Οικονόμου.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές: «οι καλές προθέσεις, οι δηλώσεις αποφασιστικότητας, κάποια ημίμετρα ή ακόμα “αυτοθυσίες” μεμονωμένων προσώπων δεν αρκούν. Χρειάζονται πειστικές απαντήσεις στην αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος».

Αναφέρονται ακόμη σε δύο καίρια ζητήματα για την ηθική ανάκαμψη της πολιτικής που είναι η δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» των πολιτικών σε βάθος χρόνου ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ολόκληρη την οικονομική πορεία των πολιτικών αλλά και η χρηματοδότηση κομμάτων και ιδρυμάτων.

Στη συνέχεια κάνουν αναφορά στις βασικές προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής που είχε συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό τον Ιανουάριο του 2011 και η οποία αξιοποίησε προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Διεθνούς Διαφάνειας.

Οι προτάσεις αυτές, μεταξύ άλλων, έθεταν σε συζήτηση τα εξής:
– Η πλειοψηφία της Επιτροπής που θα ελέγχει τα οικονομικά των βουλευτών να μην είναι οι ίδιοι βουλευτές.
– Τα κόμματα να τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας.
– Μείωση κατά 25% της τακτικής χρηματοδότησης των κομμάτων και περαιτέρω μείωση κατ’ έτος αναλογικά με το ύψος του ελλείμματος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα υπολογίζεται με τα βεβαιωθέντα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και όχι τα προϋπολογισθέντα.
– Απαγόρευση του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων.

Με βάση τα παραπάνω οι ερωτώντες Βουλευτές καταλήγουν ζητώντας από τον Υπουργό να τους ενημερώσει για τις προτεραιότητές του ως προς τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος και την οικονομική διαφάνεια προσώπων και κομμάτων.

Την Ερώτηση, που κατατέθηκε στις 30 Νοεμβρίου, συνυπογράφουν οι Συμεών Κεδίκογλου, Θανάσης Οικονόμου, Οδυσσέας Βουδούρης και Χαρά Κεφαλίδου. »»

 

Tags:

, , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply